adrianungureanu976 a scris:
Buna seara,
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Deci pasii de urmat ar fi:
- scot certificat de la medicul de specialitate
- ancheta sociala de la primarie
- depun actele la Protectia Copilului care imi dau gradul de incadrare.
- ? (adica unde ar trebui sa merg dupa aceea?)
Dupa ce scoateti certificatul de incadrare in grad 1 de handicap (
grav), mergeti la DGASPC judetean (sau de sector pentru Bucuresti). Nu va temeti pentru ce vi s-a spus de la protectia copilului, au mai patit si alti parinti asa ceva si au obtinut in final acest drept, important este sa depuneti cererea si sa primiti numar de inregistrare, e dreptul dumneavoastra sa cereti , daca dumnealor considera ca nu se poate, sa va raspunda in scris si temeiul legal in baza caruia nu aveti acest drept.
Prevederile Legii nr. 448/2006, republicata, privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, in vigoare de la data de 06.01.2008 sunt:
Citez
\\"Art. 35. - Persoana cu handicap grav are dreptul, în baza evaluarii sociopsihomedicale, la un asistent personal.
Art. 42. - (4) Parintii sau reprezentantii legali ai copilului cu handicap grav, adultii cu handicap grav ori reprezentantii legali ai acestora, cu exceptia celor cu handicap vizual grav,
pot opta între asistent personal
si primirea unei indemnizatii lunare.
(5) Optiunea se exprima; prin cerere adresata; în scris directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, si devine valabila numai pe baza acordului exprimat în scris al acestora.
(6) Directiile generale de asistenta; sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, vor comunica angajatorului, în termen de 5 zile, acordul pentru optiunea exprimata; în conditiile prevazute la alin. (5).
Art. 43. - (1) Indemnizatia lunara; prevazuta; la art. 42 alin. (4) este în cuantum egal cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.
(2) Plata indemnizatiei lunare se asigura de primariile în a caror raza teritoriala îsi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap grav.
Art. 12. - (1) Persoana care are în îngrijire, supraveghere si întretinere un copil cu handicap beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi:
a)
concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap sau, dupa caz, stimulent lunar, pâna la împlinirea de catre acesta a vârstei de
3 ani,în conditiile de acordare prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei în vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata; cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007;
(3) De drepturile prevazute la alin. (1) si (2) beneficiaza, la cerere, unul dintre parinti, persoana careia i s-a încredintat copilul în vederea adoptiei, persoana care a adoptat copilul sau care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenta, precum si persoana care a fost numita tutore, cu exceptia asistentului maternal profesionist.
(4) De drepturile prevazute la alin. (1) lit. a)-g) si la alin. (2) nu pot beneficia persoanele care au în acelasi timp si calitatea de asistent personal pentru acelasi copil sau care primesc indemnizatia prevazuta la art. 42 alin. (4). \\" incheiat citat
Mama copilului beneficiaza de drepturile prevazute la art. 12 alin. (1), pct. a).
(adica indemnizatie de crestere copil si concediu de crestere...) motiv pentru care,conform art. 12 alin. (4), nu poate fi asistent personal si nici nu poate beneficia de indemnizatia prevazuta la art. 42 alin. (4).(adica indemnizatia lunara (de \"handicap\") ).
Conform art. 42 alin. (4)
parintii copilului cu handicap grav,
pot opta între asistent personal si primirea unei indemnizatii lunare.
Conform art. 42 alin. (4) si (5),dumneavoastra ca unul dintre parintii copilului (parinte care nu beneficiaza de CIC cu indemnizatie de crestere copil) va exprimati optiunea pentru primirea unei indemnizatii lunare prin
cerere adresata în scris directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului judeteana.
Puteti solicita un raspuns scris in aceasta privinta ANPH-ului.
Era postat pe site-ul dgaspc sector 6 raspunsul ANPH in aceasta privinta (acum nu se poate accesa) care scria cam asa:
dgasps6:
\"Prin adresa nr. 11157/08.07.2008, transmisa de catre Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap institutiei noastre, ni se comunica faptul ca \"mama minorului cu handicap, in perioada concediului pentru ingrijirea copilului nu poate beneficia de indemnizatia prevazuta la art.42 alin.(4), insa tatal poate beneficia de acest drept.\"
Mentionam ca, tatal copilului poate solicita aceasta indemnizatie chiar daca are statutul de salariat.\"
In orice caz dreptul la asistent personal /indemnizatie este al copilului cu dizabilitati si banii pe care ii veti lua va vor amortiza prea putin din cheltuielile pe care le veti face pe terapii , medicamente , operatie si asa mai departe.
Nu stiu ce malformatie cardiaca are fetita insa stiu ca se fac si in Cluj operatii pe cord, cu succes.
Daca va mai pot ajuta , o fac cu mare drag, pentru ca stiu prin ce treceti acum. Vreau sa va spun doar ca acesti copii sunt minunati, suflete pure si curate ce stiu sa ofere iubire celor din jur.
Succes in lupta ce va asteapta.