avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Activitate BMV

Activitate BMV

Răspuns la discuția Exceptia timbrarii insuficiente
Va multumesc pentru mesaj.
Mie personal nu mi se pare in regula faptul ca functioneaza asa. Cu atat mai mult cu cat, anterior, la judecata pe fond, aceeasi parte a achitat circa 9000 lei, iar conform art. 11 din legea 146/1997 ar fi trebuit achitata o taxa de timbru in cuantum de 50% fata de ceea ce s-a achitat la fond. In plus, au mai exista urmatoarele cicluri procesuale: apel, recurs, rejudecare apel. Adica, s-ar putea considera faptul ca partea, cu rea credinta, nu a achitat taxa in mod corect. Din punctul meu de vedere (adica dupa logica omului obisnuit:-)), faptul ca ICCJ a calculat gresit taxa de timbru, nu ar trebui sa atraga dupa sine exonerarea partii de la plata taxei in cuantumul corect.
Vom vedea cum va solutiona instanta.
Multumesc inca o data.
Buna ziua,

As vrea sa va rog sa-mi spuneti care este practica judiciara in urmatoarea situatie:
intr-un proces civil (judecat pe vechiul cod) aflat in al V-lea ciclu procesual (al doilea recurs), partea care are o pretentie de valoare mare (circa 500.000 lei) plateste taxa de timbru conform calculului de la ICCJ - 4 lei + 0.15 timbru judiciar. Cu toate acestea, partea cunoaste foarte bine nivelul taxei de timbru pentru suma solicitata. Se poate admite in acest caz exceptia timbrarii insuficiente? Ce anume prevaleaza: calculul facut de ICCJ sau faptul ca partea a avut cunostiinta de valoarea taxei pe care urma s-o plateasca.

Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile dumneavoastra.
Buna seara,

Am urmatoarea situatie: in 2010 am facut cerere de retragere asociat dintr-un SRL. Ceilalti asociati s-au opus, asadar am promovat o actiune in instanta. In 2012 instanta mi-a incuviintat retragerea si a stabilit cota participarii asociatilor ramasi ca urmare a retragerii mele. Cererea mea continea mai multe capete - o parte dintre acestea au fost atacate cu apel. Cu toate acestea, decizia de retragere a ramas definitiva si irevocabila.
In 2013, reprezentantii SRL-ului merg la Registrul Comertului si modifica structura asociatilor - fara a opera retragerea mea. Asadar, rezulta faptul ca structura stabilita de instanta este alterata prin decizia Registrului Comertului!!!
Astazi, cand cauza este finalizata pentru toate capetele de cerere, Registrul Comertului REFUZA sa puna in aplicare decizia instantei pe motiv ca structura asociatilor din sistem nu corespunde cu cea stabilita de instanta. Singurul lucru pe care a fost de acord registrul comertului sa faca a fost sa mentioneze hotararea. Toti cei cu care am discutat, inclusiv seful serviciului juridic, sustin ca NU POT face aceasta mentiune.
Ar mai fi de spus urmatoarele: in 2013, la momentul in care un alt asociat s-a retras, cesionand toate partile sociale, eu nu am fost convocata, nu am semnat Hot AGA, nu am semnat actul constitutiv actualizat, iar pentru ca modificarea sa se poata faca in acest fel, reprezentantii SRL-ului au depus la dosar HOTARAREA JUDECATOREASCA. Asadar, Registrul Comertului cu buna stiinta a incalcat hotararea si, desi este in culpa, refuza in continuare sa faca mentiunea in ce ma priveste.
Ce pot face in acest sens? Cum pot rezolva problema? Cum ma pot indrepta impotriva celor care au incalcat legea cu buna stiinta?

