avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Activitate ilinca60

Activitate ilinca60

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare :
Cum pot afla persoana fizica sau juridica care a preluat arhiva SC MODEON SA Onesti, judetul Bacau, unde am lucrat in perioada 1980-1983 ?
Precizez ca fabrica a fost demolata, iar in locul ei s.a construit Koufland.
Va multumesc.
Buna ziua,
Lucrez intr-o instititie publica unde exista directie de audit intern. Avem un contract de asistenta juridica cu un cabinet de avocatura la care apelam cand se ivesc situatii complicate . Intrebarea este urmatoarea : Este legal ca dupa efectuarea lucrarilor, semnarea lor de catre conducerea institutiei si comunicarea actelor administrative catre solicitanti, cabinetul de avocatura sa solicite toate lucrarile serviciului pentru ca sa efectueze audit ?
Modificarea unui text dintr-un act normativ, consta in schimbarea expresa a textului respectiv si implicit in redarea lui intr-o noua formulare, Prin urmare, modificarea inlocuieste continutul initial al textului, care odata cu intrarea in vigoare a modificarii, textul initial nu mai exista. Cand intervine abrogarea textului de lege, atunci abrogarea se refera la forma in vigoare a textului de lege, respectiv cea modificata si nu forma avuta inainte de modificare, care asa cum am aratat nu mai exista de la data modificarii. In speta, aliniatul 2 al art. 95 din Legea nr. 188/1999 privind statutul functionarului public,a fost abrogat.
Consilier juridic
Nu are rost sa intru in amanunte, voiam doar sa mai aud si alte pareri.
Stiam ca actiunea este admisibila, sigur in conditiile legii si pe baza probatoriului administrat la instanta.
Citisem la un moment dat o decizie a ICCJ , prin care bunicii erau obligati alaturi de tata la plata pensiei de intretinere pentru un student. In cazul asta, bunicii nu mai sunt, deci pot fi obligati fratii si surorile care oricum isi datoreaza intretinere dupa parinti si inaintea bunicilor.
Cum se face dovada in instanta este deja un alt aspect, care tine de fiecare caz in parte. Buna credinta se prezuma iar reaua credinta trebuie dovedita, lucru pe care trebuie eu sa-l dovedesc in instanta pentru a-mi apara drepturile fiului meu.
Am fost insa putin contrariata de primul raspuns " total imposibil ".
Oricum multumesc pentru ambele opinii.
Multumesc de raspuns , m-am uitat si pe noul cod civil si sunt pastrare aceleasi dispozitii
Citez mai jos :

ART. 516
Subiectele obligaţiei de întreţinere
(1) Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, între fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.
(2) Dispoziţiile alin. (1) privind obligaţia de întreţinere între rudele în linie dreaptă, precum şi între fraţi şi surori sunt aplicabile şi în cazul adopţiei.
(3) Obligaţia de întreţinere există între foştii soţi, în condiţiile prevăzute de lege.
ART. 517
Întreţinerea copilului de către soţul părintelui său
(1) Soţul care a contribuit la întreţinerea copilului celuilalt soţ este obligat să presteze întreţinere copilului cât timp acesta este minor, însă numai dacă părinţii săi fireşti au murit, sunt dispăruţi ori sunt în nevoie.
(2) La rândul său, copilul poate fi obligat să dea întreţinere celui care l-a întreţinut astfel timp de 10 ani.
ART. 518
Obligaţia de întreţinere aparţinând moştenitorilor
(1) Moştenitorii persoanei care a fost obligată la întreţinerea unui minor sau care i-a dat întreţinere fără a avea obligaţia legală sunt ţinuţi, în măsura valorii bunurilor moştenite, să continue întreţinerea, dacă părinţii minorului au murit, sunt dispăruţi sau sunt în nevoie, însă numai cât timp cel întreţinut este minor.
(2) În cazul în care sunt mai mulţi moştenitori, obligaţia este solidară, fiecare dintre ei contribuind la întreţinerea minorului proporţional cu valoarea bunurilor moştenite.
ART. 519
Ordinea de plată a întreţinerii
Întreţinerea se datorează în ordinea următoare:
a) soţii şi foştii soţi îşi datorează întreţinere înaintea celorlalţi obligaţi;
b) descendentul este obligat la întreţinere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulţi descendenţi sau mai mulţi ascendenţi, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;
c) fraţii şi surorile îşi datorează întreţinere după părinţi, însă înaintea bunicilor.

