Va rog sa-mi raspundeti daca un consilier juridic are dreptul sa refuze eliberarea unei copii dupa o foaie de observatie clinica sotiei unui pacient decedat. Copiile dupa foaie si dupa biletul de externare au fost cerute atat de sotia persoanei decedate cat si de firma de asigurari, pentru stabilirea platii de catre asiguratori a indemnizatiei de asigurare (sotul avea asigurare de viata la o firma de asigurari). Motivatia biroului juridic: "FOCG este un document medico-legal si nu poate fi inmanat, nici macar in fotocopie, decat la solicitarea procuraturii sau altor organe de cercetare". Mentionez ca la biroul juridic au fost depuse toate documentele necesare: copii dupa CI (sot, sotie), cererea sotiei, solicitarea firmei de asigurari.
Va multumesc!
Refuzul mentionat se sprijina pe Legea drepturilor pacientului – care prevede ca “Toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia” (art.21).
In aceste conditii, apartinatorii pacientilor decedati nu au dreptul nici macar de a face o copie dupa fisele de observatie, pe care sa-si intemeieze acuzele, in cazul in care suspecteaza cazuri de malpraxis.
Aceeasi lege a drepturilor pacientului prevede ca “Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres” (art. 22) –insa in spitalele din Romania nimeni nu informeaza pacientii de existenta acestui drept si nici asupra modului in care il pot exercita.
Ordinului 386/2004 contine normele de aplicare a legii drepturilor pacientului. Au fost depuse memorii (catre Ministerul Sanatatii) de diverse asociatii sau organizatii care reprezinta drepturile pacientilor pentru modificarea anumitor prevederi, care sa permita bolnavului sa indice la internare persoanele care, in cazul nefericit al decesului lor, sa poata solicita si obtine informatiile medicale de acest tip, precum si mentionarea expresa in documentele de internare (intr-o rubrica speciala, semnata de pacient) a informarii pacientilor in legatura cu prevederile art. 22 de mai sus.
Multumesc pentru raspuns, dar nu ati amintit de art.69 din Legea 136/1995, care stipuleaza obligativitatea autoritatilor publice competente, inclusiv spitalele, medicii de familie, de a "comunica in termen de 30 de zile de la solicitare, actele si datele cu privire la cauzele si imprejurarile producerii riscurilor asigurate si la pagubele provocate, in vederea stabilirii si platii de catre asigurator a indemnizatiilor de asigurare". Ori, in cazul mentionat, actele din care reies cauzele decesului sunt FOCG si Biletul de externare. Consider ca textul este foarte clar, fara interpretari, cu scopul de a indeplini motivatia asigurarii in interesul urmasilor, in cazul decesului persoanei asigurate. Chiar in raspunsul d-voastra, art.22 din Legea drepturilor pacientului, aminteste ca aceste informatii cu caracter confidential pot fi furnizate in cazul in care legea o prevede in mod expres. Cred ca se implineste un abuz, in situatia in care sunt refuzate informatiile care inlesnesc un proces de despagubire, pentru care pacientul a optat. De ce isi mai asigura o persoana sanatatea, viata, daca invocam Legea drepturilor pacientului si blocam un mecanism pus la punct tot prin legislatie. Se numeste Legea privind asigurarile si reasigurarile din Romania.
Desi mi se pare ca incercati sa va razboiti cu mine si nu inteleg de ce (eu eram chiar miscata de pierderea suferita de familia dumenavoastra), inteleg ca va aflati intr-o stare emotionala fragila.
Nu ati oferit foarte multe amanunte despre cazul dvs. Decesul rudei s-a produs care urmare a unei boli, a unui accident rutier? De ce natura era asigurarea - facultativa de viata?
Va intreb pentru ca in cazul dvs. s-ar putea ca asiguratorul sa cauta sa tergiverseze sau sa eludeze obligatia de plata. Cititi mai jos art. 35 din legea despre care vorbiti. De aici reiese ca societatea de asigurare nu va plati suma asigurate catre beneficiarii ei doar in situatiile prevazute acolo. Daca sunt banuieli de sinucidere, nu cu spitalul trebuie sa se lamureasca, ci cu organele de cercetare penala (pentru ca intr-un astfel de caz, spitalul anunta politia). Altfel, certificatul de deces este mai mult decat suficient, daca este o asigurare de viata. Din FOCG nu au ce alte informatii sa obtina.
"Art. 35. - asiguratorul nu datoreaza suma asigurata, daca riscul asigurat a fost produs prin sinuciderea asiguratului in termen de 2 ani de la incheierea contractului de asigurare ori prin comiterea cu intentie de catre asigurat ori beneficiar a unor fapte grave prevazute in contractul de asigurare. Daca un beneficiar a produs intentionat decesul asiguratului, suma asiguratului se plateste celorlalti beneficiari desemnati sau mostenitorilor."
