sunt de acord cu ce ati spus mai sus, am citit si eu de acel procent de 15%, desi mi se pare o aberatie in unele cazuri...
Eu trebuie sa asigur paza obiectivului 24 din 24 de ore, iar din 3 paznici am mai ramas cu unul singur. Iar pe acela nu-l pot pune sa lucreze non-stop. De aceea mi se pare aberant acel procent, cu atat mai mult cu cat ordonanta nu prevede o astfel de situatie. Iar eu caut o solutie legala de rezolvare a problemei. A angaja o firma specializata de paza ar putea fi o varianta , dar in aceste conditii fac economie la cheltuielile de personal insa se majoreaza extrem de mult cheltuielile materiale cu prestarile de servicii. Ce e totusi de facut?
Buna ziua,
Am o mare dilema privind legea slarizarii unice si Ord. 34/2009 care se refera la reducerea cheltuielilor bugetare.
Concret : la data de 31.12.2009 se pensioneaza, cu pensie anticipata, un portar, postul devenind liber. Mentionez ca in statul de functii am prevazuti 3 paznici, din care am mai ramas doar cu unul singur. Conform ord. 34/2009 s-au blocat posturile vacante. Intrebarea mea este urmatoarea: in ce conditii legale pot sa angajez un paznic, chiar daca incalc prevederile ord. 34, avand in vedere ca am nevoie de paznici in 3 schimburi?
Buna ziua,
Am urmatoarele situatii :
A)
- In cadrul unei institutii publice de cultura, o persoana de la administrativ, cu studii superioare, indeplineste si functia de sufleor. Pentru functia de la administrativ are contract de munca, pe durata nedeterminata, de 8 ore. In acest caz cumuleaza cele doua functii, dar pentru a doua functie, cea de sufleor, nu stiu ce fel de contract de munca sa ii fac. Doresc sa merg pe cumul de functii dar nu stiu cum sa procedez. Concret :
1. pot sa ii fac alt contract individual de munca, pe durata determinata, pt 8 ore, pentru functia de sufleor, cu salariul aferent, din grila?
2. La calculul salariului aferent pentru fiecare functie, calculez spor de vechime pentru ambele contracte?
3. in statul de plata voi avea doua pozitii distincte pentru aceeasi persoane , pentru fiecare contract, sau se cumuleaza la alte drepturi salariul stabilit pentru cumul?
4. Este legal ca persoana respectiva sa poata depasi numarul de 8 ore / zi, in cazul in care cumuleaza cele doua functii? La un control din partea auditului primariei am avut probloeme cu un fost director care cumula trei functii, in trei institutii diferite, toate cu 8 ore / zi, iar cei de la audit sustineau ca un om nu poate depasi timpul normal de 8 ore / zi , desi eu cred ca, dupa orele de program un om poate lucra cat il tin puterile, ca sa faca un ban in plus...si cinstit si legal...
Am citit pe forum ca timpul normal de munca de 8 ore este pentru un contract de munca, si aceeasi persoana paote avea mai multe contracte de munca de 8 ore, concomitent. Este ok dpdv legal?
A doua situatie :
Directorul institutiei este si actor.
In cazul in care este solicitat sa joace intr-un rol, sau sa indeplineasca alte atributii, in baza Legii 8/1996 - privind drepturile de autor, cum poate sa semneze, legal, si la "beneficiar" si la "prestator"? M-am gandit ca, din partea institutiei, sa semneze directorul, contabilul sef si of. juridic, sau delegatul cu CFP, iar la prestator sa semneze tot directorul dar in calitate de actor, scenograf, etc. Este corect cum am gandit?
Puteti sa imi dati si un temei legal pentru cele doua situatii, pentru ca, in cazul unui control, sa am argumentarea.
in urma pronuntarii divortului, dupa mai multe recursuri din partea fostei sotii, sentinta a ramas irevocabila. Cum locuim separat si ma duc acasa doar la 2 saptamani sa-mi vad fetita, am constatat ca fosta tocmai ce a schimbat yala de la apartament, ca sa nu mai pot intra in casa. Motivul este de domeniul SF : ma acuza ca am fost acasa in lipsa ei si i-am furat banii din casa, lucru total neadevarat, mai ales ca eu locuiesc la Turda si ea la Timisoara, iar in perioada cat a fost plecata in concediu, nici macar nu am fost la Timisoara, pentru ca imi lipsea motivatia - copilul. La ultima vizita - sambata - a facut un scandal monstru , pe scarile blocului (pentru a avea martori), acuzele fiind aceleasi. Vazand ca nu iau nici o pozitie, s-a ambalat mai tare, si am fost nevoit sa imi sun avocatul, care mi-a promis ca va depune plangere penala, luni dimineata, pentru "tulburare de posesie". Insa la discutia de azi, despre plangerea penala, avocatul a dat-o la intors si nu mai vrea...
