Deci jumatatea salariului minim net este intangibila, deoarece acestea se presupune ca este mijloc destinat strict asigurarii mijloacelor de existenta. Totusi... legea nu poate lipsi chiar si un datornic de mijloacele de existenta minime.....
Sunt perfect de acord cu Dvs. legiuitorul, prin introducerea in Codul de procedura civila, a urmarit asigurarea individului unui venit minim garantat, intangibil, din care debitorul sa-si procure cele necesare traiului. Acest minim garantat este
1/2 din venitul minim, restul pana la suma care o incaseaza poate fi poprit/urmarit.
Dar Dvs., precum gi-jane2 si foarte multi practicieni, faceti o confuzie si considerati ca suma urmaribila inseamna suma la care se pot aplica cotele. Nu este asa. Suma urmaribila este suma care poate fi retinuta. Astfel,
Art 729 CPC "
alin. (1) lit. b)...pot fi urmarite pana la o treime"= se retine o treime
"alin. (2) urmarirea nu poate depasi jumatate" = se retine jumatate
"alin. (3) pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum" = se retine ce depaseste jumatatea.
Inlocuiti termenul de urmarire cu retinere in fiecare caz...e aceasi chestie... urmarire = poprire = retinere.
sunt sinonime Doar ce depaseste jumatete din venitul minim se poate lua.
Nu pot sa inteleg de unde interpretati Dvs. ca se poate face o combinatie intre modurile de poprire, in sensul ca aplicam art. 729 alin. (3) combinat fie cu alin. (1) fie cu (2), nu reiese asta de nicaieri, dimpotriva alin. (3) este prevazut ca o exceptie la primele doua, iar cum am mentionat anterior pentru stabilirea sumei retinute se aplica fie alin. (1), fie alin. (2), fie alin. (3) in functie de situatia concreta.
Chiar daca s-ar putea interpreta ca din punct de vedere gramatical este precum sustineti Dvs. (ceea ce e complet eronat pentru ca se intelege foarte clar)
un principiu de baza al dreptului este ca
Legea se interpreteaza si aplica in spiritul ei, nu neaparat in litera ei
Asadar, daca analizam intreg sistemul de drept, inclusiv principiul nediscriminarii este evident ca executorul poate retine intreaga suma care depaseste jumatatea venitului minim net.
Revin cu exemplul meu, considerat aberant, pentru a incerca sa va fac sa intelegeti ca legiuitorul urmareste de fapt asigurarea cetatenilor ei unui venit minim din care sa traiasca (452,5 lei), si nu urmareste incurajarea obtinerii unor venituri inferioare pentru lezarea intereselor creditorilor.
DEBITOR 1 - venit 925 lei - venit minim pe economie.
1 creditor conform art. 729 alin. (1) lit. b) se retine 1/3 intreg venit =>
se retine 308,33 lei => Debitorul ramane cu
616,67 lei
2 creditori conform art. 729 alin. (2) se retine 1/2 din venit =>
se retine 462,50 lei => Debitorul ramane cu
462,50 lei - venit minim garantat pentru a asigura cele necesare subzistentei
DEBITOR 2 venit 924 lei - venit sub minimul pe economie
(parerea mea)
1 creditor se aplica art. 729 alin. (1) lit b) si
se retine 308,33 lei intrucat aceasta retinere nu priveaza debitorul de venitul minim garantat (462,50 lei) si nici nu-i creaza o situatie inferioara Debitorului 1 => debitorul ramane cu un venit de
616,67 lei, suma cu care ramane si Debitorul 1.
2 creditori se aplica art. 729 alin. (3) si
se retine 461,50 lei - jumatatea care depaseste venitul minim, iar debitorul ramane cu
462,50 lei - venit minim garantat pentru a asigura cele necesare subzistentei
DEBITOR 2 - venit 924 lei - venit sub minimul pe economie
(parerea Dumneavoastra)
1 creditor - partea care depaseste jumatate din venit: 461,50 lei se imparte la 3 =>
se poate
retine 153,83 lei => debitorul ramane cu
770,17 lei. Debitorul 1 ramane cu un venit de
616,67 lei, iar Debitorul 2 (cu venit mai mic cu 1 leu) ramane cu
770,17 lei E corect???
(Din punctul Dvs. de vedere asa e legea pentru ca statul in vederea asigurarea egalitatii cetatenilor in fata legii si pentru a garanta un venit minim unui cetatean, chiar daca in situatia de fata Debitorului 1 ii garanteaza 616,67 lei si debitorului 2, cu venituri mai mici, ii garanteaza 770,17 lei) E logic si echitabil, nu?
2 creditori - partea care depaseste jumatate din venit: 461,50 lei se imparte la 2 =>
se poate
retine 230,75 lei => debitorul 2 ramane cu
693,25 lei, in timp ce la debitorul 1 ramane cu 462,50 lei.
(Asadar statul pentru asigurarea egalitatii cetatenilor in fata legii si pentru a garanta un venit minim unui cetatean in situatia de fata Debitorului 1 ii garanteaza
462,50 lei si debitorului 2, cu venituri mai mici, ii garanteaza
693,25 lei) E logic si echitabil, nu?
In cazul in care un debitor are venitul de 462,50 lei nimeni nu-i poate (nu ar trebui) poprii/urmarii/retine nimic statul garantandu-i acest venit intangibil pentru asigurarea traiului, orice leu peste aceasta suma poate fi retinut, dar in cazul in care exista un singur creditor suma retinuta nu trebuie sa depaseasca 1/3 din venitul sau integral => daca e un singur creditor se retine suma mai mica dintre: 1/3 din intregul venit sau partea care depaseste jumatate din salariul minim.
Se fac multe abuzuri, sunt perfect de acord, si multi practicieni (inclusiv executori executoresti) nu citesc, nu analizeaza si nu gandesc legea, prefera sa se limiteze la a face cum a auzit de la colegul...ca oricum nici debitorii, nici creditorii nu stiu legea si merge si asa. Oameni nu contesta, nu-si exercita drepturile si aia e...banu vine, omul e multumit de ce ar trebui sa fiu exact, riguros.
Legea se citeste, se analizeaza, se gandesc situatii, se dezbate, nu se ia de bun ceea ce auzim de la unu sau altul. Gandim, ne pune intrebari, cerem clarificari, dezbatem. Asa ca astept, chiar va rog, daca aveti argumente juridice pertinente in sustinerea opiniei Dvs. sa le scrieti si dezbatem problema. Poate invat si eu ceva.
Cu solicitudine,