avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... problema legata de intrarea in proprietate a unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

problema legata de intrarea in proprietate a unui imobil ipotecat - va rog un sfat..

Buna ziua ,
Scenariul este urmatorul : viitoarea sotie cumpara apartament cu credit ipotecar la care s-au constituit in banca garanti prin veniturile lor ea si mama ei. Viitorul sot a participat cu 10% din avans si 50% din restul cheltuielilor(nu apar aceste cheltuieli ca fiind facute de o persoana terta si deci se ia in calcul ca toate sumele au provenit de la ea, viitoarea sotie). Dupa o perioada de timp cei doi se casatoresc , proprietara apartamentului fiind ea pe numele de fata. intrebarea este : ce solutii sunt cele mai bune pentru ai trece in proprietate pe amandoi cu cota parte egala ? E bine inainte sau dupa casatorie ? Exista un act de proprietate pe numele ei de fata si ipoteca din banca. Ce solutie este cea mai indicata (si eventual mai accesibila financiar)? O trecere in prorietate dupa casatorie se pare ca nu are valoare ,un act incheiat intre soti fiind nul, iar o donatie nu implica o siguranta a proprietatii asupra imobilului respectiv.

Cu stima.
Cel mai recent răspuns: v@ly , utilizator 15:25, 13 Iunie 2006
Daca este un contract pe 15-20 de ani, sa zicem, nici nu prea are relevanta care a fost sursa platii avansului. Ratele de credit vor fi suportate de cei doi soti, din banii comuni, iar daca vreodata va fi cazul se poate face dovada contributiei comune la plata ratelor si, implicit, a proprietatii comune asupra apartamentului.
"După o perioadă de timp cei doi se căsătoresc...." Dacă foloseşti prezentul pentru a exprima acest moment, răspunsul ar trebui să se refere la ce se mai poate face după căsătorie. Nimic. Proaspăta soţie este proprietara apartamentului dobândit înainte de căsătorie, iar proaspătul soţ are un drept de creanţă asupra ratelor plătite în timpul căsătoriei (cuantumul creanţei este 1/2 din sumă, sau se stabileşte în funcţie de mai multe criterii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dvort/credit ipotecar ContSters137674 ContSters137674 Buna ziua! Am urmatoarea situatie : mama mea si eu am facut un credit ipotecar pentru locuinta in care eu am domiciliul si de asemenea locuiesc impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Partaj in caz de credit imobiliar ContSters20423 ContSters20423 Buna ziua Am contractat impreuna cu sotul meu in urma cu 2 ani un credit ipotecar pentru o locuinta, eu fiind coplatitor si acum dorim sa divortam. Sotul este ... (vezi toată discuția)
Trecere a unei a 2-a persoane pe contractul de vanzare-cumparare (prima casa), alta decat titularul creditului panamaria panamaria Se poate trece ca si proprietar (sau co-proprietar) la apartament si o a doua persoana, alta decat titularul creditului? Doresc ca apartamentul cumparat prin ... (vezi toată discuția)