avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Activitate valita

Activitate valita

Multumesc! Inteleg ca sfatul dumneavoastra este sa merg la instanta de tutela , sa solicit clarificarea intelegerii (obligatii versus drepturi) restabilirea cuantumului pensiei de intretinere, retragerea obligatiilor in natura asumate fata de copii pe care nu vrea sa le respecte si in functie de probele administrate in subsidiar trimiterea dosarului la parchet daca judecatorul constata ca se poate incadra la inselaciune? Multumesc !
Mi-as dori din suflet sa existe in acest moment o asociatie MAMA , consider acest dosar exemplu de incalcari flagrante asupra drepturilor copiilor prin exercitarea autoritatii parintesti in comun si obligatii in natura ca regula generala astfel cum este legea in prezent. Da, m-a pacalit, pentru ca m-am gandit la interesul superior al copiilor, pentru ca dincolo de orice suma stabilita de instanta copii aveau nevoie de prezenta lui in viata lor. Ce nu inteleg este cum se poate preta un avocat la asa ceva si de unde intangibilitatea, pentru mine termenul de prescriptie este un afront , o incalcare a dreptului de reparare a prejudiciului adus, deoarece efectele inselaciunii acum sunt constatate, prin nerespectarea individului a obligatiilor asumate si prin dosarul de executare silita deschis??!! Cu stima!
Considerati ca tranzactia pe care eu o detin , semnata de fostul, in care scrie cu mana lui ca "se obliga sa achite creditul fara sa solicite restituirea acestuia la partaj" si care poate fi supusa expertizei grafolgice nu poate fi folosita ca proba pentru a dovedi intentia de inselaciune? Stiu ca trebuia sa am avocat, insa din punct de vedere material nu mi-am permis, am doi copii , unul cu handicap grav, nu dispun nici de timp nici de bani, abia fac fata sa-i pot intretine, acum cu poprirea pe conturi practic mi-a taiat orice sansa de supravietuire. Cu stima.
Lucrurile stau in felul urmator. dupa ce noi partile am ajuns la o intelegere privind toate aspectele (pe mine ma interesa drepturile copiilor, pe el sa poata plati rata creditului comun), d-na avocat s-a dus sa redacteze intelegerea. S-a intors cu aceasta intelegere exact cand s-a intors d-na judecator in sala de judecata, (la prima strigare a dosarului s-a solicitat instantei acordarea unui timp - a doua strigare;pentru ajungerea la o intelegere, mentionez ca totul s-a efectuat in decurs de 2 ore). cand am citit tranzactia tiparirta, am constatat ca lipseste o clauza (obligarea parintelui de a ingriji copii pe perioada cand celalalt parinte se interneaza in spital). A introdus-o in tranzactie cu pixul si am semnat. Apoi in sala de judecata am constat ca lipseste si cea referitoare la plata creditului, i-am atras atentia avocatei, l-a pus pe ex sa completeze cu pixul si sa semneze. Doar ca, l-a pus sa completeze doar pe tranzactia mea, nu si pe cea pe care ulterior a predat-o d-nei judecator.
In privinta obligatiilor asumate fata de copii, faptul ca d-na avocat a scris titlul de program de vizita mie nu mi-a spus nimic, se intelege clar ca sunt obligatii , se intelege clar ca acesta le indeplineste fix cand eu sunt in imposibilitatea de a le indeplini.
Baroului nu cred ca pot sa ma adresez datorita termenului de prescriptie).
Intre timp acesta si-a dat demisia si in prezent nu obtine venituri (sau munceste la negru) .Multumesc!
Buna ziua!

Acum un an si jumatate, in procesul de divort cu incredintare minori, am incheiat o tranzactie cu fostul sot, tranzactie consfintita de instanta , prin care am fost de acord ca acesta sa-si indeplineasca obligatia fata de copii, parte in bani (o suma modica, 150 lei/copil, neraportata la veniturile sale, pana la data terminarii unui credit), parte in natura (si-a asumat obligatia fata de copii sa-i duca in fiecare dimineata la scoala si sa-i preia de la scoli cand sunt de noapte, sa-i gazduiasca si sa-i duca a doua zi la unitatile de invatamant sau domiciliu , dupa caz). Si-a luat obligatia sa plateasca singur creditul (acest aspect se regaseste in tranzactia detinuta de mine, insa acum cand am fost executata silit si am mers la judecatorie am constatat ca in tranzactia predata judecatorului nu se regaseste aceasta clauza). desi eu la acel moment am considerat ca acesta isi respecta obligatia fata de copii parte in bani parte in natura, cum ar fi fost ideal pentru copii, avocata acestuia a pus titlul de program de vizita. Trecand peste titlu, analizand textul, reiese clar ca sunt obligatii (drept sau obligatii, acesta nu le-a onorat astfel incat copiii, il vad o data pe an,au o pensie alimentara de tot rasul si eu sunt executata silit cu conturi poprite . In acest moment as vrea sa incep procedura de plangere penala impotriva celor doi pentru ca practic, prin inselaciune, au transformat totul in tranzactie pe pensia alimentara a copiilor si m-au adus si in situatia in care nu pot asigura copiilor cele necesare traiului.
Multumesc pentru ajutor.
Buna ziua!