dati-mi un sfat va rog, ce sa fac? Apartamentul este bun comun, sentinta nu prevede ca ap. va fi cedat unuia din soti pana la partaj... Iar eu nu pot avea acces in casa mea, decat numai cu acordul sotiei. Cum pot iesi cat mai repede din impas? mai ales ca, de cand sunt plecat, au disparut din casa bunuri de valoare, pe care nu le mai recunoaste ca ar fi existat?
in anul 2002 am cumparat o casa, platind un acont de 30% din pretul solicitat, dar in urma unor probleme cu nepotii unuia dintre mostenitori, m-am judecat cu acesti nepoti (care sustineau ca au un contract de intretinere) 3 ani, dupa care sentinta a ramas definitiva in favoarea mea. In 2005 obtin investirea cu formula definitiva si irevocabila a sentintei prin care eu devin proprietarul casei. Inainte de vanzarea casei, terenul din jurul casei, si de sub ea, insa, se afla, in proprietatea statului, cu drept de folosinta vesnica proprietarii initiali.
Mentionez ca nepotii facusera un contract de intretinere cu fosta lor bunica, fara stirea matusii si tatalui lor - care erau mostenitorii de drept - contract pe care nu l-au respectat, chiar nerespectarea lui ducand la o sentinta favorabila mie. (eu am suportat toate cheltuielile de inmormantare ale bunicii lor, fara a stii , la vremea aceea de vreun contract de intretinere, fapt pentru care am si incheiat un contract de vanzare cumparare cu mostenitorii de drept)
Anul trecut am inceput demersurile pentru a obtine ordin de la prefectura pentru a putea intabula si terenul pe numele meu, dar surpriza : in anul 2002, chiar inainte de vanzarea casei, s-a emis un astfel de ordin de trecere in proprietate pe numele mostenitorilor legali de la care cumparasem casa, ordin de care eu nu am stiut nimic in perioada procesului, iar nepotii au ascuns acest lucru.
In consecinta, se pare ca eu sunt proprietar pe casa si ei pe teren... Intre timp, tatal nepotilor buclucasi si-a pus capat zilelor,
Avocatul imi spune ca trebuie sa redeschid proces de prestatie tabulara pentru teren, sau sa cer anularea ordinului vechi si sa incerc obtinerea unui alt ordin pe numele meu.
Nu doresc sa mai am un proces cu acesti nepoti, pentru ca e mai mult decat evident ca au vrut casa cu orice pret. Sincer sa fiu, nici nu-mi doream , la un moment dat, decat sa-mi restituie acontul dat, si as fi renuntat la proces in secunda urmatoare. Dar refuzul lor categoric da a-mi restitui banii, m-a facut sa nu am de ales dact sa astept sentinta, in speranta ca , la finalul procesului, voi recupera banii dati. Surpriza a fost cu atat mai mare cu cat castigasem casa, si am platit diferenta de valoare tatalui nepotilor si matusii lor, nepotii pierzand orice drept asupra imobilului.
Sunt intr-o situatie disperat : pe de o parte mi s-a spus de la prefectura ca nu se poate anula acel ordin, pe de alta parte mi-e groaza sa deschid proces de prestatie tabulara, pentru ca ma voi judeca din nou cu acei nepoti avizi dupa bani, si mai mult, sunt convins ca imi vor face zile fripte si-mi vor cere o suma uriasa. Se pare ca acest teren e cuiul lui Pepelea... cui de care inca nepotii nu stiu #-o
Chiar sunt speriat. X-( Ce ma sfatuiti intr-o astfel de situatie?
E drept ca nu se poate anula acel ordin?
Pot sa-i acuz de tainuire de documente? Avocatul imi spune ca nu puteam trece terenul, oricum, in contractul de vanzare cumparare, intrucat nu era in propr. lor...