Va multumesc.
Răspuns la discuția Retragere asociat
Multumesc pentru raspuns. In cazul meu, decizia civila contine multe alte elemente - avand in vedere ca sunt mai multe capete de cerere. In aceasta situatie, nu inteleg de ce ar fi nevoie sa se publice lucruri care nu tin de retragere, in plus costul publicarii ar fi extrem de mare. Respectiva decizie are 13 pagini, iar o parte din capetele de cerere sunt modificate prin hotarari ale instantelor superioare. Publicarea in intregime a deciziei este singura solutie?
Răspuns la discuția Retragere asociat
Va multumesc pentru raspuns.
In privinta publicarii hotararii - puteti sa-mi spuneti ce anume se publica?

Multumesc
Buna ziua,
Am urmatoarea situatie: am promovat o actiune in instanta pentru a ma retrage din calitatea de asociat dintr-un SRL. In urma cu 2 ani, instanta mi-a incuviintat cererea si a stabilit si noua structura a societatii. Cererea mea continea mai multe capete, iar pe celelalte le-am atacat cu apel, apoi cu recurs, iar acum dosarul se afla la rejudecarea apelului. Capatul de cerere cu privire la retragere este definitiv si irevocabil prin nerecurare - desi dosarul inca isi urmeaza cursul. In acest interval de timp (2 ani), fostii mei asociati nu au operat aceasta modificare la Registrul Comertului, ba mai mult decat atat, au modificat structura actionariatului, in sensul in care unul dintre asociati s-a retras, cedandu-i altuia dintre acestia partile sale sociale. Mentionez faptul ca Registrul desi avea aceasta hotarare, a admis inregistrarea, alterand decizia instantei si incalcand legea 31/1990 precum si statutul societatii cu privire la convocarea AGA. Astazi, Registrul Comertului "ridica din umeri'' si spune ca nu poate face modificarea pentru ca nu scrie pe hotarare "irevocabila", deasemenea - sustine ca nu poate face modificarea intrucat structura actionariatului de astazi nu corespunde cu cel stabilit de instanta. Ce este de facut in aceasta situatie? Si inca o intrebare: in situatia in care aceasta modificare se fa produce, ce anume se va publica in MO - hotararea in intregime (cu toate celelalte capete de cerere fara legatura cu retragerea sau doar dispozitivul hotararii (decizia care se publica inclusiv pe portalul de justitie.

Va multumesc
Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: in 2012 am primit permisiunea sa ma retrag ca asociat dintr-un SRL in urma unei hotarari judecatoresti. Cu aceasta ocazie instanta a stabilit si noile cote societare pentru asociatii ramasi.
Respectiva hotarare continea mai multe puncte. O parte dintre acestea au fost contestate si se afla in faza de recurs.
Cu alte cuvinte, respectiva hotarare este irevocabila (nefiind recurata de niciuna dintre parti), insa nu exista un document care sa ateste acest lucru.
Ce se intampla: anul acesta un alt asociat a solicitat iesirea, iar ceilalti au fost de acord. Urmatorul pas a fost sa depuna documentele la Registrul Comertului, incercand sa opereze si retragerea mea: 2 in 1. Acest lucru fara sa ma fi convocat, fara sa ma fi informat. Intrebarea mea este urmatoarea: Va aproba Registrul Comertului aceasta modificare in aceste conditii? Ar mai fi de precizat faptul ca, in urma retragerii mele, fiecare asociat a primit cateva noi procente, insa neoperand modificarea, acum avem urmatoarea situatie: cf. celui mai recent act constitutiv respectivul asociat detine 20 %, iar conform sentintei judecatoresti 23%. Asadar, asociatul care urmeaza sa se retraga cedeaza 23% din actiuni unui alt asociat. Se poate asa ceva? E conform legii? Sau cum ar trebui sa se faca?

Multumesc.
Va multumesc pentru raspuns. Daca nu am facut cererea in termenul de 3 zile (de altfel nici un eram in Bucuresti la acea data), mai pot face ceva? Sau trebuie doar sa platesc si gata?
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Multumesc pentru raspuns. Cand trebuie facuta cererea de reexaminare? La primul termen (adica in martie 2014 :-)) sau oricand pana atunci? Multumesc inca o data.