avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Activitate libra_oradea

Activitate libra_oradea

Stiu ca este vorba despre tipuri diferite de entitati, cu scopuri diferite, reglementate de acte normative diferite, cu inregistrare la autoritati diferite, dar poate ca cineva a trecut prin asa ceva si poate da niste recomandari. Multumesc.
Exista prevederi legale care interzic sau care impiedica asta? Multumesc.
O asociatie non-profit se poate transforma intr-o societate comerciala pe actiuni? Cu trecerea patrimoniului, a creantelor si datoriilor, la noul SA. Cu transformarea membrilor asociatiei in actionari ai noului SA. Multumesc.
@AVLIL, multumesc pentru implicare. Ai fost printre putinii care au dat cate o recomandare.
Sunt bucuros ca pana la urma, totul s-a rezolvat cu bine.
La momentul respectiv eram oarecum contra cronometru. Trebuia sa gasesc o solutie intr-un timp relativ scurt si toata lumea ma trimitea din stanga in dreapta. Notarul la avocat, avocatul la notar. Si cand aflau ca valorile in discutie nu sunt senificative, toti se retrageau. Parca nimeni nu vroia sa lucreze pe bani putini.
Pe mine ma interesa atunci solutia cea mai buna de aplicat, nu detaliile. Si aveam nevoie de o solutie tocmai pentru eventualitatea in care cumparatorul nu isi indeplinea obligatiile asumate.
Pana la urma nu a mai fost cazul.
Inca odata, multumesc oricum.
Pana la urma, totul s-a rezolvat. Mult mai simplu.
Am prevazut in contract faptul ca pretul de vanzare este de X euro si am prevazut ca si clauza suplimentara faptul ca daca pana la data de 31.12.2015 nu construieste macar fundatia unei locuinte, cumparatorul trebuie sa imi mai achite o diferenta de Y euro. Apropo, pot sa spun si valoarea diferentei. 1.000 de euro.
La data de azi, cumparatorul are fundatia turnata si asteapta primavara ca sa continue lucrarea.
Am avut noroc de un client serios, care s-a tinut de cuvant. Practic, asta am si dorit.
Multumesc oricum pentu sfaturi.
In anul 2007 am construit o anexa gospodareasca la o proprietate personala aflata intr-o comuna.
La data respectiva nu am stiut ca trebuie sa urmez procedurile de luare in folosinta, regularizare a taxei de autorizare, inregistrare in CF, etc...
De la Primaria comunei, nu m-a atentionat nimeni pana acum.
Acum am pregatit documentatia pentru luare in folosinta si urmeaza sa merg la Primaria respectiva.
Va rog sa ma ajutati cu sfaturi privind procedurile de urmat.
Ma intereseaza daca eventuala diferenta de taxa de regularizat nu s-a prescris intre timp. Care ar fi baza legala pentru aceasta prescriere.
De asemenea, ma intereseaza ce penalitati ar trebui sa platesc (baza legala) pentru luarea in folosinta cu intarziere.
Autorizatia a fost emisa in aprilie 2007, valabila 12 luni. Constructia anexei am finalizat-o in cadrul termenului prevazut in autorizatie.
Multumesc.
Pai, am vorbit cu un notar. Si m-a indrumat spre un avocat. Spunea ca problema il depaseste. :(
Nu am inteles ce inseamna "puteti rezolutiona contractul". Adica sa anulam vanzarea? Nu doresc asta. Si nici cumparatorul. In principiu, ambii suntem de acord cu aceasta clauza.

Chiar nu a mai facut nimeni asa ceva? Sunt eu absurd? La cate tranzactii cu terenuri au fost in tara, nu a pus nimeni pe hartie o asemenea clauza?

Practic, eu vreau ca viitorul cumparator sa inceapa sa construiasca. Nu tin neaparat sa finalizeze constructia pana la un termen dat. Nu vreau sa impun un termen mult prea scurt. Vreau doar sa impulsionez putin treaba. Si pentru aceasta, sunt dispus ca din start sa reduc pretul de vanzare.