Constituie abatere disciplinara:

1. Refuzul de a semna de luare la cunoştinţă orice document intocmit de conducerea spitalului, la cererea şefului ierarhic superior sau a conducerii unitatii, prin care se stabilesc măsuri organizatorice şi / sau tehnice de securitate şi sănătate în muncă, disciplina muncii, atributii sau sarcini de serviciu etc.

2. Refuzul de a întocmi în scris orice document/ nota de serviciu/referat etc. la cererea şefului ierarhic superior sau a conducerii unitatii.



Va rog sa ma ajutati deoarece mie nu imi par in regula aceste reglementari din ROI. Sunt ele corecte din punct de vedere juridic sau incalca vreun drept al salariatului?


De ex. la pct. 1 modificarea fisei de post (atributii sau sarcini suplimentare), nu impune incheierea unui act aditional?
Iar la pct 2 , sunt eu obligata sa dau nota de serviciu, inainte de demararea cercetarii disciplinare? Poate constitui refuzul abatere disciplinara sau mi se limiteaza dreptul de a contesta eventualele acte, decizii?

Inca mai este timp sa fie corectate eventualele neconcordante sau incalcari ale drepturilor, asa incat, va multumesc pentru raspuns sau pentru sugestii.
Cu stima.
Multumesc foarte mult pentru raspuns. O sa facem cereri pentru recompensarea orelor suplimentare.

Din pacate cu sau fara cerere , aceste ore nu vor fi recompensate. Daca exista personal care efectueaza ore suplimentare exista datorita lipsei de personal. Tocmai lipsa de personal obliga angajatorul la introducerea orelor suplimentare in graficul normal de lucru, nu are personal suficient pentru a acoperi graficul. Si atunci cum sa dea libere cand nu are cu cine sa-si acopere graficul? Asa se ajunge la situatia in care, in fiecare luna se lucreaza ore suplimentare, neplatite cu salariu , fara spor ca nu permite legea si fara libere pentru ca e imposibil.
Blocarea posturilor a generat acest lucru, precum si indolenta si nepasarea altora care ar trebui sa raspunda cererilor de deblocare si n-o fac. E inuman tot ce se intampla, e inuman sa-ti fie incalcate drepturile si sa nu poti face nimic, e inuman sa muncesti cat 7, e inuman sa muncesti ore suplimentare fara a beneficia de ceva in plus la salariu, e inuman sa nu poti beneficia de repaus saptamanal, oare cat vom mai rezista fizic si psihic?

Am acumulat atat de multa furie pentru neputinta noastra de a rezolva aceste probleme, pentru faptul ca suntem obligati sa induram atata umilinta, ........atat de multa nedreptate, am ajuns mai rau ca sclavii (si nu exagerez daca tin cont de faptul ca salariul nu-ti ajunge sa achiti datoriile uzuale, muncim pentru taxe impozite, intretinere si alte plati catre stat si furnizori de servicii,daca ai si copii iti vine sa plangi ca nu le poti oferi strictul necesar , daca nu ai partener cu venit esti terminat ).

Sa faci plangere la itm, faci si?! se dau amenzi si la ce ajuta cand nu angajatorul e vinovat? Cum sa-l mai privesc in ochi cand stiu ca a solicitat deblocare si nici pana in ziua de azi nu s-a primit raspuns desi au trecut 6 luni, 8 luni, in alte cazuri 10 luni?

Sa dau in judecata pe cine? pot eu sa dau in judecata pe cel vinovat? NU, ca nu e angajatorul meu.

Aud de multe ori " daca nu-ti convine de ce nu pleci?" unde? situatii similare sunt peste tot.
la privat? Ar fi o solutie, pentru cei pana in 35 de ani.Ceilalti ce fac? Indura. Pana cand ? Pana cand o sa ne imbolnavim, o sa innebunim sau o sa dam in cap cuiva.

