pentru toti avocatii, dar mai ales clientii lor: onorariul de succe NU este imputabil in nici un fel partii care pierde procesul. vezi Decizia nr. 1440/2012 din Dosar nr. 14859/3/2009 al ICCJ
buna ziua.
va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema:
am o factura purtatoare de TVA, neachitata la scadenta, iar conform clauzelor contractuale (exista si un contract), pentru neachitarea la scadenta datorez penalitati de 1 % pe fiecare zi de intarziere.
creditorul cere obligarea mea la plata penalitatilor in cuantumul precizat (1 % pe zi) atat pentru debitul principal (onorariu), cat si pentru TVA.
este leagl ca pentru TVA sa pretinda un cuantum mai mare al penalitatilor decat cel stabilit de Codul Fiscal? nu e asta imbogatire fara justa cauza, dat fiind faptul ca la incasare, nu va plati la finante aceste penalitati de 1 % pentru TVA?
multumesc
buna ziua.
sotia mea care este insarcinata a avut venituri atat de natura salariala (ca angajata cu c.i.m.) cat si independente (ca p.f.a.).
si pentru veniturile obtinute ca p.f.a. a cotizat la casa de asigurari de sanatate atat cass 5,5 %, cat si 0,85 % pentru concedii medicale.
Conform O.U.G. 96/2003 (privind protecția maternității la locurile de muncă), art. 1 coroborat cu art. 10, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c – e au dreptul la concediu de risc maternal. Deci, acest act normativ reglementează dreptul doar al salariatelor la concediu de risc maternal.
Însă, O.U.G. 158/2005 (privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate) specifică și altceva:
- art. 1: (1) Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:
A. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente;
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care nu se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1), dar sunt:
a) asociati, comanditari sau actionari;
b) Abrogata prin punctul 2. din Ordonanta de urgenta nr. 117/2010 incepand cu 30.12.2010.
c) membri ai asociatiei familiale;
d) autorizate sa desfasoare activitati independente.
Art. 2. - (1) Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente inafara muncii;
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
CEI DE LA C.A.S. INSA I-AU SPUS CA NU ARE DREPTUL DE INDEMNIZATIE DE RISC DECAT PENTRU VENITURILE DIN SALARII.
ÎN CONSECINȚÃ, EU CONSIDER CÃ ÎN SITUAȚIA ÎN CARE FEMEIA ÎNSÃRCINATÃ A AVUT ACEASTÃ DUBLÃ CALITATE, CONCOMITENT, ARE TOT CONCOMITENT DREPTUL LA CONCEDII MEDICALE (ÎN SPEȚÃ, DE RISC MATERNAL) PENTRU AMBELE SURSE DE VENIT.
VA ROG SA IMI SPUNETI CINE ARE DREPTATE, DACA SE POATE SI ARGUMENTAT LEGAL (IN AFARA DE CELE 2 ACTE NORMATIVE SPECIFICATE SI NORMELE LOR DE APLICARE). MULTUMESC
daca o persoana este angajata in mai multe locuri (cu norma intreaga si cu fractiune de norma), acestea se pot cumula pentru stagiul de cotizare de 12 luni in vederea solicitarii si acordarii indemnizatiei de crestere a copilului de pana la 2 ani?