ART. 520
Întreţinerea în cazul desfacerii adopţiei
După încetarea adopţiei, adoptatul poate cere întreţinere numai de la rudele sale fireşti sau, după caz, de la soţul său.
ART. 521
Pluralitatea de debitori
(1) În cazul în care mai multe dintre persoanele prevăzute la art. 516 sunt obligate să întreţină aceeaşi persoană, ele vor contribui la plata întreţinerii, proporţional cu mijloacele pe care le au.
(2) Dacă părintele are drept la întreţinere de la mai mulţi copii, el poate, în caz de urgenţă, să pornească acţiunea numai împotriva unuia dintre ei. Cel care a plătit întreţinerea se poate întoarce împotriva celorlalţi obligaţi pentru partea fiecăruia.
ART. 522
Obligaţia subsidiară
În cazul în care cel obligat în primul rând la întreţinere nu are mijloace îndestulătoare pentru a acoperi nevoile celui care o cere, instanţa de tutelă le poate obliga pe celelalte persoane îndatorate la întreţinere să o completeze, în ordinea stabilită la art. 519.
ART. 523
Divizibilitatea întreţinerii
Când cel obligat nu poate presta, în acelaşi timp, întreţinere tuturor celor îndreptăţiţi să o ceară, instanţa de tutelă, ţinând seama de nevoile fiecăreia dintre aceste persoane, poate hotărî fie ca întreţinerea să se plătească numai uneia dintre ele, fie ca întreţinerea să se împartă între mai multe sau toate persoanele îndreptăţite să o ceară. În acest caz, instanţa hotărăşte, totodată, modul în care se împarte întreţinerea între persoanele care urmează a o primi.

Tatal plateste 100 lei.
Art. 89

Intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare:

a) sotii isi datoreaza intretinerea inaintea celorlalti obligati;
b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar, daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat;
c) cel care infiaza este obligat la intretinere inaintea parintilor firesti;
d) fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti, insa inaintea bunicilor.

Art. 90

In cazul in care mai multe dintre persoanele prevazute in art. 89 sunt obligate sa intretina aceeasi persoana, ele vor contribui la plata intretinerii, proportional cu mijloacele ce au.

Daca parintele are drept la intretinere de la mai multi copii, el poate, in caz de urgenta, sa porneasca actiunea numai impotriva unuia dintre ei.

Cel care a platit intretinerea se poate intoarce impotriva celorlalti obligati pentru partea fiecaruia.

Art. 91

In cazul in care cel obligat in primul rand la intretinere nu are mijloace indestulatoare pentru a acoperi nevoile celui ce o cere, instanta judecatoreasca va putea obliga pe celelalte persoane indatorate la intretinere sa o completeze, in ordinea stabilita de art. 89.

Din cele citate mai sus, eu inteleg ca se poate solicita si obtine obligarea si a fratelui la plata intretinerii.
Tatal copilului meu nu are cum sa figureze ca angajat, pentru ca asa cum am spus este pensionat pe caz de boala, dar stiu ca la negru obtine venituri.
As dori si alte opinii de specialitate. Multumesc
Fostul meu sot incearca pe diverse cai sa plateasca o pensie de intretinere cat mai mica pentru copilul sau minor. Invoca motive de sanatate si face dovada cu o pensie medicala de 500 lei. In realitate activeaza in cadrul unei societati comerciale al carui patron este alt copil dintr-o alta casatorie a fostului meu sot.
La instanta nu am reusit niciodata sa fac dovada veniturilor reale pe care le obtine, pentru ca pe numele lui nu figureaza nimic in afara de pensia medicala Acum copilul meu a intrat in clasa a XII si are nevoie de sustinerea financiara a tatalui si a celorlalte persoane obligate la intretinere.
Intrebarea mea este urmatoarea : daca chem in judecata, alaturi de tatal copilului si pe fratele copilului meu , cel care detine societatea comerciala, am sanse sa obtin obligarea fratelui alaturi de tata, pentru plata unei pensii de intretinere ?. Multumesc
Multumesc, am citit si eu dispozititiile din Legea nr. 146/1997. Insa intrebarea era daca in cazul meu, inainte ca cererea sa primeasca primul termen de judecata, se poate dispune de catre instanta restituirea taxei judiciare de timbru. multumesc

Parata pe care am chemat-o in judecata a intrat in procedura insolventei. Credeti ca aceasta situatie se incadreaza in litera c din art. 23 ?. Multumesc

Am depus o cerere de chemare in judecata avand ca obiect " pretentii " Inca nu am primit citatie pentru primul termen de judecata. Acum vreau sa renunt la aceasta actiune. Cum pot sa-mi recuperez taxa de timbru de 1781 lei pe care am achitat-o, dovada platii fiind anexata cererii de chemare in judecata ?. multumesc