Imi pare rau ca n-am stiut sa ma orientez in viata, glob de sticla n-am avut sa prevad ce va fi. Cine ar fi crezut ca o persoana cu calificare va ajunge sa traiasca dupa o zi pe alta, desi munceste si munceste din greu si uite ca lucreaza si suplimentar, cand sa-ti mai iei un job suplimentar? Cand sa te mai ocupi si de educatia copiilor?

In constitutie scrie ca se asigura un trai decent, atunci intreb si eu, daca muncim de ce nu avem un trai decent?

va rog sa ma iertati, nu e vina managerului, e vina mea ca accept, e vina colegilor care accepta si ei, e vina tuturor celor care, indiferent de domeniul in care lucreaza sau de varsta accepta asa ceva, e vina societatii in general pentru ca nu reactioneaza la astfel de situatii, pentru ca nu exista solidaritate desi TOTI sunt afectati de aceste lucruri ori credeti ca serviciile pe care le primiti nu ar trebui sa fie de calitate?Cine-i de vina cand apar situatii extreme? Tot amaratul care munceste.

N-am vazut ca societatea sa reactioneze cand se fac reduceri de personal , cand se taie salarii, cand se blocheaza posturi, desi suntem toti, dar absolut toti afectati unii direct altii indirect prin serviciile din ce in ce mai proaste pe care le primim in toate domeniile, ori credeti ca pleaca sefii? NU , pleaca tot cine munceste.
Constiinta acestei societati doarme. Si eu fac parte din ea si DA , e si vina mea si mi-o asum si as face ceva dar cu o floare nu se face primavara.

Dumnezeu sa ne ajute!
Răspuns la discuția Copil cu sindrom Down
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
adrianungureanu976 a scris:

Buna seara,

Va multumesc mult pentru raspunsuri. Deci pasii de urmat ar fi:

- scot certificat de la medicul de specialitate
- ancheta sociala de la primarie
- depun actele la Protectia Copilului care imi dau gradul de incadrare.
- ? (adica unde ar trebui sa merg dupa aceea?)




Dupa ce scoateti certificatul de incadrare in grad 1 de handicap ( grav), mergeti la DGASPC judetean (sau de sector pentru Bucuresti). Nu va temeti pentru ce vi s-a spus de la protectia copilului, au mai patit si alti parinti asa ceva si au obtinut in final acest drept, important este sa depuneti cererea si sa primiti numar de inregistrare, e dreptul dumneavoastra sa cereti , daca dumnealor considera ca nu se poate, sa va raspunda in scris si temeiul legal in baza caruia nu aveti acest drept.

Prevederile Legii nr. 448/2006, republicata, privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, in vigoare de la data de 06.01.2008 sunt:

Citez
\\"Art. 35. - Persoana cu handicap grav are dreptul, în baza evaluarii sociopsihomedicale, la un asistent personal.

Art. 42. - (4) Parintii sau reprezentantii legali ai copilului cu handicap grav, adultii cu handicap grav ori reprezentantii legali ai acestora, cu exceptia celor cu handicap vizual grav, pot opta între asistent personal si primirea unei indemnizatii lunare.
(5) Optiunea se exprima; prin cerere adresata; în scris directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, si devine valabila numai pe baza acordului exprimat în scris al acestora.
(6) Directiile generale de asistenta; sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, vor comunica angajatorului, în termen de 5 zile, acordul pentru optiunea exprimata; în conditiile prevazute la alin. (5).

Art. 43. - (1) Indemnizatia lunara; prevazuta; la art. 42 alin. (4) este în cuantum egal cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.
(2) Plata indemnizatiei lunare se asigura de primariile în a caror raza teritoriala îsi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap grav.

Art. 12. - (1) Persoana care are în îngrijire, supraveghere si întretinere un copil cu handicap beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi:
a) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap sau, dupa caz, stimulent lunar, pâna la împlinirea de catre acesta a vârstei de 3 ani,în conditiile de acordare prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata; cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007;
(3) De drepturile prevazute la alin. (1) si (2) beneficiaza, la cerere, unul dintre parinti, persoana careia i s-a încredintat copilul în vederea adoptiei, persoana care a adoptat copilul sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenta, precum si persoana care a fost numita tutore, cu exceptia asistentului maternal profesionist.
(4) De drepturile prevazute la alin. (1) lit. a)-g) si la alin. (2) nu pot beneficia persoanele care au în acelasi timp si calitatea de asistent personal pentru acelasi copil sau care primesc indemnizatia prevazuta la art. 42 alin. (4). \\" incheiat citat


Mama copilului beneficiaza de drepturile prevazute la art. 12 alin. (1), pct. a).
(adica indemnizatie de crestere copil si concediu de crestere...) motiv pentru care,conform art. 12 alin. (4), nu poate fi asistent personal si nici nu poate beneficia de indemnizatia prevazuta la art. 42 alin. (4).(adica indemnizatia lunara (de \"handicap\") ).



