avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Activitate ady75

Activitate ady75

Răspuns la discuția partaj partial
Multumesc de raspuns.Si in acest caz el va plati taxa de timbru pentru celelalte bunuri?
Discuție partaj partial
In cazul unei actiuni de divort se poate cere un partaj partial al bunurilor comune, respectiv doar partajarea sumelor de bani economisite de soti? Bunurile imobile urmeaza a fi folosite in proprietate comuna.
bineinteles ca nu se poate face nimic in Romania dar se poate face ceva DIN Romania. Intrebarea era cu privire la procedura contestarii unei sanctiuni contraventionale in Spania ( unde se introduce, termen de depunere etc)
intrebarea era daca pot face ceva de aici din tara. Daca am dat ceva bani pe amenda nu cred ca este cazul sa mai achit si un onorariu consistent unui avocat spaniol#-o
Am fost sanctionat contraventional in Spania de catre politie in mod ilegal, in opinia mea, si mi-a fost retinut autoturismul pana am achitat amenda. Unde as putea contesta amenda si care ar fi procedura?
Răspuns la discuția inregistrare finante
cineva mi-a spus ca din localitatea cu sediul profesional iau doar CIF -ul iar declaratiile de venit trebuie sa le depun la locul de domiciliu. Ma puteti ajuta cu mai multe detalii.
M-am inscris de curand intr-un barou din alt judet decat cel de domiciliu. Imi puteti spune unde trebuie sa ma inregistrez la finante?( in localitatea unde am sediul profesional sau la domiciliul meu)
Domiciliu este in alt oras si judet decat localitatea in care va fi sediul cabinetului individual. La finante ma inregistrez la domiciliu sau la sediul cabinetului?
Răspuns la discuția Impozit cladire
Care ar fi temeiul legal pentru care nu se datoreaza impozit majorat pentru al doilea imobil detinut in cota de 1/2 ?
Răspuns la discuția \"Picat\" la examen Barou
Potrivit art.16 alin.1, din Legea nr.51/1995, dreptul de primire în profesie se obţine pe baza unei examen, organizat conform prevederilor din lege şi din statutul profesiei
Potrivit art.16 alin.2 lit.b din Legea 51/1995, la cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen …b) cel care pana la data primirii in profesia de avocat a indeplinit functia de …, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel putin 10 ani …”.
Potrivit Dictionarului explicativ al limbii romane examenul este definit ,, examen - EXÁMEN, examene, s.n. 1. Mijloc de verificare şi de apreciere a cunoştinţelor dobândite de elevi, de studenţi, de candidaţi pentru ocuparea unui loc, a unui post etc.
Astfel, interpretarea textului legal, este ca cel care pana la data primirii in profesia de avocat a indeplinit functia de consilier juridic sau jurisconsult timp de cel putin 10 ani, poate fi primit in profesie cu scutire de examen, deci fara a fi necesar un mijloc de verificare si de apreciere a cunostintelor. Conditia exercitarii acestei profesii intr-un interval de 10 ani reprezinta, asa cum s-a retinut de catre I.C.C.J- S.C.A.F, prin Decizia nr.2087/2008, fundamentul scutirii de examen intrucat exista prezumtia ca acest termen este suficient pentru dobandirea cunostintelor necesare exercitarii profesiei de avocat.
Asa cum se arata in Decizia nr.1514/2003 a I.C.C.J, textele legale (art.16 alin.1 si art.16 alin.2 lit. a si b din Legea nr51/1995 ) care reglementează primirea în profesia de avocat, fac trimitere la statutul profesiei, numai în ce priveşte organizarea examenului. Aşadar, condiţiile de primire în profesia de avocat sunt stabilite prin lege, iar statutul, în această privinţă, trebuie să ia în considerare aspecte care coincid cu legea, în temeiul căreia a fost adoptat, respectiv de organizare a examenului, în cazul variantei normative prevăzută de art.16 alin.1 din Legea nr.51/1995.
Prin art.21 alin.2 din Statutul avocatilor, act al profesiei cu o forta juridica inferioara legii, s-a prevazut ca in cazul cererilor de primire in profesie cu scutire de examen, Consiliul baroului poate sa verifice cunostintele solicitantului cu privire la organizarea si exercitarea profesiei de avocat. In acest caz, prin Statut s-a prevazut o verificare a cunostintelor care nu este prevazuta de lege, care adauga la lege si deci contrara legii.
Chiar daca am accepta o astfel de posibilitate, verificarea nu ar putea imbraca forma unei testari a cunostintelor cu posibilitatea admiterii sau respingerii candidatilor, intrucat acesta ar echivala cu un examen, lipsind de continut si eficienta prevederile art.16 alin.2 lit. B din lege.