Buna seara,
am efectuat un transfer din strainatate in Romania la banca Volksbank si banii mi s-au returnat.
Am intrebat banca expeditoare si mi-au spus ca motivul care a dus la returnarea sumei de bani este ca am contul inchis in tara (acest mesaj cu motivatia a fost generat de banca romana).
Am luat legatura telefonic cu banca romana si mi-au confirmat ca am contul valid, deschis si mai mult de atat am verificat impreuna codul IBAN folosit la transfer. A fost corect.
Am fost apoi la banca expeditoare din strainatate si am discutat cu ei si mi-au pus la dispozitie mai multe documente precum ca au efectuat transferul in contul meu, un extras de cont, scrisoarea de returnare.
Apoi am luat legatura din nou cu banca romana si le-am spus ca sunt in posesia actelor care atesta ca eu am expediat banii corect si banca expeditoare la fel si vina e a bancii romane.
Am fost pus sa trimit o cerere cu semnatura mea catre banca romana si sa solicit o adresa precum ca am cont activ la ei. Eu stiu chestia asta la ce am fost pus sa o expediez cand eu stiu lucrul asta si mai mult de atat ei au un sustem informatic? ??? De ce nu imi spun motivul penrtu care au refuzat banii caci in felul asta am pierdut 80 euro.
Initial cand am vb la telefon mi-au spus ca din cauza unui cod international care il folosesc bancile cand efectueaza transferuri, nu codul SWIFT cica, l-au folosit pe unul mai vechi ca ei si-au schimbat recent codul. Doamna nici nu stia cum se cheama codul nici cand s-a schimbat.
Apoi am solicitat sa ma informeze cum se cheama codul si ce valoare are.
Codul se numeste "corespondent" si se pare ca e pe o anumita tara.
Asadar acest corespondent este stiut cica de banca expeditoare nu de persoana fizica ce doreste sa faca un transfer.
Cum ma sfatuiti sa procedez in continuare pentru a dovedi vinovatia uneia din banci? Daca banca straina are o vina , va recunoaste si imi vor returna cei 80 euro mai mult ca sigur, dar banca romana la cum avem noi romanii mentalitatea, nu-si va asuma raspunderea nici cu acte doveditoare in fata.
Ca sa fiu explicit:
1. Faptul ca cineva a semnat in fals pe numele meu e un prejudiciu sau nu? (am incercat comunicarea cu dl. administrator ceva vreme, abia dupa 1 luna mi-am primit banii, fara stat de plata, fara alte documente legale, nici acum nu stiu daca mi s-au achitat taxele si impozitele aferente acelei salarizari, intrucat desi am cerut o copie xerox trimisa pe mail nu am primit asa ceva. E un refuz total din partea dl. administrator in a comunica civilizat. Nu vad ce e de ascuns daca e corect, sau a fost corect).
2. In al 2-lea rand, intrucat riscam sa nu imi iau acei bani, am asteptat sa-mi incasez banii crezand ca imi vor fi expediati de pe persoana fizica, dar ei au venit de pe persoana juridica (mai mult de 8 mil). Rezultand o mica diferenta si mai mult venind de pe persoana juridica, a fost clar ca buna ziua ca s-a depus un contract semnat in fals pe numele meu la ITM. Dupa ridicarea copiei xerox de la ITM am vazut ca in contract suma salarizarii era de 8 mil. Aici m-a mirat diferenta dintre suma expediata in contul meu si suma de 8 mil trecuta in contract. Cum se cheama aceasta situatie ? Evaziune, delapidare, cum se numeste ca nu ma pricep. Va rog sa-mi spuneti pentru ca e dubioasa aceasta diferenta. 50 de lei cat o fi dar e ciudata, intrucat in contract apare 8 mil, iar in extrasul de cont se mentioneaza 850 ron aprox, cu mentiunea plata salarizarii aferente perioadei x -y
3. Medierea avea rolul de a negocia cu dl. administrator pe cale amiabila o solutionarea a prejudiciului moral care mi-a fost adus prin depunerea cu semnatura falsa a unui contract pe numele meu la ITM. Nu am dorit santajarea nimanui si nu o doresc.
4. Da , doresc sanctionarea lui acum intrucat nici macar la aceasta mediere nu s-a prezentat. Si e clar pt mine din tot ce s-a spus si din ce ati spus si dvs ca singura solutie e in instanta si nu mai e cale de intoarcere odata cu depunerea plangerii penale.
Va rog sa ma lamuriti cu acea diferenta de bani care apare in contractul de la ITM si banii expediati in contul meu de pe persoana juridica. Si cum pot face ca dl. administrator sa-mi dovedeasca plata taxelor aferente salarizarii.
Va multumesc, sper ca am fost clar de aceasta data.
Nu am solicitat bani administratorului respectiv. Am solicitat solutionarea acestei probleme pe cale amiabila, pentru a preveni depunerea unei plangeri penale impotriva acestuia. Din cate stiu eu, lucrurile se pot rezolva amiabil inainte de adepune o plangere penala sau dupa depunerea plangerii penale situatia se mai poate remedia pe cale amiabila daca cel invinuit isi recunoaste vina si gaseste o solutie de remediere a situatiei. Nu am cerut explicit bani. Daca eram eu infractorul si daca eram eu cel care santaja, primeam din partea avocatilor de pe acest forum aceasta indicatie pana cum. Sunteti primul care imi spune ca eu sunt infractorul. Sa nu fi fost sinceri avocatii care mi-au lasat mesaje anterior dumneavoastra ?
