As dori sa stiu daca se poate concedia o salariata care se intoarce din concediu crestere copil - avand in vedere ca postul sau a fost desfiintat.
Cum se procedeaza in acest caz - avand in vedere ca postul nu mai exista si ar trebui acordat preavizul de 20 zile lucratoare?
As dori sa stiu ce nivel de studii este necesar de la 01.01.2012 pentru functia de asistent medical generalist.
Pe vechiul cod COR aceasta functie era incadrata la nivelul 3, necesitand studii medii sau postliceale.
Pe noul cod COR in vigoare de la 01.01.2012 este insa trecuta la nivelul 2, cu studii superioare.
Asta inseamna ca o persoana care are Certificat de competente profesionale - calificat nivelul 3 Asistent medical generalist ( Scoala postliceala sanitara) nu mai este calificat sa fie incadrat pe acest nou cod? Ar trebui sa aiba studii de licenta?..
Va rog frumos sa ma indrumati spre o baza legala in care sa fie mentionat nivelul de studii necesar, valabila pe 2012.
Ma confrunt cu urmatoarea situatie:
Director societate comerciala cu contract de munca pe societatea X.
Aceeasi persoana este si administratorul societatii X ( SRL cu 2 asociati, doamna despre care vorbim si sotul).
Doamna a nascut si doreste indemnizatia pentru cresterea copilului.
Daca ii suspendam contractul din functia de director, ca administrator poate semna in continuare documente?
Poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului pe 2 ani sau trebuie sa opteze pentru concediul de crestere a copilului 1 an, cu acel stimulent de insertie?
Doamna obtine venituri impozabile doar de pe urma contractului cu functia de director societate comerciala.
As avea rugamintea sa imi indicati baza legislativa cu eventualele incompatibilitati in acest caz.
As avea rugamintea sa imi indicati care este baza legala in care se mentioneaza faptul ca dupa luna decembrie 2011 nu mai este obligatorie inregistrarea contractului colectiv la nivel de unitate - din cunostintele mele acest contract trebuia inregistrat obligatoriu pentru societatile cu peste 21 salariati.
Din informatii neoficiale am auzit acest lucru este valabil doar pana la sfarsitul anului 2011.
Exista vreo sursa oficiala unde pot gasi aceasta precizare?
As dori sa stiu daca exista vreo restrictie in ceea ce priveste nivelul salariului pentru un tanar de 20 ani care beneficiaza de pensie de urmas si urmeaza sa se angajeze cu contract individual de munca.
Din ce am inteles din legea 263/2010, plata pensiei de urmas se supenda in cazul in care pensionarul urmas, prevzut la art. 84 lit. a), a mplinit vrsta de 16 ani si nu face dovada continurii studiilor, sau daca are mai mult de 26 de ani.
Din cate stiu eu mai era o limitare in legea 19 - ca salariul sa nu depaseasca o patrime din salariul mediu brut pe economie - dar din ce inteleg in legea 263 nu se mai precizeaza acest aspect.
Asadar, pentru a beneficia si de pensie si de salariu, tanarul trebuie sa aiba sub 26 ani si sa urmeze o forma de invatamant?
As dori sa stiu care mai este procedura la momentul actual pentru inregistrarea unui contract colectiv la nivel de unitate.
Trebuie inregistrat la ITM? Care este ultima modificare legislativa care reglementeaza contractul colectiv la nivel de unitate?
In modelele gasite de mine am intalnit referirea la legea 130/1996 cu modificari. Cumva acum trebuie mentionata Legea 62/2011 legea dialogului social in locul acesteia?
Cazul meu concret este o societate cu 34 salariati. Cati reprezentanti ar trebui sa aiba? Cati dintre angajati ar trebui sa voteze reprezentantii?