instanta a stabilit actualizarea sumelor privind drepturile salariale neacordate in termenele legale, cu coeficientul de inflatie si dobanda legala cuvenita.
ma intereseaza care este baza de calcul:
1. pentru actualizarea sumelor cu coeficientul de inflatie;
2. pentru dobanda legala. as dori inclusiv prevederea legala pentru aceste baze de calcul?
Care este modalitatea concreta de calcul a actualizarilor drepturilor salariale cu coef.de inflatie, respectiv cu dobanda legala.
Totodata, as dori sa stiu, daca exista in jurisprudenta, in cazul in care instanta nu precizeaza explicit, modul de calcul a sumelor cuvenite privind dobanda, daca baza de calcul se poate aplica la salariul brut?
Va multumesc!
de acord, dar suma care institutia publica o vireaza prin Trezorerie catre Posta este exact cea pe care o datoreaza!
persoana fizica a solicitat prin mandat postal, iar taxele sunt percepute de Posta!
rog sa imi spune-ti cine este obligat sa suporte cheltuielile de trimitere a unor sume de bani reprezentand cheltuieli de judecata, castigate in urma sentintei civile definitive si irevocabile de catre o persoana fizica in dauna unei institutii publice, atunci cand persoana fizica solicita ca suma castigata sa fie trimisa prin mandat postal.
rog sa mi se precizeze si temeiul legal.va multumesc
cine si unde se pot depune depune sume de bani in valuta predati Politiei de o persoana fizica care declara ca i-a gasit!as dori si prevederea legala privind depunerea acestora?
structura financiar din cadrul politiei poate deschide cont in valuta pentru aceasta suma ?
va multumesc!
nu!ideea este ca trebuiau utilizate alte elemente de calcul, in schimb au fost utilizate incomplet bazele specificate in contracte!deci ar fi necesara o recalculare pe baza datelor de utilizare de calcul corecte, conform contractelor, in urma carora suma ce ar fi trebuit incasata ar fi mai mare decat cea efectiv incasata
In cazul in care o institutie publica, in anul curent, in urma unor controale, constanta faptul ca, a utilizat o baza de calcul gresita, eronata din vina angajatiilor, pentru calcularea si incasarea unor venituri rezultate din efectuarea unor prestari servicii(care se fac venituri la bugetul de stat), servicii pentru care au fost incheiate contracte anuale cu clientii diversi, poate sa revina si sa recalculeze sumele datorate de clienti, ca diferente sume, pentru prestarile efectuate anterior, pentru o perioada de 3 ani in urma?
Clientii vor fi obligati sa vireze sumele si diferentele stabilite in baza recalculului?
Rog sa imi comunicati punctul dumneavoastra de vedere cu privire la urmatorul aspect:
-ce este necesar sau cum trebuie procedat, in situatia in care la o institutie publica, statele de salarii din anii 1953-1960, etc.,s-au degradat (urmare a permanentei verificari si identificari a veniturilor) si din aceste state numai pot fi re/verificate veniturile trecute in diversele adeverinte emise pentru diferite persoane ;
-aceste adeverinte, au fost emise in perioada 2010-2011 si au cuprins veniturile brute/nete ale persoanelor care s-au pensionat inainte de acesta data si care in prezent, in 2012 contesta veniturile trecute in aceste adeverinte;
Cum considerati ca se poate proceda,legal, atata vreme, cat veniturile din statele de plata, pe care se gasesc aceste persoane contestatare, nu mai sunt in prezent lizibile/respectiv ,scrisul nu mai este descifrabil/partial distrus, dar anterior, datele/veniturile acestora au fost vizibile fiind intocmite adeverintele respective???
Ce se poate face,legal, in aceasta situatie, respectiv cum mai pot fi dovedite datele trecute anterior in adeverinte, date/venituri care acum nu mai pot fi certificate prin statele de plata(care au fost documentele de referinta, primare/de baza) si care in prezent sunt distruse/degradate/indiscifrabile?
Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra cat mai urgent!
de acord cu dumneavoastra!!
dar este vorba de inflatia acordata sumelor ce i se platesc persoanei fizice ulterir acordarii drepturilor!!
iar contributiile care sunt, decat impozit de calculat la valoarea inflatie ce se cuvine sau si celalate contributii!
ma refer la cele 2 cazuri:1.persoana inca este salariatul institutiei, resp. salariatul numai este salariatul institutiei, a iesit la pensie!!
rog sa imi comunicati, daca persoana fizica care a castigat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva acordarea de drepturi salariale si carora, conform legii trebuie sa i se plateasca contravaloarea inflatiei aferenta acelor drepturi,
1.ce retineri, contributii conform prevederilor legale, trebuiesc retinute din inflatie (ex.:impozit, cass, casi, etc??)
2.la ce suma este corect sa fie calculata inflatia care trebuie sa i se acorde:la brut sau net?
in cele 2 cazuri:
caz.1:lucreaza inca in acea institutie publica
caz2:s-a pensionat si numai lucreaza la acea institutie publica
rog sa imi precizati daca o institutie publica poate achizitiona prin sponsorizare bonuri valorice de benzina ??
In caz afirmativ, care ar fi documentatia completa si legala pentru ca acestea sa fie evidentiate in contabilitate!
as dori un raspuns concret, cu baza legala specificata, cat mai urgent!
va multumesc!