Tocmai asta e ideea ca aproape se implinesc 5 luni de cand am inceput procedura de mediere, avocatul meu a tot asteptat, fostul administratorul este student, este o persoana impulsiva, prost educata, ba mai mult cand era recent sa aiba loc intalnirea pentru mediere, avocata lui i-a cerut avocatului meu ca medierea sa nu aiba loc in cabinetul avocatului angajat de mine ci in alt loc unde dorea dumneaei, avocatul meu nu a dorit acest lucru, iar ei nu s-au prezentat, si avocatul mi-a spus ca trebuie sa punem piciorul in prag. In afara de faptul ca e lipsa de respect dar te mai si iau de prost. Asadar urmeaza sa facem o plangere penala.
Se poate rezolva problema dupa depunerea plangerii penale fara a se ajunge in instanta? Daca da, care sunt sansele mele de a se rezolva problema fara a mai ajunge in aceasta etapa finala?
Se poate rezolva problema si fara a se ajunge in instanta? Daca da, care sunt sansele mele de a se rezolva problema fara a mai ajunge in aceasta etapa finala?
Da, doresc atat sanctionarea administratorului cat si despagubire. (am estimat ca pentru lipsa contractului de munca amenda catre firma respectiva era 50 mil cred ). Si eu solicit aceasta suma , desigur in urma medierii va fi mai mica.
Desigur doresc santionarea persoanei pentru infractiunea de fals si uz de fals in acte si o despagubire pentru prejudiciul moral care mi s-a adus.
Buna seara,
am fost recrutat de o firma din Iasi pentru angajarea pe un post de programator pe o perioada de proba 30 zile si salar 8 mil. net. Desi am asteptat sa mi se ceara acte pentru un dosar de angajare pe periaoda limitata (cat era perioada de proba) nu s-a intamplat asa ceva, ba mai mult la 2 saptamani de lucru a venit o echipa ITM cu care am colaborat, si care au fost f. amabili. In urma acestui control administratorul firmei a inceput sa imi ceara cate 1 document pe zi (asa in bataie de joc parca) si abia cu 3 zile inainte sa expire perioada de proba mi-a prezentat un contract de 2 mil net, cu 2 ore pe zi desi eu lucram 8 ore si mi s-a propus un salar de 8 mil net. Evident nu am semnat, mi-a prezentat alte contracte , desigur eronate in sensul ca nu aveau datate, nu erau foile capsate una de alta, ba salariul diferea, ba perioada de proba nu era cea corespunzatoare, intrucat pt mine a devenit clar din start ca se incearca o magarie. Asa ca am spus clar si raspicat ca eu semnez doar un contract cum a fost stabilit la interviu. In urma controlului, administratorul era disperat dupa semnatura mea intrucat trebuia dus in termen de maxim 2 saptamani contractul pe numele meu semnat de mine.
Eu am refuzat sa semnez diverse contracte dubioase, asa ca am fost rugat sa parasesc firma pe un ton ridicat si nepoliticos. Am plecat din firma si am asteptat sa mi se faca remunerarea. Cu chiu cu vai, mi s-a facut plata, chiar mai mult decat trebuia 845 ron , apoi am mers la ITM sa imi iau contracul de la dumnealor motivand ca nu am primit, ca a fost patronul in concediu. In momentul primirii contractului am vazut semnatura in fals (aproape de analfabet dupa scrisul din dreptul semnaturii) si am apelat la un avocat pt medierea cu domnul administrator pt daune morale pt falsificarea semnaturii.
Pana acum din sept 2010 dl administrator nu s-a prezentat la mediere, dl. avocat m-a informat ca adversarul meu si-a angajat o avocata renumita in localitatea mea pt scandalurile provocate si m-a avertizat ca e o mahalagioaica, (imi cer scuze pt duritatea cuvantului) si ca la mediere nu v-a torela decat o discutie decenta, calma si civilizata. Problema e ca pana acum dl administrator (fost administrator in prezent) a refuzat sa vina la mediere la sfatuirea avocatei dumnealui.
Dl. avocat doreste sa luam masuri mai aspre impotriva lor, si anume sa facem o plangere penala. Sunt de acord, dar as dori sa intreb pe avocatii de pe forum, ce solutii am pe viitor fara a ajunge la tribunal cu un proces ? SI ce sanse am sa castig medierea cu domnul administrator?
Astept un raspuns din partea dumneavoastra si va doresc tuturor sa nu va lasati inselati de aparentele unor firme si ale unor persoane.
Buna ziua
as dori sa stiu daca
1. o societate comerciala poate intrerupe acum fara preaviz un contract aflat in perioada de proba
si
2. daca pentru perioada pana la intreruperea contractului din perioada de proba angajatul are dreptul sa fie remunerat (sau ramane munca voluntara...?)
1. este posibil ca un angajat cu contract in perioada de proba (banuiesc ca nu se mai cheama perioada de proba acum ci e un contract cu perioada determinata de 1 luna) poate fi dat afara fara preaviz si
2. daca este posibil ca pentru perioada de x (<30 zile) cat a lucrat in perioada de proba sa nu fie remunerat.