Sunt insarcinata in 8 luni si colaborez cu o institutie de stat cu un contract incheiat in baza Codului Civil. Pentru acest contract, institutia mi-a retinut si virat contributiile CAS, somaj, sanatate si impozit si, separat, a platit CASS si FNUASS in sarcina ei. CASMB mi-a spus ca, daca am achitata contributia la FNUASS pentru concedii si indemnizatii, pot beneficia de cele 126 zile concediu de sarcina si lauzie prevazute de lege.
De curand mi s-a comunicat de catre institutie ca plata contributiilor a fost realizata din contul de cheltuieli materiale si, astfel, nu imi pot achita concediul medical (concediul de sarcina legal).
Este posibil asa ceva?
Daca da, ce trebuie sa fac pentru a primi totusi banii care, conform legii, mi se cuvin?
legile nu se aplica retroactiv
Multumesc pentru raspuns. Stiu ca pentru indemnizatia de crestere a copilului nu are relevanta plata contributiilor de asigurari sociale, ci numai veniturile impozabile obtinute.
Am facut aceasta mentiune in ideea ca poate este relevanta pentru intocmirea unui raspuns legat de zilele de concediu pre si postnatal.
Referitor la pre si postnatal (cele 126 zile) nu am gasit nici o informatie nicaieri, cu atat mai mult cu cat, repet, nu lucrez cu contract individual de munca, ci cu contract de prestari servicii in baza Codului Civil, practica inca acceptata in unele institutii de stat. Poate ma puteti ajuta sa clarific acest aspect. Cu siguranta nu voi putea lucra insarcinata in luna a 9-a.
Colaborez cu conventie civila (contract de prestari servicii in baza art 969-970 Cod Civil) la stat de 2 ani de zile si mi se platesc contributiile sociale.
In cazul in care doresc sa raman insarcinata, in ce masura am dreptul la pre- si postnatal platite de institutie si la plata in continuare a contributiilor pana la intrarea in concediul de crestere a copilului?
Multumesc
Pai nu la acelasi angajator :P Am avantajul de a avea in grija un grup de firme. Am gasit aici (la firma la care lucrez) acest obicei cu contractele civile incheiate in baza unei colaborari de scurta durata si varianta cu defalcarea remuneratiei cum am aratat mai sus. E prima oara cand ma lovesc de asa ceva si cum INCA nu am "papat" Codul Civil la facultate, intreb si eu mai departe.
Multumesc frumos pentru raspunsuri!;)
Deci, in principiu, contractele civile de prestari servicii sunt ok.
Alta intrebare acum: in situatia in care salariul unui angajat este defalcat intre un contract individual de munca (minimul) si un contract civil de prestari servicii (pentru grosul banilor) e ok?
In ultimul timp mi se dau informatii contradictorii cu privire la contractele civile de prestari servicii.
Eu, de exemplu, le fac contracte civile de prestari servicii (imi scapa pe moment articolele in baza carora sunt alcatuite) celor carora nu vreau sa le fac contracte individuale de munca pentru o perioada de cateva luni, pentru a vedea daca raman sau nu in firma (fluctuatie mare#-o).
Acum, pe de-o parte mi se spune ca este ok, pe de alta ca aceste contracte civile de prestari servicii nu au nici o valoare.
Pana la urma e alba sau neagra?