Da, este un pacient care a decedat in spital. Da, solicitarea informatiilor medicale a venit din partea firmei de asigurari. Este foarte important ca firma sa constate cauza decesului si conditiile acestuia (boala- diagnostice, accident, suicid etc). Eu nu-mi faceam probleme din cauza firmei de asigurare, cu atat mai mult ca, intre timp, s-a rezolvat problema. Este foarte important sa evitam aceste aspecte din tabloul si asa prea sumbru, al persoanelor care sufar o pierdere al unei persoane dragi. Intr-un spital de talie mare, asemenea cazuri nu sunt unice si nici chiar putine. Tocmai din acest motiv mi-am dorit sa clarific acest aspect acoperit, pana la urma, de acte normative clare din punctul meu de vedere.
Va multumesc pentru colaborare!
Imi cer scuze daca exprimarea mea a fost mai taioasa. Nu am avut aceasta intentie. Revenind la ceea ce dezbatem, probabil eu nu am fost destul de explicita in expunere. Este vorba de o familie sot decedat, asigurat pentru viata la o firma de asigurari acreditata (acestea sunt doar asigurari facultative), sotie si un minor. In urma decesului, sotia a solicitat firmei de asigurari despagubiri, conform contractului. Nu stiu ce contract este, nefiind implicata decat ca persoana care doresc sa ii ajut. Cert este ca firma de asigurari nu s-a opus si nici nu a incercat sa tergiverseze cumva eventuala despagubire, doar ca, pentru a demara actiunea de restituire a sumei asigurate ii este necesara o documentatie (FOCG, Bilet de externare) in posesia careia este doar unitatea sanitara. S-a facut o solicitare in acest sens spitalului si raspunsul a fost unul negativ, desi in temeiul Legii 136/1995 (reactualizata!!!) pe care o reamintesc, art. 69 mentioneaza inclusiv obligativitatea spitalelor si a medicilor de familie de a pune la dispozitia asiguratorilor documentele necesare in vederea restituirii contravalorii pagubelor (indiferent din ce cauza se produc: accident rutier, acident de munca, boala, deces s.a.m.d). Nu este subiectul unui malpraxis sau reclamatii, ci doar al unei vaduve care vrea sa-si obtina drepturile stipulate intr-un contract incheiat cu o firma de asigurari. Va multumesc si imi cer inca o data scuze in cazul in care nu am avut o exprimare politicoasa.
Multumesc pentru raspuns, dar nu ati amintit de art.69 din Legea 136/1995, care stipuleaza obligativitatea autoritatilor publice competente, inclusiv spitalele, medicii de familie, de a "comunica in termen de 30 de zile de la solicitare, actele si datele cu privire la cauzele si imprejurarile producerii riscurilor asigurate si la pagubele provocate, in vederea stabilirii si platii de catre asigurator a indemnizatiilor de asigurare". Ori, in cazul mentionat, actele din care reies cauzele decesului sunt FOCG si Biletul de externare. Consider ca textul este foarte clar, fara interpretari, cu scopul de a indeplini motivatia asigurarii in interesul urmasilor, in cazul decesului persoanei asigurate. Chiar in raspunsul d-voastra, art.22 din Legea drepturilor pacientului, aminteste ca aceste informatii cu caracter confidential pot fi furnizate in cazul in care legea o prevede in mod expres. Cred ca se implineste un abuz, in situatia in care sunt refuzate informatiile care inlesnesc un proces de despagubire, pentru care pacientul a optat. De ce isi mai asigura o persoana sanatatea, viata, daca invocam Legea drepturilor pacientului si blocam un mecanism pus la punct tot prin legislatie. Se numeste Legea privind asigurarile si reasigurarile din Romania.
Va rog sa-mi raspundeti daca un consilier juridic are dreptul sa refuze eliberarea unei copii dupa o foaie de observatie clinica sotiei unui pacient decedat. Copiile dupa foaie si dupa biletul de externare au fost cerute atat de sotia persoanei decedate cat si de firma de asigurari, pentru stabilirea platii de catre asiguratori a indemnizatiei de asigurare (sotul avea asigurare de viata la o firma de asigurari). Motivatia biroului juridic: "FOCG este un document medico-legal si nu poate fi inmanat, nici macar in fotocopie, decat la solicitarea procuraturii sau altor organe de cercetare". Mentionez ca la biroul juridic au fost depuse toate documentele necesare: copii dupa CI (sot, sotie), cererea sotiei, solicitarea firmei de asigurari.
Va multumesc!
