avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Activitate v@ly

Activitate v@ly

Am nevoie de un sfat într-o problema mai încurcată, cu mulţumiri anticipate.
O persoană cu profesie liberală primeşte un onorariu într-un cont deschis pe numele sau-persoană fizică. Cum poate înregistra această sumă în contabilitate şi care este documentul justificativ? Posedă o copie a ordinului de plată pe baza căruia s-a făcut transferul bancar şi o situaţie financiară a contului său curent (cont personal) în care mai apar şi alte sume care nu sunt din exercitarea profesiei. Această greşeală ar fi putut fi reparată cumva, dacă s-ar fi eliberat o chitanţă, dar nu s-a întâmplat aşa. Ce se mai poate face acum dacă operaţiunea a avut loc în aprilie, a fost înregistrată în registrul de casă, iar cu chitanţierul s-a ajuns în august fără să se elibereze chitanţă pentru aceşti bani? Reamintesc operaţiunea bancară s-a desfăşurat printr-un cont privat nu printr-un cont deschis pe numele profesiei. Se poate repara această greşeală?
Am nevoie de un sfat într-o problema mai încurcată, cu mulţumiri anticipate.
Răspuns la discuția uzucapiune - cu cine ma judec?
Eu sunt foarte indignată de faptul că majoritatea notarilor sunt slab pregătiţi, înafară de contracte de vânzare-cumpărare pt care iau o grămadă de bani, cu greu găseşti un notar care să-ţi rezolve o problemă în mod profesionist. Analizează posibilitatea de a solicita în cadrul aceleiaşi acţiuni, pe cale incidentală, să se constate că moştenirea este vacantă. Dacă apreciezi că nu sunt şanse prea mari încearcă o acţiune separată, iar pe asta o suspenzi. Notarii sunt majoritatea plecaţi în vacanţă.
Răspuns la discuția uzucapiune - cu cine ma judec?
Poţi să te judeci cu Primăria, pentru primul lot de 150 mp, dacă există un act constatator al vacanţei succesorale. Pentru celălalt lot de 150 mp mai aştepţi, dar, ATENTIE!!! Primăria s-ar putea sesiza că a intervenit vacanţa succesorală şi pt. această suprafaţă şi atunci o puteţi pierde având în vedere că nu sunt îndeplinite condiţiile uzucapiunii de 30 ani, iar pt uzucapiunea scurtă înţeleg că nu există just titlu. SUCCES!
Ceia ce intenţionaţi să faceţi voi, vreţi să se numească avocatură?
Legea 10/2001 prevede o procedură administrativă de retrocedare a imobilelor trecute în proprietatea statului. Dacă cineva a formulat o cerere de retrocedare, adresându-se instanţei, cererea trebuia respinsă ca inadmisibilă, nu ca tardiv formulată. În cauză nu e vorba de Legea 10, revendicarea se face pe dreptul comun.
Dacă terenul de 900 mp nu a trecut în propr. statului prin nici un act, atunci cine a fost pârâta? Dacă aşa stau lucrurile, Legea 10 nu are nici o aplicaţie în speţă, deşi tot în cuprinsul acesteia se prevede că dacă imobilul a trecut la stat fără nici un titlu, se consideră că proprietarul a avut tot timpul această calitate şi poate revendica terenul de la orice posesor, inclusiv de la stat. Admiterea excepţiei a fost o eroare.
"După o perioadă de timp cei doi se căsătoresc...." Dacă foloseşti prezentul pentru a exprima acest moment, răspunsul ar trebui să se refere la ce se mai poate face după căsătorie. Nimic. Proaspăta soţie este proprietara apartamentului dobândit înainte de căsătorie, iar proaspătul soţ are un drept de creanţă asupra ratelor plătite în timpul căsătoriei (cuantumul creanţei este 1/2 din sumă, sau se stabileşte în funcţie de mai multe criterii).
Fostul proprietar face cerere de retrocedare a celor 250 mp care nu au fost utilizaţi în scopul exproprierii, iar pentru cei 900 mp plăteşte impozitul şi gata, proprietatea nu se pierde prin neuz. Dacă nu are şi posesia terenului atunci îl poate revendica de la cel care îl posedă.
Cred că mai trebuiau unele precizări. Nu ai spus dacă cei 900 şi ceva de mp, au rămas în proprietatea şi posesia persoanei respective. Nu ai spus nici dacă terenul expropriat a fost utilizat în scopul pt. care s-a făcut exproprierea, dacă acest lucru nu s-a întâmplat în termen de 1 an, se poate cere restituirea lui. Revino cu precizări dacă nu ai găsit încă o soluţie. Sigur Legea 10 nu se mai poate aplica la această dată, dacă nu s-a făcut nici o notificare în termen.