avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cumul de functii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cumul de functii

Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari : presedintele asociatiei de proprietari , cu mai mult de 500 de persoane in condominiu , poate indeplini si functia de administrator ? In cazul asociatiei noastre presedintele executa aceasta functie si a mai angajat o casiera care executa operatiunile contabile si un cenzor .Este legal ca presedintele ,fara atestat de administrator ,sa execute si functia de administrator fara a angaja unul care sa detina totodata si atestat ? Este legal ca acelasi presedinte de asociatie de proprietari sa fie singura persoana care poate efectua operatiuni bancare in contul asociatiei avand semnatura unica in banca ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: nelu.h , utilizator 19:14, 12 Iunie 2012
Conform norme in vigoare presedintele asociatiei de proprietari nu poate desfasura concomitent atat functia de conducere cat si acea de executie,pe care o impune activitatea si responsabilitatea de administrator de imobil
Activitatea de adminiistrare imobile,legal poate fi desfasurata numai de catre persoanele care detin atestat,emis in conditiile legii de catre autoritatea publica locala
Limitee de competenta ale presedintelui de asociatie sunt prevazute in L nr 230/2007,iar dreptul de semnatura pe documentele bancare ale asociatiei de proprietari se dispun fie de catre adunarea generala ,fie de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari
Presedintele asociatiei poate indeplini functia de administrator, cu tot ce presupune ea, numai in asociatiile cu pana la 10 apartamente. In cazul dv. nici nu s-ar putea pune problema.

Daca a angajat casiera care face si contabilitatea, atunci sa-i dea drept de semnatura in banca si sa o lase sa manipuleze banii asociatiei de la inceput ana la sfarsit. Astfel o parte din atributiunile administratorului ar fi preluate de casiera.
Cealalta parte, privind administratia tehnica, ca sa zic asa, adica partea de gospodarire a blocului o poate face si el.
Deci musai o departajare intre contabilitate si casierie pe de o parte si presedinte pe de alta parte .
emylyat a scris:

Este legal ca presedintele ,fara atestat de administrator ,sa execute si functia de administrator fara a angaja unul care sa detina totodata si atestat ? Este legal ca acelasi presedinte de asociatie de proprietari sa fie singura persoana care poate efectua operatiuni bancare in contul asociatiei avand semnatura unica in banca ?

Da, este legal ca presedintele ca si oricare alt membru al comitetului executiv sa preia atributiunile administratorului conform HG 1588/2007 art 17:
(
8) Comitetul executiv preia toate obligaţiile şi răspunderile privind activitatea de management stabilite la art. 22 din prezentele norme metodologice pe perioada cât asociaţia nu are angajat un administrator sau a fost reziliat contractul de administrare, indiferent de cauze

Da, este legal ca presedintele asociatiei sa aiba semnatura unica in banca. Daca nu ar fi legal, nu ar accepta banca acest lucru. Apoi sunt asociatii care lucreaz cu carduri, care fac plati prin internet... Ori aceste operatiuni se pot face pe baza unei parole, parola ce trebuie pastrata secret si cunoscuta doar de o persoana, iar presedintele poate fi cel indreptatit sa o faca. Presedintele este omul ales de majoritatea proprietarilor, omul in care majoritatea proprietarilor au incredere... Sa nu uitam ca administratorul, casierul, contabilul pot fi adesea persoane angajate din afara asociatiei, nefiind alesi in adunarea generala, nu au apartamente in bloc..., si chiar daca presedintele are incredere in ei si ia angajat, nu este intotdeauna normal ca unul din acestia sa efecuieze operatiuni prin banca, fara semnatura presedintelui.

Chestia cu presedintele care poate fi si administrator in asociatiile cu pana la 10 apartamente este prevazuta in noul proiect de lege privind asociatiile de proprietari, dar deocamdata este doar proiect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atributiuni presedinte Viorel_Lucaciu Viorel_Lucaciu O asociatie de proprietari are hotararea adunarii generale de a pune presedintele sa se ocupe de toate problemele administrative, cu exceptia partii de ... (vezi toată discuția)
Functia de vicepresedinte si secretar aecobob aecobob Buna ziua Va rog sa ma lamuriti ce presupune, practic, functia de vicepresedinte la o asociatie de proprietari in afara de specificatia de la Art.21(3) : ... (vezi toată discuția)
Legal sau ilegal? ContSters62736 ContSters62736 pina acum doi ani, in cadrul asociatiei noastre aveam ca angajati presedintele, administratorul (atestat pe banii asociatiei) si femeia de serviciu. in urma ... (vezi toată discuția)