In afara de acest lucru, o eventuala solicitare a societatii de asigurari nu ar trebui sa se adreseze familiei, ci direct institutiei vizate. Din ceea ce ati scris, nu reiese foarte clar, dar pare ca solicitarea asiguratorului (adresata familiei) a fost atasata cererii adresate de familie spitalului, caz in care nu se aplica art. 69 (vezi mai jos). Oricum art. 69 se refera la acele autoritati publice competente sa constate si sa cerceteze accidente de circulatie sau alte evenimente similare, or spitalele nu au astfel de atributii.
"Art. 69. - organele de politie, unitatile de pompieri si celelalte autoritati publice competente sa constate si sa cerceteze accidentele de autovehicule sau alte evenimente, dupa caz, vor comunica, la cererea asiguratorilor, actele si datele cu privire la cauzele si imprejurarile producerii riscurilor asigurate si la pagubele provocate in vederea stabilirii si platii de catre asiguratori a despagubirilor si a sumelor asigurate."
Ceea ce trebuie studiat cu atentie este contractul de asigurare si clauzele sale, pentru ca in cazul asigurarilor facultative el este cel care guverneaza raporturile dintre parti.
Art. 8. - constatarea producerii riscurilor asigurate, evaluarea pagubelor, stabilirea si plata despagubirilor si a sumelor asigurate se efectuazain conditiile legii, pentru asigurarile obligatorii sau ale contractului de asigurare, in cazul asigurarilor facultative.
Deci, daca problema reala este plata asigurarii, nu cu spitalul trebuie sa va razboiti (el nu va pune la dispozitia familiei documentul solicitat in baza a ceea ce v-am scris in prima postare). Societatea de asigurari este cea cu care trebuie sa va lamuriti.
Daca problema tine de o suspiciune de malpraxis si doriti sa aflati adevarul, adresati-va Colegiului Medicilor, politiei, ei vor putea verifica fisa de observatie si vor determina daca suspiciunile sunt intemeiate.
Altfel, aici putem sa va dam doar sfaturi sau sa emitem pareri personale, toate cu buna-credinta, insa nu va putem ajuta direct si nici nu suntem raspunzatori pentru toate nedreptatile din lume.
Imi cer scuze daca exprimarea mea a fost mai taioasa. Nu am avut aceasta intentie. Revenind la ceea ce dezbatem, probabil eu nu am fost destul de explicita in expunere. Este vorba de o familie sot decedat, asigurat pentru viata la o firma de asigurari acreditata (acestea sunt doar asigurari facultative), sotie si un minor. In urma decesului, sotia a solicitat firmei de asigurari despagubiri, conform contractului. Nu stiu ce contract este, nefiind implicata decat ca persoana care doresc sa ii ajut. Cert este ca firma de asigurari nu s-a opus si nici nu a incercat sa tergiverseze cumva eventuala despagubire, doar ca, pentru a demara actiunea de restituire a sumei asigurate ii este necesara o documentatie (FOCG, Bilet de externare) in posesia careia este doar unitatea sanitara. S-a facut o solicitare in acest sens spitalului si raspunsul a fost unul negativ, desi in temeiul Legii 136/1995 (reactualizata!!!) pe care o reamintesc, art. 69 mentioneaza inclusiv obligativitatea spitalelor si a medicilor de familie de a pune la dispozitia asiguratorilor documentele necesare in vederea restituirii contravalorii pagubelor (indiferent din ce cauza se produc: accident rutier, acident de munca, boala, deces s.a.m.d). Nu este subiectul unui malpraxis sau reclamatii, ci doar al unei vaduve care vrea sa-si obtina drepturile stipulate intr-un contract incheiat cu o firma de asigurari. Va multumesc si imi cer inca o data scuze in cazul in care nu am avut o exprimare politicoasa.
Doamna, nu va faceti probleme, nu e nicio problema.
Raman la parerea ca FOCG nu le poate aduce informatii suplimentare, ei platesc suma respectiva ca urmare a decesului domnului in cauza. Din ce motiv s-a produs decesul, e mai putin important, cred eu, atata timp cat nu se datoreaza unei cauze care sa indreptateasca asiguratorul sa nu faca plata. Nu mi-e clar daca decesul s-a produs in spital, vorbiti de un bilet de externare...
Aveti dreptate in privinta articolului de lege, insa obligatia de a solicita informatiile revine tot asiguratorului, asa s-a intamplat in cazul dvs.? Ei au cerut spitalului informatiile?
Nu cred ca trebuie sa le purtati de grija, daca vor, au cum sa obtina ceea ce le este necesar ca si documentatie. Au totusi un departament juridic, care se poate prevala de prevederile art. 69 facand demersuri suplimentare catre spital, daca sunt indreptatiti (in baza contractului de asigurare) sa le solicite. Daca nu se rezolva, pot merge si mai sus de conducerea spitalului si consilierul juridic de acolo. Ei stiu cum sa procedeze, totul e sa isi dea interesul.
Malpraxis
OldShatterhand
Am nevoie de un model de sesizare malpraxis pentru colegiul medicilor si totodata as vrea sa stiu daca se poate face o singura sesizare impotriva conducerii ... (vezi toată discuția)