avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Activitate ralucaehor

Activitate ralucaehor

Buna ziua, in 2014 mi s a aplicat o sanctiune contraventionala de suspendare a dreptului de a conduce pt 30 de zile. Am contestat procesul verbal si in 2015 s a incheiat litigiul in care am pierdut. M am prezentat la politie dar au spus ca pana nu primesc sentinta si sa astept pana primesc instiintare de la ei pt a preda permisul. De atunci au trecut 3 ani si jumatate si abia acum am primit hartie de la politie sa ma prezint sa predau permisul. Nu este un termen de prescriptie pt executarea acestei pedepse contraventionale? Multumesc.
BUna ziua, daca am pe rol un proces penal inceput inca din anul 2010, la instanta de fond, initial s-a dispus refacerea rechizitoriului, apoi Curtea de Apel a dispus revenirea la instanta de fond, s-a schimbat si completul, prima judecatoare iesind la pensie, Judecata in fond a inceput, de fapt in anul 2013 dar se tergiverseaza foarte mult cu administrarea probelor. IN acest caz as putea formula contestatie privind durata procesului penal, avand in vedere ca am citit ca aceasta se poate face doar in cazul proceselor penale incepute dupa data intrarii in vigoare a legii135/2010. MUltumesc!
Buna ziua, as dori sa stiu daca un parinte poate fi obligat la plata pensie de intretinere minori in conditiile in care nu exista o hotarare de divort sau de incredintare unuia din parinti a minorilor. Parintii doar locuiesc separat, mama dorind sa locuiasca la parintii sai care o ajuta cu cresterea celor doi minori care sunt gemeni. Intre parti a existat si o intelegere ca tatal sa se ocupe de plata datoriilor care sunt la apartamentul in care au locuit impreuna, a ratelor de la banca facute tot pentru uzul comun, iar mama din veniturile sale sa ingrijeasca copii. Tototdata, mama vine permanent la domiciliul comun si foloseste utilitatile de acolo, spala rufe la copii. Cu toate acestea a formulat cerere in instanta pentru pensie de intretinere, in conditiile in care tatal achita mai bine de jumatate din salariu la rata de la banca, abaia avand bani cu care sa traiasca pana luna urmatoare. Multumesc!
buna ziua
am si eu o intrebare as vrea sa stiu daca ai finalizat actele firma respectiva, intrucat si eu sunt in aceeasi situatie si nu stiu cum sa fac, pentru ca am un fel de dubii si nici nu am gasit acasa sa fac asigurare si nu sunt atat de increzator incat sa le trimit bani lor.
multumesc
Buna ziua
As dori sa stiu in ce conditii pot sesiza Curtea Constitutionala cu o exceptie de neconstitutionalitate a unui text de lege? Trebuie sa am pe rol un proces sau pot doar sa invoc aceasta exceptie direct in fata Curtii?
Răspuns la discuția Motivare recurs in procesul penal
Dupa o serie de sapaturi, am aflat si cadrul legal: este vorba de art. 112 din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti, unde se prevede ca in 24 de ore de la motivarea sentintei dosarul se trimite parchetului pentru motivarea recursului, iar parchetul este obligat ca in termen de 10 zile sa inapoieze acest dosar impreuna cu motivele de recurs la instanta de fond, pentru ca apoi sa plece in recurs.
Cu inssitente am sireusit ca motivarea recursului sa ajunga unde trebuie si sper ca zilele acestea sa vad ce termen obtin la recurs.
Multumesc tuturor care au incercat sa imi dea un sfat.
Răspuns la discuția Motivare recurs in procesul penal
30 de zile de cand? De la data pronuntarii, de la data declararii recursului, sau de la data la care i-a fost comunicata motivarea instantei de fond? Pentru ca mi se pare exagerat, cu atat mai mult, cu cat am vazut la alte curti de apel dosare care la o luna de la data pronuntarii instantei de fond aveau primul gtermen in recurs. Iar prevederile Codului de procedura penala spun clar ca motivarea recursului se face in cererea de recurs sau printr-un memoriu separat cu cel putin 5 zile inainte de primul termen de judecata. pai daca astept 20 de zile termenul pentru motivarea sentintei de fond, apoi inca cel putin 30 de zile pentru ca parchetul sa faca motivele de recurs si apoi inca o luna pentru primul termen la recurs inseamna ca pierd aproape 3 luni. Nu mi se pare rezonabil.
Buna seara,

Ma intereseaza sa aflu care este practica instantelor din tara cu privire la transmiterea dosarului de la instanta de fond la instanta de recurs. Problema este urmatoarea: intr-un dosar penal aflat la fond la tribunal s-a hotarat restituirea cauzei pentru refacerea urmaririi penale la parchet. A doua zi, parchetul a formulat recurs. Dupa o luna de la pronuntare, intrucat dosarul nu ajunsese inca la Curtea de Apel pentru a primi termen in recurs, am solicitat relatii la tribunal si mi s-a spus ca dosarul nu poate pleca pana cand parchetul nu transmite motivele de recurs. Din cate cunosc eu, normele codului de procedura penala prevad ca recursul poate fi motivat cu pana la 5 zile inainte de primul termen de recurs, deci nu este necesar ca instanta de fond sa astepte aceasta motivare.
Intrebarea mea este care este practica in tara, daca se procedeaza la fel, ceea ce duce la o lungire nefireasca a procesului penal, avand in vedere ca termenul il voi obtine la o luna dupa ce dosarul va fi inregistrat la Curtea de apel, si ce as putea sa fac, in conditiile in care Tribunalul spune ca nu poate da drumul la dosar pana nu vine motivarea, iar eu nu am gasit nicaieri un alt termen in care parchetul sa fie obligat sa motiveze acest recurs.
Intrebarea mea este urmatoarea: procesul penal a fost stramutat de la o instanta la alta, prin hotararea ICCJ, la termenele de judecata fiind prezent in instanta reprezentantul DIICOT din cadrul BT din localitatea unde a fost stramutat procesul- sa spunem DIICOT X, ceea ce mi se parea normal. Cu toate acestea, tot ce a sustinut in instanta acest reprezentant s-a redus la a lectura si depune la dosar documente intocmite de reprezentantii DIICOT din BT din localitatea de unde a fost stramutat dosarul, respectiv de la DIICOT Y. Intrebarea mea este daca la termenele de judecata a luat parte reprezentantul DIICOT X unde se judeca acum procesul, cine are calitate de a formula recurs, DIICOT X sau DIICOT Y.
Nu stiu daca m-am facut inteleasa, dar nu prea am inteles care este rolul acestor reprezentanti ai Parchetelor in cazul proceselor stramutate, daca nu fac nimic.