Nu, Doamne fereste, nici nu pot gandi ce poate face un om cu salariul minim, nici pentru intretinerea locuintei nu este suficient, fie el 330, fie 370, fie chiar 730!!! Iar angajatii mei nici macar "pe hartie" nu au salariul minim!
Initierea acestei discutii a pornit NUMAI de la principiul obligatiilor pe care CCMUNN le poate stabili si in sarcina nesemnatarilor, principiu care devine elocvent mai ales daca il exprimam prin elemente cuantificabile, cum ar fi acest nenorocit de salariu minim.
Cu stima
Stimati juristi,
In fond si la urma-urmei, in ce masura Contractul Colectiv de Munca Unic la
Nivel National obliga un angajator care nu face parte din nici una din
asociatiile patronale semnatare ale CCMUNN?
Are, intr-adevar, art. 3. - alin. (1) lit. a) sfera absoluta de actiune
pentru toti salariatii, indiferent de afilierea patronala a angajatorului?
("incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de
stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de
munca la nivel national")
Bunaoara, Actul Aditional la CCMUNN pe anii 2005-2006 incheiat la data de 22
februarie 2006, care a fost înregistrat la MMSSF sub nr. 710/03.04.2006,
stabileste la pct. II ca salariul de baza minim brut negociat pentru un
program complet de 170 de ore, în medie, este de 370RON , incepand cu data
de 01 aprilie 2006.
Cum devine aceasta o obligatie si pentru un angajator neafiliat patronal si
nereprezentat de vreun semnatar al CCMUNN sau Actului Aditional?
Stimati forumisti,
Conform ordonantei 158/2005, in functie de nr. de angajati si tipul concediului medical o parte din zilele de incapacitate temporara din CM (primele) se platesc de angajator si urmatarele de asigurari.
Intrebare : se considera in calcul zilele calendaristice si din ele se platesc cele lucratoare sau se tine cont doar de cele lucratoare?
Cu multumiri anticipate,
Meridian
Stimati juristi,
OUG 158/2005 a prevazut obligativitatea prezentarii certificatului de
concediu medical la platitor pana cel târziu la data de 5 a lunii
urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul. Ce se intampla deci
daca acest termen nu este respectat? Mai are asiguratul neglijent vreo sansa de a-si primi indemnizatia, in cazul in care angajatorul se prevaleaza fara concesii de acest termen?
Ref: Ordinul Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Nr. 60/32 din 27/01/2006 privind Norma de aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 147 din 16/02/2006;
Stimati juristi,
Sintagma “socotite de la prima zi de îmbolnăvire”, care apare insistent în textul Ordinului 60/32 la art. 24, art. 25 şi art. 30, ne cere imperios, în cadrul unui litigiu, o interpretare riguroasă: în cazul în care în urmă cu exact un an asiguratul se afla deja într-un concediu medical, restricţia celor 183 de zile vizează şi perioada cuprinsă între prima zi a acelui concediu medical şi ziua pe care o luăm ca reper de început al “ultimului an”?
Exemplu: dacă ne aflăm în data de 20 aprilie 2006, şi constatăm că la data de 21 aprilie 2005 asiguratul nu se afla în concediu medical, dar a cumulat, ulterior lunii aprilie, 160 de zile de concediu medical, condiţia nu este lezată şi totul e încă OK.
Dar dacă la data de 21 aprilie 2005 asiguratul se afla deja într-un concediu medical, iniţiat la 8 aprilie 2005 şi încheiat la 30 aprilie 2005, atunci:
Varianta 1: la cele 170 de zile cumulate începând cu 21 aprilie 2005 se adaugă şi cele 13 zile cuprinse între 8 şi 20 aprilie 2005, astfel încât la 20 aprilie 2006 condiţia restrictivă a celor 183 de zile este îndeplinită, şi orice prelungire a concediului medical dincolo de această dată este ilegală.
Varianta 2 : nu se iau în considerare zilele din concediul medical în care se afla deja la data de 20 aprilie 2005, ci numai de la prima zi de îmbolnăvire a primului concediu medical “de novo” din ultimul an, ulterior lunii aprilie, astfel că asiguratul mai are dreptul la 10 zile de concediu medical înainte de propunerea pentru pensionare?
CARE ESTE INTERPRETAREA CORECTÃ?
Scuze pentru efort si va multumesc anticipat!
Paste fericit!
Meridian
Nu "se merita" nici una, nici alta.
Daca asemenea gramatica vei aborda si cu clientii tai, se vor lamuri rapid cu cine au de a face si "te vei declina" in fata "telectualilor".
Care va sa zica deci cum devine treaba: "eu ma merit, tu te meriti, el (ea) se merita"
Deci tu nu te prea meriti...