avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Activitate DeaC

Activitate DeaC

Răspuns la discuția Avocat stagiar 2008
Andreea Lisievici a scris:


2. Nu. Se introduc in contabilitate numai cheltuielile de dupa ce ai dreptul sa iti exerciti profesia, anume data deciziei de inscreiere in tablou.


Cu alte cuvinte, nu toate "cheltuielile de infiintare" (ex. taxa de inscriere pe tabloul avocatilor) se pot deconta. Nu pot deconta 2400 lei, dar mi se permite sa decontez legalizarea diplomei de licenta de 30 de lei, spre exemplu, cheltuiala efectuata dupa inscrierea in barou.
Frumos ....
Răspuns la discuția Avocat stagiar 2008
1. Daca aveti un model de factura si chitanta care se pot emite de un avocat stagiar colaborator, mi le puteti transmite si mie la adresa dcrsn@yahoo.com?

2. Cheltuielile efectuate exclusiv pentru profesie (taxa inscriere pe tabloul avocatilor), efectuate inainte de emiterea CIF-ului se pot deconta? Stiu ca logic ar fi sa fie asa, dar intrebam pe cei care deja s/au confruntat cu controale ale organelor fiscale.
Dar chitanta de inscriere la examenul de admitere in profesie? Pe aceea am depus/o in original la barou. Nici macar nu am un exemplar al acesteia. Oare Baroul Bucuresti elibereaza copii de pe aceste chitante?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Răspuns la discuția Avocati - facturi si chitante
atticus a scris:

Dati-mi o adresa de email si va trimit model decizie de numerotare formulare cf. Ord. MFP 2226/2006.


1. Multumesc pentru raspunsuri.
Multumesc anticipat pentru decizie.
Adresa mea de e-mail este dcrsn@yahoo.com, unde poti sa-mi trimiti un model de decizie de numerotare formulare cf. Ord. MFP 2226/2006.

2. Am o factura care are urmatoarele date
NR. CRT
DENUMIRE PRODUSELOR SAU A SERVICIILOR
U.M.
CANTITATEA
PRETUL UNITAR -LEI-
VALOARE

Rubrica TVA nu este inclusa, intrucat nu sunt platitoare de TVA.
Este in regula asa, sau aceasta rubrica trebuie sa apara, chiar daca nu o voi completa?

Daca ai si un model de factura si chitanta pe care mi le-ai putea trimite, ar fi perfect.
Multumesc inca o data.

3. Cheltuielile efectuate exclusiv pentru profesie (taxa inscriere barou), efectuate inainte de emiterea CIF/ului se pot deconta?
Nelamuririle mele sunt in legatura cu utilizarea facturilor si a chitantelor de catre AVOCATII STAGIARI:

- banuiesc ca se aplica si in acest caz Ordinul nr. 2226/2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile in conformitate cu care se va asigura un regim intern de numerotare a facturii in conformitate cu prevederile cuprinse in anexa nr. 4. Cum trebuie sa se numeasca acest document care stabileste regimul intern de numerotare? Aveti un model?

- cu privire la seria facturilor si chitantelor, poate fi vorba despre aceeasi combinatie de litere, spre exemplu, initialele avocaului stagiar (cultul personalitatii, ce mai :P)

- avocatul stagiar trebuie sa emita acest document, iar nu coordonatorul de stagiu, nu-i asa?

- pe factura se trece in mod expres calitatea de AVOCAT COLABORATOR, astfel cum apare in CIF sau este suficienta mentionarea numelui si a calitatii de AVOCAT

- avocatul stagiar nu este platitor de TVA. Astfel, se trece suma efectiv incasata pe factura?

- in afara de registrul inventar si de registrul incasari si plati, mai sunt necesare alte documente, registre?

Multumesc pentru raspuns.
Răspuns la discuția Registre avocati
Lacramioara_Macovei a scris:

Si eu am trecut prin procesul asta de "pus ordine in acte".
In primul rand mi-am luat de la Barou Contractier si Delegatier. Registrul de evidenta a contractelor cred ca il fac la imprimanta...



Conform interpretarii U.N.B.R., situatia este urmatoarea:
"De altfel, aşa cum se arată la alin. (3) al art. 205¹, lucrările profesionale efectuate pentru clientela personală a avocatului colaborator se efectuează prin intermediul formei de exercitare a profesiei, însă cu menţiunea expresă în contractul de asistenţă juridică potrivit căreia clientul este personal. Prin urmare, clienţii personali ai avocatului colaborator încheie contractele de asistenţă juridică cu forma de exercitare a profesiei de care aparţine colaboratorul, evidenţa acestor contracte fiind ţinută prin registrul de evidenţă al respectivei forme de exercitare."

Astfel, ca avocati stagiari, putem sa ridicam singuri de la barou contractier si delegatier?
In plus, registrul de evidenta al contractelor se pare ca trebuie sa fie cel al formei de exercitare a profesiei, iar nu unul separat al stagiarului.
Aceasta este teoria, dar in practica voi cum ati procedat?