Conform art. 42 alin. (4) parintii copilului cu handicap grav, pot opta între asistent personal si primirea unei indemnizatii lunare.
Conform art. 42 alin. (4) si (5),dumneavoastra ca unul dintre parintii copilului (parinte care nu beneficiaza de CIC cu indemnizatie de crestere copil) va exprimati optiunea pentru primirea unei indemnizatii lunare prin cerere adresata în scris directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului judeteana.

Puteti solicita un raspuns scris in aceasta privinta ANPH-ului.
Era postat pe site-ul dgaspc sector 6 raspunsul ANPH in aceasta privinta (acum nu se poate accesa) care scria cam asa:

dgasps6:

\"Prin adresa nr. 11157/08.07.2008, transmisa de catre Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap institutiei noastre, ni se comunica faptul ca \"mama minorului cu handicap, in perioada concediului pentru ingrijirea copilului nu poate beneficia de indemnizatia prevazuta la art.42 alin.(4), insa tatal poate beneficia de acest drept.\"
Mentionam ca, tatal copilului poate solicita aceasta indemnizatie chiar daca are statutul de salariat.\"


In orice caz dreptul la asistent personal /indemnizatie este al copilului cu dizabilitati si banii pe care ii veti lua va vor amortiza prea putin din cheltuielile pe care le veti face pe terapii , medicamente , operatie si asa mai departe.



Nu stiu ce malformatie cardiaca are fetita insa stiu ca se fac si in Cluj operatii pe cord, cu succes.

Daca va mai pot ajuta , o fac cu mare drag, pentru ca stiu prin ce treceti acum. Vreau sa va spun doar ca acesti copii sunt minunati, suflete pure si curate ce stiu sa ofere iubire celor din jur.

Succes in lupta ce va asteapta.
Multumesc frumos pentru promptitudinea cu care ati raspuns, desi imi vine sa plang.

In aceste conditii singura optiune a salariatilor ar fi aceea de a nu efectua ore suplimentare.

(aceste conditii =fara liber platit, neplata ore suplimentare, neplata spor)

As vrea sa mai stiu daca salariatii sunt obligati sa faca cerere scrisa pentru a primi liberele sau obligatia de a le acorda este a angajatorului, fara a fi nevoie de cerere din partea salariatului.

Si ar mai fi ceva, ce anume drept se incalca in situatia in care orele suplimentare sunt trecute in graficul de lucru ca facand parte din norma de munca lunara? Cumva salariatul trebuie sa poata avea dreptul de a refuza efectuarea orelor suplimentare .

Multumesc si ma iertati pentru timpul pe care vi-l solicit . Poate raspunsurile dumneavoastra vor ajuta si alte persoane in situatii similare.

Cu consideratie.




freeelis a scris:

NU se platesc orele suplimentare in sectorul bugetar, acestea se compenseaza cu timp liber corespunzator.

se vor compensa numai cu timp liber corespunzator.


Exact aceasta prevedere ne da de furca in interpretare.
Eu vreau sa va rog sa recititi textul pentru ca mie mi se pare ca se refera la modul de compensare.[/b
Codul muncii prevede 2 variante de compensare
in cazul muncii suplimentare, prima cu ore libere platite a doua cu spor. Tot codul muncii prevede ca in cazul compensarii cu liber platit se acorda salariul corespunzator.
Acum , inteleg eu ca s-a dorit ca bugetarii sa nu fie compensati cu spor (ca nu sunt bani) sunt compensati cu liber platit, cum ramane cu prevederea din codul muncii care spune ca in acest caz se acorda salariul corespunzator??
Poate stabilirea unei variante de compensare sa excluda plata unei ore muncite?
In cazul acordarii sporului se plateste si ora muncita iar in cazul acordarii liberului nu se plateste ora muncita?


Am mare nevoie de opinia dumneavoastra. Multumesc.

Si mai am o intrebare tot foarte importanta. pentru a beneficia de liberul platit, salariatul trebuie sa faca cerere scrisa? Este obligatoriu de cerut in scris? daca salariatul nu cere in scris se prezuma acest drept?
Multumesc din suflet.
Poate am scris prea mult in primul mesaj, imi cer iertare.

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea cea mai esentiala dintre toate si anume :

Se plateste salariu corespunzator pentru orele suplimentare (ore efectuate peste programul normal de lucru)???

Compensarea, fiind bugetari, se face cu timp liber corespunzator (nici acesta respectat), ma intereseaza strict plata acestor ore nu modul de compensare.

Va multumesc.

Cu stima.