avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Activitate nelu.h

Activitate nelu.h

Răspuns la discuția presedinte
Legea este specificata in postarile anterioare: 230/2007 in care se precizeaza ca presedintelui de Asociatie i se incheie contract de mandat.
Daca acestuia i se incheie contract de mandat - este logic ca nu i se mai poate incheia si un alt fel de contract cu acelasi angajator (in cazul de fata Asociatia).
Nici contractul de mandat, nici CIM nu se mai inregistreaza la ITM.
Contributiile sunt aproape identice din anul 2010, cand veniturile (indemnizatiile) obtinute de presedintii asociatiilor de proprietari au fost asimilate veniturilor din salarii. Sunt doua contributii care nu se platesc pentru contractele de mandat in comparatie cu CIM: somajul si cred ca contributia pentru accidente de munca si boli profesionale, care oricum sunt modice.
In cadrul acestui forum au fost o multime de discutii pe tema contributiilor obligatorii aferente atat contractelor de mandat cat si contractelor individuale de munca.
Răspuns la discuția presedinte
Conform Legii 230/2007 - presedintelui de Asociatie i se intocmeste contract de mandat, la fel se procedeaza pentru toate functiile "alese" din cadrul Asociatiei.
Din punct de vedere al vechimii in munca, contractul de mandat este identic cu contractul individual de munca (in conditiile in care presedintele este si remunerat pentru functia de presedinte), contributiile sunt aproape identice.
Răspuns la discuția presedinte
Cred ca nu vreti sa intelegeti ca nu este nimic ilegal in faptul ca presedintele este si casier. Foarte bine putea sa ocupe aceasta functie orice membru al Comitetului Executiv. Nu este nici imoral si nu intruneste conditiile pentru a fi in conflict de interese.
Serviciul specializat din cadrul primariei a dat raspunsul corect.
Probabil ca daca mergeti la primar, va va indruma tot la serviciul specializat din cadrul primariei, primarul nefiind atotstiutor.
Răspuns la discuția presedinte
Presedintele Asociatiei poate fi si casier, nu este nici o ilegalitate in acest lucru. In schimb nu trebuia ca presedintelui sa i se incheie contract individual de munca, era de ajuns cel de mandat, la care probabil i se putea face un act aditional- pentru functia de casier.
pt. consilierjr
Legea la care faceti referire este 230/2007, nu 270. Ce intelegeti prin functie autorizata de .. casier in cadrul Asociatiei de proprietari ( nu de locatari).
De ce nu procedati la fel si cu gazul si curentul electric? Acolo va pasuieste cineva 2-3 luni de zile? Mi-e teama ca nu. Platiti-va la timp intretinerea si probabil ca nu o sa va mai inchida nimeni apa.
La gaz si la curentul electric nu va hartuieste nimeni in caz de neplata 2-3 luni de zile. Pur si simplu vi se sigileaza contoarele.
Răspuns la discuția fond reparatii
Nu este legal. Fondul de reparatii nu se restituie. Singurul fond care se poate restituii este cel de rulment.
Casiera de la asociatie ar trebui sa-si indeplineasca atributiile de casier si sa nu preia atributiile presedintelui de asociatie.
Răspuns la discuția cumul de functii
Chestia cu presedintele care poate fi si administrator in asociatiile cu pana la 10 apartamente este prevazuta in noul proiect de lege privind asociatiile de proprietari, dar deocamdata este doar proiect.
Pt. denisee
Este putin probabil sa se fi afisat lista de plata a lunii aprilie pana in data de azi, 11.05. Mai verificati o data, dar mai mult ca sigur ca lista afisata este pentru luna martie, cand a fost furnizata si caldura.
Chiar este asa de greu sa scrieti de mana datele obligatorii pe fiecare chitanta? Eu folosesc numai chitante simple, fiind mai ieftine. Cand am timp completez aceste date, astfel incat sa nu pierd timp cu completarea acestora cand fac incasari.
Referitor la seria unica de inregistrare: aceasta ca si numerele chitantelor si facturilor pentru un an intreg se atribuie de catre conducatorul persoanei juridice (in cazul de fata - presedintele asociatiei) printr-o decizie scrisa, emisa de regula la sfarsitul anului pentru anul urmator.
Răspuns la discuția fond rulment
Pt. luciana 17
Sumele specificate de dvs. ca fond de rulment nu sunt mari, e posibil sa fie chiar mici. Cat ati avut de plata la intretinere in cursul anului trecut (cea mai mare intretinere lunara)?
La avizier a fost trecuta restanta catre Asociatie a unui proprietar de apartament, nu inseamna ca aceea era restanta Asociatiei catre Radet. Din momentul afisarii listei de plata respective pana la data cand s-a facut verificarea sumelor de plata catre Radet, este posibil sa fi fost depasit termenul de plata al facturii catre Radet, iar daca fondul de rulment este insuficient pentru plata facturilor de utilitati pentru o luna si mai apar si restantieri ..... situatia e complicata.
Comitetul Executiv probabil ca a ajuns la concluzia ca fondul de rulment este insuficient si de aceea s-a luat masura majorarii acestuia (Cam tarziu intr-adevar, dar mai bine mai tarziu decat niciodata.
Pt. BODEALEX
Interpretati total eronat legislatia in vigoare.