Este cazul executării silite a unei creanțe de 1800 lei pentru care dreptul de executare silită a fost prescris. Executorul a adăugat 1100 lei cheltuieli de executare și a poprit din contul debitorului suma totală de 2900 lei. Debitorul depune contestație la executare, care este admisă.
1. Cine suportă cheltuielile de executare în acest caz? Debitorului i se va întoarce în cont toată suma executată de 2900 lei sau doar 1800 lei?
2. Debitorul plătește o taxă judiciară de 8% din 1800 lei sau din 2900 lei?
3. Pentru primirea înapoi în cont a sumei executate trebuie să plătească și o taxă judiciară de 50 lei?
Daca depun contestatie la executare pentru suma de 500 lei care a fost incasata in plus de executor, trebuie sa platesc doua taxe judiciare, una de 40 lei (conf. art. 3 alin. 1 pct. a, OUG 80/2013) pentru contestare si alta de 50 lei (conf. art. 10 alin. 4, OUG 80/2013) pentru intoarcerea sumei incasate in plus?
Nu este normal ca daca se admite ca a fost incasata in plus sa fie si intoarsa?
Cine suporta in final aceste sume daca se admite contestatia?
Am facut contestatie la actul de a continua executarea prin poprire a unor sume, dupa ce suma comunicata prin somatie a fost virata in intregime in contul executorului prin popriri si depuneri voluntare.
Nu stiu cum va decurge procesul. Astept sfaturi avizate in legtura cu ceea ce trebuie sa fac pentru a opri executarea in continuare prin poprire pe pensie, dupa ce am achitat suma ceruta, dar si pentru a radia notarea sumei din cartea funciara a locuintei.
Multumesc!
Pentru un credit de nevoi personale banca a cerut executarea silita. Executorul a obtinut incuviintarea executarii, mi-a comunicat somatia pentru suma de 13242 lei, reprezentand creanta si cheltuielile de executare.
Concomitent a notat somatia la OCPI pe imobilul in care locuim, proprietate comuna cu sotul meu si a infiintat poprire pe pensie pana la concureta aceleiasi sume de 13242 lei.
Nu am facut contestatie. In plus, am virat lunar, in mod voluntar, sume in contul executorului pentru a achita mai repede. Aceste sume au totalizat 2808 lei. In luna August 2019, cu aceste sume si cu sumele poprite s-a ajuns la concurenta sumei de 13242 care mi-a fost comunicata prin somatie.
Dar, desi am luat legatura cu executorul pentru ca sa comunice casei de pensii incetarea popririi, totusi acesta a continuat executarea prin poprire. In acest fel in contul executorului s-a incasat, peste suma comunicata prin somatie, 446 lei doar pana la aceasta data.
Intrebarea mea este daca sumele care mi se executa peste suma comunicata prin somatie reprezinta sau nu acte de executare fara somatie, deci fara temei legal si daca pot cere prin contestatie oprirea executarii in temeiul art. 703 alin. (1) c.p.c., radierea notarii la OCPI si intoarcerea sumelor incasate in plus.
Mentionez ca incuviintarea data de judecatorie nu specifica suma ce poate fi executata.
Multumesc!
Daca trimit recuperatorului un raspuns lamuritor la somatia pe care mi-a trimis-o, poate avea acest fapt vreo implicatie juridica negativa in ceea ce ma priveste?
- In data de 13.05.2010 am contractat un imprumut de 900 lei de la o IFN.
- Din cauze independente de vointa mea nu am putut achita toate platile.
- Imprumutul trebuia rambursat in 56 de plati saptamanle, prima plata fiind scadenta la 7 zile de la incheierea contractului.
- Ultima plata ar fi avut scadenta dupa 56 de saptamani de la incheierea contractului, adica in data de 09.06.2011.
- Creditorul nu si-a exercitat dreptul de a cere executarea silita in termenul de 3 ani de la data scadentei ultimei rate, respectiv pana la data de 09.06.2014, iar ulterior in data de 19.11.2014 a cedat creanta unei firme de recuperare.
- Acum, primesc amenintari cu executarea silita de la o alta firma care reprezinta firma cesionara.
- Intrebarea mea este cum e mai bine sa procedez: sa initiez actiune in constatare a prescrierii dreptului de executare, sau sa astept pana iau cunostinta de efectuarea primului act de executare silita dupa care sa contest executarea in termenul legal?
In urma unui proces s-a strecurat o erore in calculul cheltuielilor de judecata, pentru care am facut cerere de indreptare. Pana la judecarea acestei cereri reclamantii mi-au platit cheltuielile de judecata conform hotararilor. Ulterior a fost judecata si admisa cererea mea de indreptare a erorii, prin incheiere irevocabila, rezultand o diferenta de plata in sarcina acelorasi reclamanti de 875,85 lei.
Am legalizat aceasta incheiere si am investit-o cu formula executorie. Apoi am notificat debitorii, prin posta romana cu confirmare de primire, pentru a proceda la stingerea amiabila a debitului pana la data de 10 Decembrie 2012, sau in cazul in care nu pot respecta termenul sa ma contacteze pt. stabilirea de comun acord a unui alt termen pana la care vor putea sa achite debitul.
Totusi pana la aceasta data debitorii nu au achitat suma si nici nu m-au contactat pt. a solicita un alt termen. Ca urmare nu vad alta solutie decat executarea silita si ma adresez pe aceasta cale, cu multumiri, oricarui executor care ar dori sa ma ajute cu acest caz. Debitorii au domiciliul in Ploiesti iar eu locuiesc in Bucuresti.
Eu si sotul meu suntem divortati si dorim sa ne partajam bunurile comune in mod amiabil la un notar public. Avem impreuna doua imobile dobandite in timpul casatoriei si dorim ca in urma partajului sa iesim din indiviziune, in sensul ca eu sa devin proprietar unic pe unul din imobile si sotul pe celalalt.
As vrea sa stiu daca acest lucru se poate face la notar, noi fiind in deplin acord, si daca are importanta faptul ca valoarea celor doua imobile este diferita, adica vreau sa stiu daca este obligatorie in acest caz prevederea unei sulte in actul de partaj avand in vedere ca noi de fapt nu avem pretentii asupra acestei diferente?
Ma mai intereseaza sa stiu daca in acest caz, pentru intocmirea actului de partaj la notar este necesara mai intai inscrierea imobilelor in cartea funciara?