avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1321 soluții astăzi
Forum Activitate verma

Activitate verma

Buna ziua,

Sunt stabilita in strainatate de cativa ani si voi reveni in Romania in vizita pentru 6 saptamani.

La emiterea pasaportului CRDS autoritatile romane mi-au retras cartea de identitate. In acest moment unicul meu act de identate este pasaportul CRDS (Cetatean Roman cu Domiciliul in Strainatate).

Pot folosi pasaportul CRDS pentru a ma legitima la notar si la banca? Daca nu, care ar fi alternativa?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Buna ziua,

As dori sa achit integral suma ramasa dintr-un credit imobiliar cu fonduri provenite partial de la partenerul de viata (nu suntem casatoriti). Creditul a fost luat pe numele meu si a fost deja achitat in proportie de 50%, ratele sunt platite la zi.

Dupa stingerea creditului si radierea ipotecii, vrem sa devenim amandoi coproprietari ai apartamentului (50% - 50%).

Intrebarile mele sunt:
1. Care ar fi varianta cea mai rapida sa stingem creditul si sa devenim coproprietari 50%-50% ai apartamentului cu acte in regula?
2. E obligatoriu un act la notar pentru fondurile provenite de la partener inainte de achitarea integrala a creditului?
3. Care sunt pasii de parcurs si cat de mult ar dura procedurile din momentul in care achitam suma ramasa la banca?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ati putea sa imi dati o referinta despre unde pot gasi conventia respectiva? Am verificat lista care apare pe site-ul ANAF si nu am gasit Noua Zeelanda:
[ link extern ]

Multumesc inca o data pentru ajutor.
Va multumesc pentru raspunsul prompt.

Citez din Codul fiscal, Art. 40, alin. 7:
(7) Persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, care dovedeste schimbarea rezidentei intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, este obligata in continuare la plata impozitului pe veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, pentru anul calendaristic in care are loc schimbarea rezidentei, precum si in urmatorii 3 ani calendaristici.


Nu mi-e clar daca ne incadram sau nu in criteriile mentionate in Art.40 alin.7. Care sunt criteriile in baza carora se stabileste rezidenta si domiciliul?
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu informatii referitoare la impozitarea veniturilor obtinute in state cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.

In 2015 intentionez sa parasesc Romania impreuna cu partenerul de viata (ambii cetateni romani) pentru a ne stabili in Noua Zeelanda. Avem amandoi viza de rezidenta acordata de autoritatile neo-zeelandeze, obtinuta pe baza profesiei (ambii suntem specialisti IT).

In Romania ne incadram in categoria IT care e scutita de impozitul pe venit. In momentul in care vom fi rezidenti si angajati in Noua Zeelanda si salariile ne vor fi deja impozitate acolo, mai avem obligatii fiscale legate de aceste venituri si in Romania? Care sunt pasii de urmat pentru a fi in regula din punct de vedere fiscal dupa plecarea din tara?

Nu stiu daca e relevanta aceasta informatie dar referitor la domiciliu:
- In prezent avem un apartament in Romania pentru care mai sunt de achitat rate la banca si pe care il vom pastra in momentul plecarii.
- De anul viitor vom avea domiciliu stabil in Noua Zeelanda (reglementat prin contract de inchiriere).

Multumesc anticipat pentru ajutor!
Buna ziua,

Am trimis la cerere un cazier judiciar emis in Romania unei autoritati oficiale dintr-o alta tara (cu traducerea autorizata de rigoare). Recent mi s-a cerut sa prezint o confirmare de la autoritatile romane ca acest cazier a fost emis dupa ce s-a cautat si dupa numele purtat anterior (inainte de divort).

Am cerut o audienta la inspectoratorul judetean de politie de care apartin. Am explicat ca as avea nevoie de o dovada scrisa care sa ateste ca s-a cautat dupa toate numele mentionate pe cererea completata pentru emiterea cazierului. Mi s-a explicat politicos ca nu se poate asa ceva, certificatul de cazier judiciar e standard, nu se mai pot face adaugiri pe el.

Din pacate s-a decis acum cativa ani sa se scoata din acest certificat standard informatia utila ca s-au verificat si numele purtate anterior. Pe formularul standard de cazier actual apare numai numele curent si nicio alta mentiune. Explicatia primita oral in audienta la IJP s-a bazat pe faptul ca s-a trecut la un nou sistem informatic (cerut de Uniunea Europeana) si cautarea se face in mod automat si pentru numele anterioare, pentru ca persoana se identifica dupa CNP care e unic in acest sistem. Cand am cerut sa mi se dea in scris aceasta informatie din pacate nu am intampinat aceeasi amabilitate.

In plus, cand am cerut ca macar sa mi se dea voie sa fac o copie legalizata dupa formularul de cerere depus pentru cazier (pe care apare numele anterior) mi s-a raspuns ca nu e posibil.

Intrebarea mea e cum as putea demonstra autoritatilor oficiale ale altei tari (care nici nu e in Uniunea Europeana, ca sa pot aduce argumentul unificarii aplicatiilor informatice) ca acel cazier reflecta situatia pentru ambele nume?
Exista vreo lege sau vreun document oficial din care as putea cita?

Multumesc anticipat pentru ajutor!
Buna ziua,

as dori sa stiu daca se poate si care ar fi pasii necesari pentru a imputernici o alta persoana fizica/juridica sa ma reprezinta in relatia cu diverse institutii.

Doresc sa emigrez din Romania fara a vinde deocamdata apartamentul (la care platesc inca rate) in care locuiesc.

Inainte de a pleca din Romania as dori sa-i fac cuiva (unei rude sau unui avocat) o imputernicire prin care persoana respectiva sa ma reprezinte pentru in relatia cu banca, pentru a plati impozitele/declara venitul obtinut din chirie la primarie, pentru a plati primele in locul meu catre o societate de asigurare. Eventual daca ma hotarasc sa vand apartamentul, sa ma reprezinte la vanzare in relatia cu potentialul client.

Imi puteti spune daca e posibil acest lucru si care ar fi pasii de parcurs pentru a obtine o astfel de imputernicire?

Multumesc.