avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Activitate somon

Activitate somon

LEGE nr. 80 din 11 iulie 1995
privind statutul cadrelor militare
Formă consolidată valabilă la data 28-08-2024
Articolul 9^1
Cadrele militare trecute în rezervă sau direct în retragere au dreptul la pensie militară de stat, potrivit legii.

Articolul 1
(1)Prin cadre militare, în sensul prezentei legi, se înţelege cetăţenii români cărora li s-a acordat grad de ofiţer, maistru militar sau subofiţer, în raport cu pregătirea lor militară şi de specialitate, în condiţiile prevăzute de lege.
Articolul 4
b)în rezervă, când nu ocupă o funcţie militară, dar întrunesc condiţiile prevăzute de lege pentru a fi chemate să îndeplinească serviciul militar ca rezervişti concentraţi sau mobilizaţi, iar la nevoie, în calitate de cadre militare în activitate;
Articolul 37
Ofiţerii în rezervă provin din:
b)absolvenţi cu diplomă de licenţă ai instituţiilor civile de învăţământ superior care au îndeplinit serviciul militar cu termen redus, în raport cu nevoile forţelor armate şi cu rezultatele obţinute la examenul-concurs susţinut la terminarea pregătirii militare;
Articolul 41
Subofiţerii în rezervă provin din:
c)absolvenţi ai instituţiilor civile de învăţământ superior care au îndeplinit serviciul militar cu termen redus, în raport cu nevoile forţelor armate şi cu rezultatele obţinute la examenul-concurs susţinut la terminarea pregătirii militare;
-------------------------------------------------------
Subiectul propus pentru analiza dvs :
In actuala Lege a pensiilor, pentru serviciul militar se acorda 0,25 puncte/an, deci pentru 9 luni (termen redus,cazul meu) rezulta 0,19 puncte x 81 lei VPR = 15 lei
ACESTA ESTE « BENEFICIUL« acordat celor care au satifăcut serviciul militar și pentru care au obligatia de a se înrola în caz de război sau legea pensiilor va fi modificata?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
eu sunt convins ca da, se poate iesi nepenalizat, pentru limita de varsta,daca ai implinit 60 de ani, ai 35 de ani stagiu de cotizare contributiv si peste 5 ani stagiu de cotizare pentru perioade asimilate in care nu ai fost angajat ( facultatea la zi , armata).
Art 58 este si el clar dpdv al meu, cred ca va duce in eroare textul [precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv cu până la 5 ani] . Deci sintagma [cu pana la 5 ani] inseamna sub 5 ani . In fine si eu l-am citit de zeci de ori pana am inteles ce vrea sa exprime si este corect exprimat pentru pensia anticipata.
ok, multumesc
PENSIONARE
Buna ziua,
Incepand cu 01 sept. se poate iesi la pensie NEPENALIZATA daca sunt indeplinite urmatoarele conditii ? :
- varsta este de 60 ani
- 35 ani si 1 zi de cotizare contributiva
- 5 ani facultate la zi (presupunand ca sunt exact 5 ani)
Eu inteleg ca DA, conform art 56 coroborat cu art 3 pct.q, intrucat sunt indeplinite conditiile specificate in art 56 ( 35 + 5 +1 zi = peste 40 de ani de cotizare)
Daca NU, nu are logica art 56
Multumesc
multumesc pentru precizare
pensionare
Situatia actuala: 35 ani si 4 luni perioada contributiva
5 ani facultate la zi, 9 luni armata (perioade de cotizare, asimilate necontributive)
Varsta actuala 60 ani si 2 luni
Conform legii actuale se aplica penalizare pentru pensie anticipata partial.
Intrebare : la 1 sept 2024 se elimina penalizarea ? ( avand in vedere art 56 cat si art 13 (3) din normele de aplicare)
Multumesc.
multumesc
Buna ziua. Daca o persoana se afla la pensie anticipata partiala ( deci cu procent de diminuare), la 1 septembrie va beneficia de diminuarea procentului de penalizare prevazut de noua lege?
Multumesc
Multumesc
Multumesc

Carp Mircea a scris:

Eu personal nu cred in aceasta varianta.
Sa asteptam totusi sa apara normele tehnice de aplicare a legii.
Poate aduce ceva lamuriri in plus.
Oricum pana la 01/09/2024 nu puteti depune cerere de trecere la limita de varsta.