avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Comision gasire client
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Comision gasire client

Buna ziua,
Sunt angajat al firmei X - SRL.
Verbal mi s-a comunicat ca daca aduc o lucrare, am un comision de 10% din valoarea contractului (deci eu aduc clientul si acesta incheie contract cu firma in care lucrez; eu nu semnez nimic, nu trec acte prin mine...).

Am sansa sa aduc o lucrare cu mai multe 0-uri, asa ca va intreb urmatoarele:
1. Ce trebuie sa fac pentru ca acel comision verbal sa-l chiar incasez?
2. Cum as putea sa incasez acesti bani? Firma mi-a propus ca cei 10% din valoarea contractului considerat comision (sa zicem 10.000 lei) sa fie considerati ca bonus, asa ca incasez doar jumatate ~5.000 lei (ca ar fi considerati ca salar, astfel ca sunt taxele acelea insumate de ~50% care le suport, in totalitate, eu). Exista alta varianta?
3. Pot sa am ca persoana fizica un contract de comision cu firma X in care lucrez? Sau este ceva conflict de interese?
4. Sa presupunem ca raspunsul este DA, ca eu ca persoana fizica inchei un contract de comision cu firma X in care lucrez. Ce taxe sunt nevoit sa suport? Impozite etc.

5. Am o firma Y - SRL, care totusi are alt domeniu de activitate. As putea sa inchei un contract intre firma mea (SRL) si firma in care lucrez, pentru a putea lua comisionul pe firma? Oare ce fel de servicii as putea eu sa contractez? Din cate imi amintesc nu pot sa scriu consultanta... Si chiar si asa, daca clientul semneaza direct cu firma in care sunt eu angajat, cum as mai putea eu sa incasez comisionul?

6. Ar fi mai usor daca as aduce o a treia parte care sa-mi tina locul intr-un contract de comision? Am o limitare din punct de vedere al rudeniei?
7. Sa presupunem ca gasesc o persoana (un prieten, deci nu din familie). Ce trebuie sa incheie aceasta persoana pentru a primi comisionul, cat reprezinta taxele datorate si cine le plateste?

De ce vreau sa inchei un contract? Pentru ca nu am incredere in angajator, cand e vorba de bani toti se fac ca ploua....
Cel mai recent răspuns: Cristina Timaru , Avocat 11:57, 6 Martie 2014
Buna ziua,
In primul rand nu exista vreo reglementare legala care sa garanteze o intelegere verbala. Deci nu e contract, nu aveti nicio intelegere.
Nu puteti incheia contract de comision cu persoana fizica, dvs fiind si angajat la acea societate, deoarece dvs desfasurati activitati independente dar nu sunteti inregistrat ca PFA. Scopul este ca tot ce reprezinta venit din activitate comerciala sa fie impozitat. Daca este trecut bonul, se achita taxe, dar nu aveti garantia ca primiti acel comision.
Puteti incheia un contract de intermediere intre societatea dvs si firma angajatorului. In orica varianta sunteti platitor de taxe si impozite, pe venit sau pe profit, depinde de forma juridica pe care o folositi. Ar fi bine sa aveti un contract bine formulat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat cu timp partial tanguera tanguera Doresc sa stiu daca la un SRL constituit cu impozit pe venit (la care este necesar sa fie minim un angajat) angajatul respectiv poate fi si cu timp partial (2 ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare: firma - persoana fizica neautorizata TigerHeart TigerHeart Am o intrebare in legatura cu contractul de colaborare: Daca inchei un contract de colaborare cu firma x, pe o perioada de 1an sau pe o perioada ... (vezi toată discuția)
Firma noua ! este posibil asa ceva ? dar cum? koxinus koxinus Buna ziua ! As dori sa infintez o firma XYZ (SRL) in care eu as fi unicul angajat si m-as ocupa de urmatoarele: 1) O persoana fizica din Bucuresti care ... (vezi toată discuția)