Va multumesc pentru mesajul dvs. Este prima data cand aud de "dare in plata cu separatie de bunuri ca regim matrimonial". Aceasta se poate face tot la notar? Exista vreo procedura in acest sens? Din experienta dvs., ca si costuri, cum se situeaza vis-a-vis de o vanzare-cumparare sau o donatie?
Va multumesc anticipat, informatiile dvs. sunt nepretuite!
Va multumesc pentru raspuns. Eu si sotul ne-am gandit ca el sa-mi cedeze mie jumatate din imobilul in cauza. Stiu ca donatia este revocabila... dar exista cai de atacare a actului de vanzare-cumparare de catre terti?
Situatia:
1. inainte de casatorie sotul meu a achizitionat un imobil prin credit Prima Casa. La acea data locuiam impreuna cu chirie. Creditul a fost facut doar pe numele lui.
2. dupa 2 ani ne-am casatorit legal.
3. dupa inca 2 ani am finalizat achitarea creditului (anticipat), eu participand in mod egal la aceasta.
Intrebare: sotul este de acord sa facem un act prin care sa am si eu drept de proprietate asupra imobilului, avand in vedere ca l-am achitat amandoi. Ce act am putea face: conventie, donatie sau vanzare-cumparare, astfel incat sa am si eu drept de proprietate cat mai putin atacabil cu putinta de catre terti?
Am vrut sa schimb apartamentul meu cu 3 camere cu o casa in aceeasi localitate. M-am inteles cu prorpietarul casei ca, pe langa apartament, sa ii mai dau 6000 euro. Respectivul a cerut un avans, pentru a-si face intabularea, iar eu i-am dat 1785 euro, pe baza unei chitante de mana in care am specificat urmatoarele:
"Subsemnatul [numele proprietarului casei] domiciliat in [adresa] identificat cu CI [date carte identitate], declar ca am primit de la [numele meu] domiciliat in [adresa mea], suma de 1785 euro reprezentand un avans din suma de 6000 euro care reprezinta diferenta datorata conform intelegerii pentru efectuarea schimbului dintre imobile."
Chitanta a fost semnata de catre amandoua partile, precum si de sotia mea ca martor. La chitanta am atasat copii dupa cartile noastre de identitate. Mentionez ca nu am facut nici un act la notar pentru banii dati, numai chitanta de mana.
Ulterior m-am razgandit asupra schimbului si am solicitat respectivului sa imi inapoieze cei 1785 euro. Acesta refuza, pe motiv ca avansul dat nu se mai restituie.
In aceasta situatie, as vrea sa ma adresez unei instante judecatoresti. Va rog sa imi spuneti cui m-as putea adresa cu o plangere / chemare in judecata, pentru a-l determina pe respectivul sa imi restituie banii.
Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema:
In ianuarie 2011 am incheiat un contract cu un hotel sa ne organizam nunta la restaurantul de acolo, dand si un avans. Intre timp, hotelul a fost preluat de o alta firma, datorita unei datorii pe care vechea firma o avea la noii proprietari. Am mers sa discutam cu noua conducere, care ne-a spus ca contractul cu vechea firma nu mai este valabil si trebuie sa facem contract cu noua firma. Mentionez faptul ca nu reusim sa mai dam de persoana de contact de la vechea firma.
Intrebarea mea este: daca firma noua nu ar mai vrea sa incheie un contract cu noi, cum am putea actiona?
va multumesc pentru raspuns, dar ar avea aceasta inventariere sanse sa fie luata in considerare in justitie, din moment ce nu e facuta din ordinul unei institutii legale? persoana care sta acolo ma uraste foarte mult si nu mi-ar da niciodata semnatura pentru acest inventar.
Va multumesc inca o data pentru amabilitatea de a-mi raspunde. Va rog sa-mi spuneti cam cat dureaza o astfel de actiune in evacuare in instanta? El are numai cartea de identitate pe acea adresa, in rest nu am incheiat nici un fel de contract sau act cu el.