Sa presupunem ca includem in contract clauza respectiva. Stabilim pretul de vanzare cu 15-20% mai mic decat pretul de piata (cam atat as fi dispus sa cedez pentru aceasta clauza). Stabilim termenul pana la care cumparatorul sa execute minimum o faza a costructiei. Sa spunem ca toarna fundatia. Presupunand prin absurd ca noul proprietar (cumparatorul) nu reuseste sa toarne fundatia casei pana la termenul stabilit de comun acord, eu ar trebui sa fiu indreptatit sa-i cer diferenta de pret, adica tocmai acea reducere de 15-20% pe care am facut-o la vanzare. In acel moment, ce am eu de facut? Constat starea de fapt printr-un inscris cu cumparatorul si/sau martori, urmand ca in baza contractului de vanzare si a acelui act sa-l dau in judecata pentru diferenta de bani? Ce sanse am in instanta apoi? Cat timp ar dura procedura asta?

Multumesc.
Detin 4 parcele de teren pe care vreau sa le vand. Intentionez ca la prima parcela vanduta, sa accept un pret semnificativ mai mic, cu conditia ca potentialul cumparator sa se angajeze ca pana la finele anului sa inceapa sa construiasca pe acel teren.
Ma gandesc ca astfel, voi impulsiona oarecum eventuali alti cumparatori si la vanzarea celorlalte trei parcele. Faptul ca cineva a inceput deja sa construiasca as vrea sa fie un indemn la cumparare pentru alti clienti.
Va rog sa imi recomandati modalitati de punere in practica a acestei clauze.
Sunt constient ca terenul odata vandut, nu o sa-l mai pot lua inapoi.
Totusi, trebuie sa existe o modalitate legala, astfel incat daca in cazul in care totusi, cumparatorul nu isi realizeaza obligatiile asumate la cumpararea terenului, sa il pot obliga la plata unei despagubiri.
Multumesc.
@liamic43: multumesc pentru raspuns
In privinta adancimii la care este ingropat cablul, apreciez ca nu este mai mare de 1 metru. Cablul a fost instalat in noiembrie 2012. Am vazut santul, cablul prin el, caramizile cu care a fost acoperit. Doar ca la vremea aceea nu stiam ca santul respectiv este chiar pe limita de proprietate. Am si cateva fotografii, dar doar la unul din capete. La vremea aceea nu am fost inspirat sa fotografiez tot parcursul santului.
Avand in vedere adancimea mica la care se afla cablul, am decis sa nu risc un accident (si evident vreo avarie a sistemului) si sa pozitionez gardul putin mai la interior. Maine astept pe cineva de la compania de electricitate, sa incercam sa identificam cat mai bine in teren pozitia cablului.
Ramane problema terenului pe care "il pierd" pozitionand gardul mai la interior. Il pierd cu adevarat? Daca chiar eu pozitionez gardul mai spre interior, nu se poate interpreta acest lucru ca o renuntare deliberata la acel teren?

Compania de electricitate nu a avut niciodata vreun accept scris sau verbal pentru acele instalatii electrice. Adica pentru pozitionarea lor pe terenul meu.

Pentru faptul ca acele instalatii se afla pe terenul meu, pot solicita despagubiri companiei de electricitate? Care ar fi baza legala pentru aceasta actiune? Alte informatii utile legate de acest subiect sunt binevenite.

Pun aceasta problema tinand cont ca in cursul acestui an, prin aproximativ acelasi loc urmeaza sa se instaleze conducte de apa noi si conducte de canalizare.
Atunci o sa o iau de la inceput cu problemele?


Nu cred ca este important daca la instalarea liniei electrice subterane si a stalpilor pentru linia aeriana, compania de electricitate a avut sau nu autorizatie. Cel mai probabil, au avut.
De asemenea, nu este cazul unei actiuni in granituire. Eu sunt proprietar cu toate actele in regula. Cu carte funciara, schita cadastrala, etc. Terenul in cauza apartine familiei mele de peste 100 de ani. Nu este o problema de delimitare a proprietatii ci o problema de pozitionare eronata in teren a instalatiilor companiei de electricitate.
Nici nu ma deranjeaza prea tare ca ele sunt acolo, pe proprietatea mea. Ma deranjeaza ca peste cablul ingropat eu trebuie sa sap, sa plantez stalpii pentru gardul meu.
Mai mult ca sigur ca la saparea santului, cei care au executat lucrarea nu au adus un topograf si au pozitionat cablul ochiometric.
O sa incerc sa iau legatura cu cei de la compania de electricitate. Sper sa gasim repede o solutie.