Buna ziua,
Sunt angajat al firmei X - SRL.
Verbal mi s-a comunicat ca daca aduc o lucrare, am un comision de 10% din valoarea contractului (deci eu aduc clientul si acesta incheie contract cu firma in care lucrez; eu nu semnez nimic, nu trec acte prin mine...).
Am sansa sa aduc o lucrare cu mai multe 0-uri, asa ca va intreb urmatoarele:
1. Ce trebuie sa fac pentru ca acel comision verbal sa-l chiar incasez?
2. Cum as putea sa incasez acesti bani? Firma mi-a propus ca cei 10% din valoarea contractului considerat comision (sa zicem 10.000 lei) sa fie considerati ca bonus, asa ca incasez doar jumatate ~5.000 lei (ca ar fi considerati ca salar, astfel ca sunt taxele acelea insumate de ~50% care le suport, in totalitate, eu). Exista alta varianta?
3. Pot sa am ca persoana fizica un contract de comision cu firma X in care lucrez? Sau este ceva conflict de interese?
4. Sa presupunem ca raspunsul este DA, ca eu ca persoana fizica inchei un contract de comision cu firma X in care lucrez. Ce taxe sunt nevoit sa suport? Impozite etc.
5. Am o firma Y - SRL, care totusi are alt domeniu de activitate. As putea sa inchei un contract intre firma mea (SRL) si firma in care lucrez, pentru a putea lua comisionul pe firma? Oare ce fel de servicii as putea eu sa contractez? Din cate imi amintesc nu pot sa scriu consultanta... Si chiar si asa, daca clientul semneaza direct cu firma in care sunt eu angajat, cum as mai putea eu sa incasez comisionul?
6. Ar fi mai usor daca as aduce o a treia parte care sa-mi tina locul intr-un contract de comision? Am o limitare din punct de vedere al rudeniei?
7. Sa presupunem ca gasesc o persoana (un prieten, deci nu din familie). Ce trebuie sa incheie aceasta persoana pentru a primi comisionul, cat reprezinta taxele datorate si cine le plateste?
De ce vreau sa inchei un contract? Pentru ca nu am incredere in angajator, cand e vorba de bani toti se fac ca ploua....
Va salut,
Am o microintreprindere SRL, impozit 3% pe venit.
Sunt asociat unic/administrator si am un singur angajat.
Pe firma am cumparat cateva echipamente (ex: un laptop, o licenta software etc) de valori mici, toate <10.000 RON.
Tot in firma am suma "X" sa zicem 10.000 euro.
Doresc sa inchid firma din motive personale.
Am toate declaratiile depuse la zi, salariatul e platit la zi, nu am taxe, totul in regula.
Va rog sa imi spuneti pe scurt pasii in inchiderea unei firme.
De asemenea, va rog sa imi spuneti cui raman echipamentele cumparate si cui ramane suma de bani din cont.
Din cate cunosc patrimoniul revine asociatului unic (deci mie).
Ma intereseaza ce valoare trebuie sa platesc dupa echipamente si ce valoare dupa bani.
Pe scurt, cu cat raman dupa inchiderea firmei (echipamente / bani) daca patrimoniul trece de la persoana juridica la persoana fizica ?
@ Angy2009 - "exploatarea" de care vorbesc se aplica tuturor angajatilor, nu este ceva sa fie special in fisa postului pentru manager de proiect. Nici un angajat nu este multumit de cei cativa lei la zeci de ore petrecute peste program, doar fiind ca orele realizate peste program in delegatie nu sunt considerate ore suplimentare, astfel ca nu se platesc.
@ freeelis - Referitor la punctul 4 din ceea ce ai spus, acesta este exact punctul de care se leaga "directorul economic" (anume ca nu se platesc orele suplimentare din delegatie).
Totusi, referitor la punctul 2, daca petrec peste 12 ore in delegatie, pot sa beneficiez de repaus timp de 24 de ore? Sau se aplica doar pentru orele suplimentare care nu sunt efectuate in delegatie?
Referitor la punctul 5, acesta pare a fi cel mai interesant si anume ca orele "suplimentare" efectuate in delegatie sunt oferite in compensare ca timp liber - si ceea ce mi se pare cireasa de pe tort - cu aprobarea conducerii unitatii. Deci cum vine asta? Care sunt reglementarile legale?
Ai putea sa imi spui, te rog, articolul de unde ai luat text de la punctul 5?
Scurt rezumat: in decurs de 3 zile lucrez 43 ore din care 27 intr-o zi (teoretic o zi). Se ofera diurna de cativa lei pentru mai mult de 12 ore petrecute la 24 ore. Nu se considera ore suplimentare atata timp cat se ofera diurna. Doresc sa nu mai primesc diurna si sa se ofere liber orele suplimentare (cu diurna nu rezolv nimic...).
