avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Activitate lory 73

Activitate lory 73

Răspuns la discuția concediu prenatal
Te poate lamuri OUG 115/2010 privind acordarea indemnizatiei de crestere a copilului si Normele metodologice de aplicare a acestui act normativ care a aparut zilele trecute, momentan nu va pot spune ce nr au.
Ca angajatul sa se inscrie la pensie pentru limita de varsta, trebuie sa se adresese Casei de Pensii cu o cerere si obligatoriu cu carnetul de munca completat la zi si cu decizia de incetare a raporturilor de munca emisa de angajator.Deci, in mod normal cu data la care a devenit pensionar nu mai are calitatea de angajat pentru a beneficia de concediu medical, astfel ca, nu poate primi si pensie si indemnizatie de concediu medical.
In situatia in care acest lucru s-a intamplat, angajatorul urmeaza a demara procedura de recuperare a sumelor pe care le-a platit ca indemnizatie de concediu medical.
Răspuns la discuția Hotarare jud.Recurs?
Recursul impotriva sentintei pronuntate de instanta de fond se depune la instanta care a pronuntat sentinta ( judecatorie sau tribunal). In recurs, dosarul va avea acelasi numar ca si la fond, iar in conditiile in care intimata nu declara recurs in termenul legal de 15 zile de la comunicarea sentintei, aceasta devine si irevocabila prin nerecurare, putand fi pusa in executare .Succes!
Răspuns la discuția Intrebare
În legislaţia noastră nu!!!... dar raportat la jurisprudenţa CEDO, salariul poate consitui în anumite condiţii un drept de proprietate în sensul art.1 la Protocolul 1 la Convenţie.
În materia conflictelor de munca, potrivit art.289 C. muncii - sentinţa pronunţată de Tribunal, ca instanţă de fond este definitivă, ceea ce îi conferă dreptul de a fi pusă în executare, chiar dacă este recurată, cauza urmând a fi judecată şi de instanţa de recurs. Asta înseamnă că poţi solicita societăţii pârâte care a fost obligată la plata drepturilor salariale să pună în executare sentinţa civilă obţinută, iar în caz contrar poţi apela la un executor judecătoresc care să facă executarea silită prin mijloace specifice.
De asemenea, te sfătuiesc să aminteşti societăţii că, potrivit disp. 277 C. muncii neexecutarea unei hot.jud. definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de execuatre adresată angajatorului... constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
Succes!