Multumesc pentru raspuns.
avTodincaVeronica a scris:

Cand eram stagiara , in primele luni, faceam redactari de actiuni sau contracte pentru care faceam contracte de asistenta juridica cu clientul, iar maestrul incheia contract de asistenta juridica pentru sustinerea actiunii. Dupa aia imi "pasa" cate un client, doi pe luna... Am substituit "la greu", dar imi placea si imi place si acum in sala de judecata. Se intampla sa vina la mine sa ma angajeze clienti pentru care m-am prezentat in substituire, insa intotdeauna, cat am fost stagiara, imi intrebam maestrul daca pot sa angajez, asa mi se parea corect.


Cand afirmi ca ai substituit "la greu", la ce instante te referi? La judecatorie, unde au drept sa puna concluzii avocatii stagiari sau incluzi aici si tribunalul sau curtea de apel?
Colegii din Bucuresti ce pot sa spuna despre acest subiect? Ma intereseaza in special practica din Bucuresti, intrucat aici imi desfasor activitatea.
Dar, intrucat sunt la inceput, prefer sa adun cat mai multe informatii de la cat mai multe persoane, pentru a stii cum sa procedez.
Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția INPPA
Chiar daca s-a schimbat sistemul de admitere la INPPA, in sensul ca au fost admisi numai stagiari din anul 2, ceea ce a nemultumit pe cei intrati recent in avocatura, cred ca era putin ciudat sistemul anterior.
Stagiarii din anul I terminau INPPA-ul tot in anul I, examenul de absolvire tinand loc de definitivat. Dar acestia nu erau inscrisi pe tabloul avocatilor definitivi, erau tot stagiari, intrucat stagiul este de 2 ani, conform legii. Care era diferenta? Faptul ca in acest sistem examenul de definitivat era sustinut in anul I, spre deosebire de sistemul clasic in care definitivatul era sustinut dupa 2 ani de stagiu.
In plus, din cate se aude, exemenul la INPPA era mai usor decat definitivatul clasic.
Asadar, se pare ca aveam o categorie de stagiari, cu examenul de definitivat promovat, dar care nu puteau definitivi decat dupa un an. Deci, scuzati-mi limbajul neacademic, dar nici cal, nici magar.
Inteleg dorinta colegilor de a urma cursurile INPPA, am inteles ca unele sunt foarte interesante si merita efortul de a participa la aceste cursuri, dar nu ar strica un sistem unitar pentru toti stagiarii.
Nu am verificat numarul celor admisi la INPPA in 2009 spre deosebire de 2008 pentru a face o comparatie valabila, insa ma gandesc si la faptul ca anul acesta au fost inscrisi multi stagiari din anul II, tocmai pentru ca se pare ca exista dorinta de a impune ca obligatorii cursurile INPPA.
Discuție spor 75%
O dispozitie de primar poate produce efecte retroactive atunci cand nu confirma existenta sau inexistenta unor drepturi, nici nu stabileste intinderea acestor drepturi?
Este vorba despre o dispozitie de primar prin care este taiat sporul de 75% pentru cei care lucreaza cu fonduri europene. Acest spor este inlaturat cu data publicarii in MOf a OUG 35/2009 (14.04.2009), dar dispozitia de inlaturare a sporului este data la sfarsitul lunii aprilie.
In plus, in 15 zile de la publicarea in MOf a OUG 35/2009 trebuia emisa o HG care sa stabileasca personalul care va beneficia de acest spor, conditiile de acordare etc. Aceasta HG nu s-a publicat, din cate stiu eu.
Ma tem ca va urma tactica romaneasca binecunoscuta, in conformitate cu care normele de aplicare a unui act normativ sunt elaborate la pastele cailor.
Cum calificati modul in care s-a procedat cu Dispozitia de primar?
Din punct de vedere uman, este logic ca functionarii publici sa "beneficieze" de reducerea salariului aproape la jumatate si asta retroactiv? Cu siguranta, oamenii astia si-au facut diverse planuri cu banii respectivii pe luna in curs.
Ma abtin sa comentez despre ce primarie este vorba, in care masura in cauza a fost luata conform principiului "sa moara si capra vecinului, daca eu tot nu am capra" In conditiile de fata, s-ar putea sa moara si vecinul, din pacate.

Cum sa avem un corp profesionist de functionari publici, in conditiile in care si o femeie de serviciu de la o firma privata are un salariu mai mare decat un functionar debutant sau chiar ca un functionar asistent? Si se mai intreaba unii de ce este fluctuatie de personal in administratia publica. Intrebarea "intrebatoare" este de ce nu exista fluctuatie de personal in randul functionarilor publici de conducere, decat atunci cand se schimba primarul si ii da afara? Raspunsul este clar. Un director din primarie are un salariu care poate ajunge pana la 100 de milioane, in schimb un functionar debutant ia in mana vreo 6 milioane si nu ascute toata ziua creioane, ci sta pana seara la birou incercand sa rezolve urgentele si urgentele urgentelor.

Multumesc pentru raspuns.
Se poate sa mi se comunice si mie hotararile judecatoresti favorabile?
Adresa mea de e-mail este dcrsn@yahoo.com.
Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Spor de treaptã la fp
Se poate sa mi se comunice si mie hotararile judecatoresti favorabile?
Adresa mea de e-mail este dcrsn@yahoo.com.
Multumesc anticipat.