Sunt angajat al societatii private X. Functie manager de proiect, 8 ore / zi, 5 zile / saptamana.
Uneori (deci nu in fiecare zi) este necesara deplasarea din punctul A in punctul B, pentru avizarea diferitelor proiecte sau pentru iesire in teren si efectuare masuratori (puntul B aflandu-se la distanta de 700km - si munca este de muncitor, adica nu ma duc sa dau ordine cuiva, ci eu efectuez aceste lucrari).
Scenariu: luni program 08:00-17.00. Marti la ora 01:00 condus, singur, 700km. petrec 4-5 ore efectuare masuratori. Ora 19:00. Ma intorc acasa, ora 04:00 (miercuri). Dupa care miercuri la ora 08:00 o noua zi de munca...
Doar transportul se deconteaza!
Pentru mai mult de 12 ore petrecute in delegatie se ofera o diurna mica de tot.
Avand in vedere ca totusi petrec 27 ore intr-o zi (teoretic o zi) doresc sa va intreb urmatoarele:
1. Aceste ore suplimentare se platesc? Se dau liber in alta zi? Ce se intampla?
2. Daca nu se ofera liber/platesc, de ce nu? In baza carei legi?
3. M-am informat si am inteles ca ar exista diferente intre ore suplimentare si diurna, ca daca iau diurna nu pot fi considerate ore suplimentare. Avand in vedere ca stau (in ore) de 3 ori mai multe ore decat cele 8 zilnice, banuiesc ca logic ar fi sa fie platite/dat liber... ceva, orice. Este undeva (in lege) descris faptul ca daca primesti diurna nu se mai considera orele ca fiind suplimentare? Daca da, pot sa refuz diurna (care-mi ajunge de o ciorba un suc) pentru a mi se plati/da liber alte zile? Mi se pare exploatare maxima sa obligi pe cineva sa stea 27+8+8 ore (43 ore) in interval de 3 zile... Adica orice firma privata ar putea in acest caz sa puna diurna 10 lei si salut, poti sa stai 35 ore legate pe santier la lucru ca primesti 10 lei (diurna se da doar la depasirea a 12 ore la fiecare 24 de ore... asta e alt cretinism, sincer).
Avand in vedere faptul ca nu se ofera cazare decat in cazuri speciale (adica azi lucrezi 27 de ore si maine trebuie sa fii tot acolo 27...), as dori sa stiu daca pot renunta la diurna si sa mi se dea liber acele zile.
Citisem de asemenea faptul ca la 12 ore lucrate se ofera 24 ore liber. Mie mi s-ar aplica? Adica eu macar o zi nu as vrea sa merg la servici dupa 27 ore de lucru/condus si 3 ore de somn.
Astept raspuns deoarece acest lucru se intampla tot mai des, sapaturile/masuratorile/condusul pe timpul acesta (ceata/teren inghetat/frig/lucru cu metale)...nu sunt prea placute (mai ales cand se realizeaza gratis).
Va rog sa ma lamuriti si sa imi spuneti ce optiuni am argumentate cu art. din lege. Articolele gasite de mine in codul muncii sunt destul de la voia intamplarii.
Buna ziua.
Am cumparat un laptop de la firma X (distribuitor) din Bucuresti, prin curier rapid (eu locuiesc in Cluj).
Am intampinat cateva probleme cu el inca din primul moment, dar am avut nevoie prea mare de laptop, la acel moment, si de atunci pana acum.
L-am trimis in garantie (cu greu, ca ziceau sa ma duc la nu stiu ce distribuitori si alte chestii).
Laptopul a fost cumparat in 16.12.2010, si l-am trimis in garantie in 05.05.2011 (inca nu sunt 6 luni).
Intrebarea mea este urmatoarea (dupa ce am citit si legea 449/2003, si OUG 174/2008):
-pot sa cer DIRECT inlocuirea produsului cu unul nou si sigilat?
-(daca nu pot sa cer direct inlocuirea produsului) pot sa cer reparatia cu piese noi (cum scrie in lege) si sa cer trimiterea cutiilor pieselor ? (deoarece nu vreau sa ma trezesc peste 10 zile ca se strica, si la trimiterea in garantie sa imi spuna ca "stii, tu ai deschis produsul si l-ai stricat" - si pot sa spuna asta, pt ca laptopul nu il mai pot resigila dupa ce schimba piesele)
-dupa 14 zile, pot sa cer returnarea banilor ? sau pot sa ii cer mai devreme daca imi spun ca nu pot sa inlocuiasca produsul, sau sa puna piese noi ?
Precizez ca starea laptopului meu (trimis in garantie) este 10/10, l-am folosit pt proiectare, pe birou, 0 zgarieturi, 0 urme, 0 lovituri. Si nu vreau sa imi trimita un jeg de laptop refurbished de 10 milioane luat second.