avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... eliberare copie Foaie de observatie
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

eliberare copie Foaie de observatie

Va salut!
Lucrez intr-un spital municipal si de curand am primit pe adresa unitatii urmatoarea solicitare: fiica unei paciente decedate, solicita eliberarea unei copii de pe Foaia de observatie a raposatei. Pe cerere nu este trecut motivul solicitarii, dar fiica doamnei decedate ne-a comunicat verbal ca doreste copia respectiva pentru a beneficia de asigurarea de viata facuta batranei raposate. Vin si va intreb: este legala eliberarea unei astfel de copii (de pe FO) in acest caz, avand in vedere ca vine de la un tert, care nu a trecut nici macar motivul in scris pe cerere?..Are fiica , in acest caz, calitatea de reprezentant legal, pentru a putea primi astfel de acte? Daca nu, ce conditii ar trebui sa indeplineasca pentru a intra in legalitate. Si daca nu cer prea mult, ce acte normative reglementeaza o astfel de speta?
Va multumesc!

P.S.: scuzele de rigoare daca nu am postat in sectiunea indicata unei astfel de spete.
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
mircea_ghe84, utilizator
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 06:51, 21 Iulie 2009
Temeiul legal ar putea fi calitatea fiicei-beneficiar al respectivei polite de asigurare.
De asemenea,daca nu este desemnata,poate avea totusi calitatea de mostenitor legal,probabil impreuna cu alte persoane.
Vorbind despre o asigurare de viata,certificatul de deces trebuie prezentat asiguratorului in original si copie iar certificatul medical constatator al decesului trebuie vizat,copia acestuia,de catre Registrul de Stare Civila.
In situatia in care exista suspiciuni,asiguratorul solicita si o copie dupa fisa medicala existenta la medicul de familie.
Nu imi dau seama de importanta copiei solicitate,cu privire la plata despagubirii.
Asiguratorul ar putea adresa o cerere oficiala spitalului,fara a fi nevoie de interventia directa a fiicei persoanei decedate.Este direct interesat de motivarea platii sau neplatii indemnizatiei de asigurare.
Pana la urma,fiica este interesata de obtinerea unui drept conferit prin polita de asigurare.

Lege 46 cu privire la drepturile pacientilor
Art.10
Rudele si prietenii pot fi informati despre evolutie,tratament,diagnostic,cu acordul pacientului
Art.22
Informatiile cu caracter confidential pot fi furnizate numai in cazul in care pacientul isi da consimtamantul explicit sau daca legea o cere in mod expres.
Atat am gasit deocamdata.
Ultima modificare: Luni, 20 Iulie 2009
ContSters76710, utilizator
Avand in vedere motivul solicitarii si cerintele firmelor de asigurari, pentru obtinerea acestui drept, cred ca va trebui sa ii eliberati actele solicitate, cu conditia ca respectiva persoana sa ataseze la cerere dpovezi in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de eliberare a unei foi de observatie clinice generale stat stat Buna ziua, lucrez intr-un spital municipal si am primit la adresa unitatii solicitarea unei persoane de a i se elibeba foaia de observatie clinica ... (vezi toată discuția)
Buna ziua- executare sulta GabrielCapita GabrielCapita Este vorba de o Batrana de 86 ani vaduva,locuieste intr-un apartament bun comun, dupa decesul sotului, fiica raposatului a dat in judecata pe vaduva pentru ... (vezi toată discuția)
Refuz informatii medicale cicoret cicoret Va rog sa-mi raspundeti daca un consilier juridic are dreptul sa refuze eliberarea unei copii dupa o foaie de observatie clinica sotiei unui pacient decedat. ... (vezi toată discuția)