avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... spor 75%
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

spor 75%

O dispozitie de primar poate produce efecte retroactive atunci cand nu confirma existenta sau inexistenta unor drepturi, nici nu stabileste intinderea acestor drepturi?
Este vorba despre o dispozitie de primar prin care este taiat sporul de 75% pentru cei care lucreaza cu fonduri europene. Acest spor este inlaturat cu data publicarii in MOf a OUG 35/2009 (14.04.2009), dar dispozitia de inlaturare a sporului este data la sfarsitul lunii aprilie.
In plus, in 15 zile de la publicarea in MOf a OUG 35/2009 trebuia emisa o HG care sa stabileasca personalul care va beneficia de acest spor, conditiile de acordare etc. Aceasta HG nu s-a publicat, din cate stiu eu.
Ma tem ca va urma tactica romaneasca binecunoscuta, in conformitate cu care normele de aplicare a unui act normativ sunt elaborate la pastele cailor.
Cum calificati modul in care s-a procedat cu Dispozitia de primar?
Din punct de vedere uman, este logic ca functionarii publici sa "beneficieze" de reducerea salariului aproape la jumatate si asta retroactiv? Cu siguranta, oamenii astia si-au facut diverse planuri cu banii respectivii pe luna in curs.
Ma abtin sa comentez despre ce primarie este vorba, in care masura in cauza a fost luata conform principiului "sa moara si capra vecinului, daca eu tot nu am capra" In conditiile de fata, s-ar putea sa moara si vecinul, din pacate.

Cum sa avem un corp profesionist de functionari publici, in conditiile in care si o femeie de serviciu de la o firma privata are un salariu mai mare decat un functionar debutant sau chiar ca un functionar asistent? Si se mai intreaba unii de ce este fluctuatie de personal in administratia publica. Intrebarea "intrebatoare" este de ce nu exista fluctuatie de personal in randul functionarilor publici de conducere, decat atunci cand se schimba primarul si ii da afara? Raspunsul este clar. Un director din primarie are un salariu care poate ajunge pana la 100 de milioane, in schimb un functionar debutant ia in mana vreo 6 milioane si nu ascute toata ziua creioane, ci sta pana seara la birou incercand sa rezolve urgentele si urgentele urgentelor.

Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 20:03, 5 Mai 2009
Raspuns.
Regula este: o decizie, o hotarare, o lege produce efecte numai pentru VIITOR.Temeiul de drept este art. 1 din Codul Civil ""Legea dispune numai pentru viitor, ea n-are putere retroactiva" (va puteti uita si pe Constitutie - care retine acelasi lucru - Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale mai favorabile)
Exceptie: cand textul de LEGE, spune expres ca retroactiveaza (exceptia este de sticta interpretare si aplicare, foarte limitata si expres nominalizata, sunt foarte putine cazuri cu astfel de exceptii)
In cauza, decizia fiind in executia LEGII, poate sa retroactiveze numai daca aceasta mentioneaza in mod EXPRES, altfel NU.(in situatia data nu)
Acum: orice Decizie se poate contesta. Incercati pe contencios-administrativ (la Tribunal) , dupa ce inatai ii faceti o sesizare pe care o inregistrati la dumnealor cu aceasta inadvertenta. (cititi cu atentie legea contenciosului-administrativ, respectiv Legea 554/2004, modificata si completata , publicata in Monitorul Oficial 1.154/07.12.2004).
Mi-ar place daca ati pune in discutie si cauza imorala a deciziei pentru ca o decizie pe langa fatul ca trebuie sa fie legala mai trebuie sa fie si morala.
Inocentia
In ceea ce priveste modul in care Guvernul intelege sa incurajeze profesionalismul si competenta functionarilor publici prin sistemul de salarizare...sunt de total acord cu dvs: parca ar fi niste legi date de persoane care nu au nici o legatura cau realitatea.
Acum, revenind strict la problema cu dispozitia primarului: este logic ca acea dispozitie nu putea fi decat concomitenta sau ulterioara cu OUG 35/2009, intrucat este emisa tocmai pentru punerea in aplicare a respectivului act normativ. De principiu, dispozitia respectiva trebuia emisa pana la data cand se faceau statele de plata a salariilor, penrtu a putea fi aplicata in luna respectiva. OUG 35/2009 prevede faptul ca de la intrarea sa in vigoare (data publicarii in Monitorul oficial, respectiv 14.04.2009), sporurile la care face referire (inclusiv cel de 75%) sunt diminuate sau au o procedura diferita de acordare. Dispozitia primarului nu face decat sa preia textul actului normativ si sa-l puna in practica la nivelul institutiei dvs.
Eu am vaga banuiala ca al nostru Guvern nu stia cum sa taie acel spor de 75% (tinand cont de toate controversele din ultima vreme) si, ca sa nu-si puna direct lumea in cap, a dat aceasta ordonanta, care prevede aplicarea lui in continuare, dar diferentiat, in functie de acele minunate criterii care trebuiau aprobate prin HG in termen de 15 zile (cam 29.04.2009). Acum, cand/daca vom vedea si aceste criterii... Pastele ortodox tocmai a trecut, banuiesc ca urmeaza sa serbam si Pastele cailor...
Morala: profesionalism si dedicatie contra voluntariat!!#-o
X-(
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2009
Kyandra, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor 75% pt cei ce lucreaza cu fonduri europene lidia31 lidia31 Buna ziua ..va rog frumos sa mi spuneti si mie daca se mai da acel spor de 75% pt cei ce lucreaza cu fonduri europene in cadrul unei primarii ..Ce legislatie ... (vezi toată discuția)
Sporuri pentru cei care implementeaza programe ue kymyk kymyk mai exista in vigoare acea lege, nu mai stiu exact nr. ei, care prevedea ca salariatii din administratien care se ocupa cu implementarea de proiecte din ... (vezi toată discuția)
Salarizarea unitara in administratia publica locala, pe intelesul tuturor Kyandra Kyandra Scriu acest articol cu speranta ca cineva in masura il va citi si va opri dezastrul care inseamna legea salarizarii unitare acum in discutie publica, modelul ... (vezi toată discuția)