Am lucrare de licenta cu titlu procedura exhumarii dpv juridic. Am cautat pe net, dar bibliografia privitoare la aceasta tema este extrem de saraca, as putea spune chiar inexistenta. Cu exceptia unui Tratat de Criminalistica antic si Tratatului de ML a lui Belis din 1985, nu am gasit nimic. Pe net se desfasoara numai subiecte pt tabloide (Madalina Manole, sotii Ceausescu s.a.). Va rog sa ma ajutati daca stiti unde pot sa gasesc cazuistica legata de incalcarea procedurilor de exhumare, cazuri motivate in care s-a refuzat o solicitare de exhumare etc.) Am nevoie chiar si de bibliografie europeana si nu numai. Orice indiciu care are legatura cu partea juridica a temei mai sus mentionate imi va fi de mare folos.
Va multumesc anticipat!
Va multumesc pentru raspuns!
Exista acum problema cumulului de functii. In ce contract din cele doua trebuie sa-mi fie mentionat cumulul de functii? In cel conform caruia imi desfasor activitatea de baza ca rezident sau in cel care este intocmit pentru activitatea cu timp partial? Si indraznec sa va mai solicit un raspuns in ceea ce priveste sporurile. La unitatea sanitara in care functionam cu norma intreaga, beneficiam de cateva sporuri (sef serviciu, spor de fidelitate etc.). Luand in considerare ca activitatea mea aici s-a redus, se mai pot considera acestea drepturi de care ar trebui sa beneficiez?
Unitatea in care imi desfasor activitatea de baza a fost aleasa in unitatea unde-mi desfasor activitatea ca rezident. Oricum, nu as fi putut opta pentru alta varianta, contractul de munca pentru un medic rezident cuprinzand, prin curricula de pregatire, un numar de ore determinat pe parcursul unei perioade de timp determinata prin ordin de ministru. Exact in unitatea unde am norma de baza exista problemele pe care le semnalez. Cumulul de functii, probabil, va trebui sa fie mentionat in contractul pe care il am cu cealalta unitate (timp partial). De fapt, nu stiu exact ce inseamna cumul de functii. Simplul fapt ca detin doua contracte de munca?
V-as mai ruga sa-mi spuneti daca solicitarea lor de a le preda programul de lucru (orarul de lucru), adeverinta ca sunt incadrata cu jumatate de norma, de la cealalta unitate si declaratie pe proprie raspundere ca eu prestez aceasta activitate inafara programului de rezidentiat, are temei legal.
Imi exprim stupoarea si frustrarea ca, pe functii de mare raspundere, troneaza persoane care, probabil, ar trebui sa se ocupe cu altceva...
Va multumesc pentru raspunsul anterior si pentru timpul acordat!
Sunt medic rezident in anul I si, in acelasi timp, am contract de munca cu timp partial (4 ore) la un alt spital ca si inspector de specialitate. Precizez ca activitatea de inspector o desfasor dupa incheierea stagiului de pregatire in rezidentiat si ca, anterior promovarii examenului de rezidentiat, am avut contract de munca cu norma intreaga, ca inspector de specialitate. D-nele de le RU din spitalul la care sunt angajata ca rezident stiau ca sunt angajata si la celalalt spital si mi-au intocmit un contract de munca cu norma intreaga ca medic rezident, cu cumul de functii (contract de munca inca nesemnat de mine). Pentru ele, aceasta a insemnat, implicit retragerea din veniturile mele a sporurilor si dreptului de a beneficia de tichetele de masa (nu mi-au fostacordate pentru luna ianuarie). In acelasi timp, nici la spitalul unde sunt angajata ca inspector de specialitate nu mai beneficiez de sporuri si de tichete de masa, si in actul aditional de norma redusa figurand cu cumul de functii.
Am facut sesizare telefonica la serviciul RU din spitalul unde am norma intreaga de angajare si mi s-a raspuns amenintator ca eu figurez la ele cu cumul de functii, drepturile salariale sa mi le acorde cealalta unitate.
Desi inca nu am pregatirea juridica necesara, consultand Codul muncii, Legea 142/1998 si Normele de aplicare a ei, deduc ca, pe d-le de la spit unde sunt angajata cu norma intreaga nici nu trebuia sa le intereseze ce activitati mai desfasor eu dupa programul de rezidentiat.
Am omis sa va scriu ca mi-au fost solicitate, sub amenintare, incheierea contractului (lichidarea?) de la sptalul in care am fost angajata si inca mai lucrez cu jumatate de norma, precum si actul aditional incheiat de mine si acest spital ca sunt incadrata cu jumatate de norma. Sincer, as dori sa imi spuneti cum este corect si, daca ceea ce se intampla il pot incadra ca abuz in serviciu.
Va multumesc!
Va rog sa-mi precizati in ce conditii un medic sef de clinica poate fi sanctionat daca spitalul (de stat) a fost amendat de casa de asigurari pentru deficiente de completare si raportare in foile de observatie clinica apartinand sectiei respective. Este posibil ca valoarea amenzii sa fie atribuita medicului sef de sectie sau se incepe cu un avertisment?