Cum pot rezolva legal, si fara a-i implica pe nepoti, aceasta problema?
va multumesc
fosta a depus recurs la hotararea de divort data de curtea de apel. dupa judecarea acestui recurs, ce alte modalitati de contestare, din partea ei, mai pot fi? m-am saturat ca, de mai bine de un an, de cand a depus, tot ea, actele pt divort, sa ma tot poarte prin tribunale. as vrea sa se termine odata totul si sa se inceap-a partajul... am senzatia ca tergiverseaza , acum, divortul, ca sa stea cat mai mult in apartamentul - bun comun... Va rog, dati-mi un sfat. Va multumesc mult.
Multumesc mult pentru raspunsuri, imi sunt de un real folos, deoarece invat mai mult de la acest forum decat de la avocatul meu, din pacate. Cu prima ocazie cand voi pleca la Timisoara, voi face o vizita la Judecatorie si voi incerca sa obtin acea hotarare. Inca odata, multumesc pentru sfaturi. Daca va fi cazul, voi mai reveni.
Sa intelegem: prima instanta a decis in 5 dec 2006, nu? Ceea ce inseamna ca a cea sentinta era atacabila cu apel si nu cu recurs... oricum: cum adica "ati reusit" sa vedeti minuta? Asta se vede a doua zi dupa termen la condica. Nu e nimic extraordinar.
Cu privire la hotararea din apel care nu s-a comunicat... au trecut abia 2 luni de la judecare. Desi ar fi fost normal sa se comunice, am avut hotarari care mi s-au comunicat si dupa 6 ori 8 luni. Poate nici nu e redactata. Daca va grabiti duceti-va si vorbiti cu judecatorul sau grefierul de caz; grefierul mai bine. Ii spuneti ca va grabiti, ca deja au trecut 2 luni, il rugati frumos si, de regula, va ia in seama cererea. Intotdeauna am gasit intelegere si nu am dat niciodata nimic, sa nu intelegeti gresit ca va recomand sa dati spaga. Volumul de munca ii determina sa intarzie si nu faptul ca stau degeaba.
Avocatul dv. s-a dus sa intrebe de ce dureaza atat?
Bafta!
imi cer scuze, dar nu prea cunosc termenii avocatesti privitori la apel sau recurs. Dar, da, aveti dreptate, prima instanta s-a pronuntat in 5 decembrie si a urmat apelul (eu ii ziceam recurs!, scz.). Am spus ca am "reusit" sa vad minuta, deoarece abia dupa vreo luna de insistente la avocat, s-a dus sa-mi aduca o copie a acelei minute. Mentionez ca eu locuiesc acum in Cluj, iar avocatul de din Timisoara, lucrez in cadrul armatei si nu prea am cand sa merg sa ma ocup de aceste hartii, cu atat mai mult cu cat l-am angajat pe avocat sa se ocupe de tot. Si eu l-am rugat sa mearga sa insiste pentru redactarea hotararii dar mereu imi spune ca nu poate face nimic pana nu se comunica la domiciliul avocatial. Sunt convins ca exista un munte de acte ce trebuie intocmite de judecator, si nu inteleeam de ce avocatul meu, care ar avea acces mult mai rapid decat mine, nu poate insista in obtinerea acelei hartii. Mi-e teama sa nu fie delasare sau alte motive, pe care inca nu le inteleg... Sincer, as dori sa se termine cat mai repede totul, chiar si partajul, ca sa imi pot vedea de viata mea.
Si inca o intrebare, daca nu sunt prea tupeist : am obtinut sa-mi vad fetita in a 2 si a 4 sambata din luna, iar fosta nici nu se gandeste sa accepte alte termene, in cazul in care nu am putut, din motive obiective, sa merg la vizita. Pot face ceva in acest sens, pentru ca , daca scap o vizita, nu mai am posibilitatea decat abia peste urmatoarele 2 saptamani.
Va multumesc.
divotul s-a pronuntat in 5 dec. 2006, dar fosta a facut recurs.
recursul s-a judecat in martie, dar nici pana azi nu ni s-a comunicat, nici mie nici avocatului, rezultatul sedintei. Am reusit sa obtinem o copie a minutei sentintei, in care se specifica faptul ca se poate face contestatie in 15 zile de la comunicare. Dar nici pana azi nu am primit comunicarea , ceea ce face imposibila o eventuala contestatei sau chiar investirea primei sentinte cu titlu definitv. Ce pot face in acest caz, deoarece a trecut mai bine de un an de la inceperea procesului de divort, si 5 luni de la pronuntarea sentintei de divort, sentinta care inca nu poate fi definitiva!!!! Starea mea civila este total in ceata....
va rog sa imi dati un sfat...