Buna ziua. Suntem 3 frati din doua casatorii ale tatalui nostru, decedat in februarie. Urmeaza sa facem succesiunea si fratele din a doua casatorie insista ca pe inventarul bunurilor mobile si imobile sa trecem valori mici, pentru a reduce taxele. Ar putea sa ne afecteze acest lucru mai tarziu, cand se va proceda la impartirea valorica, dupa vanzarea unor bunuri, inclusiv a unui apartament ? Multumesc pentru orice informatie.
va rog sa-mi raspundeti care sunt cotele din mostenire pe care le vor primi descendentii din prima casatorie a tatalui (suntem 2 frati), in situatia in care tatal decedat a lasat un testament prin care o numeste legatar universal pe a doua sotie. Dinb a doua casatorie mai avem un frate. Va multumesc.
Testamentul este scris, datat si semnat de mana testatorului, dar tocmai pentru a nu putea fi contestat din cauza varstei inaintate a testatorului (79 de ani) a fost antedatat. Sotia supravietuitoare e numita legatar universal, iar 2 dintre descendenti dezmosteniti. Doream sa stim daca si motivul antedatarii (in afara de liberalitatile excesive) poate fi invocat pentru contestare. Exista indicii clare in text in favoarea acestei supozitii. Multumesc.
Va rog sa-mi raspundeti daca antedatarea unui testament olograf (neautentificat la notar) poate fi calificata drept "Fals in acte publice". Testamentul e datat "1989" si contine indicii ca ar fi fost scris cu circa 7 ani mai tarziu.
Buna ziua. Va rog sa-mi explicati un lucru. E vorba despre art. 1088 si 1090 din cap 4 - Rezerva succesorala. Mi se pare ca se contrazic. . 1090 stipuleaza ca liberalitatile acordate sotului supravietuitor nu pot depasi un sfert din mostenire. Sintem 3 frati si sotia supravietuitoare a tatalui nostru, care i-a lasat prin testament tot (imobile si mobile). Cum ramane cu art.1090?
Va multumesc mult pentru sfaturi. As mai avea o intrebare. Daca nu atacam testamentul in instanta (taxa de 3% ne sperie) si se deschide succesiunea la notar, ne este garantata rezerva succesorala conform art.1088, adica de jumatate din cota succesorala la care am fi avut dreptul, in absenta testamentului?
Suntem 2 frati din prima casatorie a tatalui meu decedat. Din a doua casatorie mai avem un frate. La 5 luni de la deces, sotia si fratele vitreg ne-au anuntat ca exista un testament olograf, care o numeste legatar universal pe sotia supravietuitoare.Au avut nevoie de acest rastimp ca sa sustraga din biroul tatalui nostru lucruri de valoare, sa schimbe destinatia bibliotecii juridice in una cu beletristica, etc.Sunt in stare de orice.Ni se pare ca testamentul e antedatat (1989) pt.ca noi sa nu-l putem ataca din motive de varsta. Exista un apartament in masa succesorala si alte lucruri de valoare. Ce sanse mai avem? Ce putem face? Se va deschide succesiunea in cateva zile.