avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare - identificare, plata, compensare, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare - identificare, plata, compensare, raportare

Buna ziua!

Lucrez intr-un spital de stat (prin urmare suntem bugetari).
Exista multe neclaritati in privinta orelor suplimentare si va multumesc din suflet pentru ajutor
- prima problema tine de identificarea orelor suplimentare:
la noi in unitate sunt considerate ore suplimentare orele efectuate peste norma de munca lunara si nu saptamanala astfel cum prevede codul muncii. Cum este corect din punct de vedere legal, sunt ambele variante corecte?
-a doua problema o reprezinta introducerea orelor suplimentare in programul normal de lucru (adica in luna cu 21 de zile lucratoare, in programul normal de lucru salariatul are 24 de zile). Nu vad cum se evidentiaza acordul salariatului pentru zilele in plus si ma intreb ce s-ar intampla daca salariatul ar lipsi dupa ce efectueaza 21 de zile, e absenta nemotivata sau dezacord in privinta efectuarii orelor suplimentare?
- a 3-a problema este neplata salariului corespunzator pentru orele suplimentare, pe motiv ca orele suplimentare nu se platesc in cazul bugetarilor ci se compenseaza cu zile libere platite.
este corect d.p.d.v legal ca pentru orele suplimentare compensate cu ore libere platite sa nu se acorde salariul corespunzator?
a 4-a intrebare ar fi, se raporteaza sau nu orele suplimentare in revisal? Intreb acest lucru deoarece nefiind platite nu sunt nici raportate in revisal (sau poate ca nu trebuie?).
Dovada acestor ore se face cu programul de lucru si condica de prezenta .

Va multumesc din suflet pentru ajutor.
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Enkde , utilizator 01:43, 16 August 2013
Poate am scris prea mult in primul mesaj, imi cer iertare.

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea cea mai esentiala dintre toate si anume :

Se plateste salariu corespunzator pentru orele suplimentare (ore efectuate peste programul normal de lucru)???

Compensarea, fiind bugetari, se face cu timp liber corespunzator (nici acesta respectat), ma intereseaza strict plata acestor ore nu modul de compensare.

Va multumesc.

Cu stima.
NU se platesc orele suplimentare in sectorul bugetar, acestea se compenseaza cu timp liber corespunzator.

In anul 2013,
munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator.
freeelis a scris:

NU se platesc orele suplimentare in sectorul bugetar, acestea se compenseaza cu timp liber corespunzator.

se vor compensa numai cu timp liber corespunzator.


Exact aceasta prevedere ne da de furca in interpretare.
Eu vreau sa va rog sa recititi textul pentru ca mie mi se pare ca se refera la modul de compensare.[/b
Codul muncii prevede 2 variante de compensare
in cazul muncii suplimentare, prima cu ore libere platite a doua cu spor. Tot codul muncii prevede ca in cazul compensarii cu liber platit se acorda salariul corespunzator.
Acum , inteleg eu ca s-a dorit ca bugetarii sa nu fie compensati cu spor (ca nu sunt bani) sunt compensati cu liber platit, cum ramane cu prevederea din codul muncii care spune ca in acest caz se acorda salariul corespunzator??
Poate stabilirea unei variante de compensare sa excluda plata unei ore muncite?
In cazul acordarii sporului se plateste si ora muncita iar in cazul acordarii liberului nu se plateste ora muncita?


Am mare nevoie de opinia dumneavoastra. Multumesc.

Si mai am o intrebare tot foarte importanta. pentru a beneficia de liberul platit, salariatul trebuie sa faca cerere scrisa? Este obligatoriu de cerut in scris? daca salariatul nu cere in scris se prezuma acest drept?
Multumesc din suflet.
Ultima modificare: Duminică, 11 August 2013
valita, utilizator
Pentru sectorul bugetar se aplica legea speciala si , prin urmare, munca suplimentara nu se plateste ci se compenseaza cu timp liber corespunzator.

Codul Muncii reprezinta dreptul comun, iar prevederile art.7 din Legea nr.283/2011 aplicabile si in 2013 sunt dispozitii speciale.
Legea specială derogă de la legea generală (specialia generalibus derogant).
Ultima modificare: Duminică, 11 August 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc frumos pentru promptitudinea cu care ati raspuns, desi imi vine sa plang.

In aceste conditii singura optiune a salariatilor ar fi aceea de a nu efectua ore suplimentare.

(aceste conditii =fara liber platit, neplata ore suplimentare, neplata spor)

As vrea sa mai stiu daca salariatii sunt obligati sa faca cerere scrisa pentru a primi liberele sau obligatia de a le acorda este a angajatorului, fara a fi nevoie de cerere din partea salariatului.

Si ar mai fi ceva, ce anume drept se incalca in situatia in care orele suplimentare sunt trecute in graficul de lucru ca facand parte din norma de munca lunara? Cumva salariatul trebuie sa poata avea dreptul de a refuza efectuarea orelor suplimentare .

Multumesc si ma iertati pentru timpul pe care vi-l solicit . Poate raspunsurile dumneavoastra vor ajuta si alte persoane in situatii similare.

Cu consideratie.




Alte discuții în legătură

Ore suplimentare compensate cu liber in 60 zile CORNELIU56 CORNELIU56 Din Codul Muncii : 1. Art. 122 (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare coco99 coco99 o societate privata sau bugetara cu cat ar trebui sa plateasca minim orele suplimentare si sau pot face diferente intre zilele normale si sambata si dumineca? (vezi toată discuția)
Consemn la domiciliu sastiu sastiu este corect sa fiu la dispozitia angajatorului in timp de consemn si sa se compenseze orele suplimentare cu zile libere platite?din 28 de zile calendaristice ... (vezi toată discuția)