Stimati juristi,
OUG 158/2005 a prevazut obligativitatea prezentarii certificatului de
concediu medical la platitor pana cel târziu la data de 5 a lunii
urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul. Ce se intampla deci
daca acest termen nu este respectat? Mai are asiguratul neglijent vreo sansa de a-si primi indemnizatia, in cazul in care angajatorul se prevaleaza fara concesii de acest termen?
"Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru plată.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de către:
a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
b) instituţia care administrează bugetul asigurărilor pentru şomaj, până la data de 10 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;
c) casa de asigurări de sănătate, până la data de 10 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (2) şi pentru persoanele prevăzute la art. 23 alin. (2) şi la art. 32. "
Acesta fiind textul de lege ce reglementeaza situatia la care va referiti, in opinia mea, nerespectarea termenului prevazut de lege nu poate duce decat la amanarea corespunzatoare a platii indemnizatiei, angajatorul sau casa de asigurari neputand sa respecte, la randul lor, termenele prevazute la alin.3 al art.36 pentru plata indemnizatiei. Daca s-ar fi dorit decaderea salariatului din dreptul de a-si incasa acea indemnizatie, acest lucru ar fi trebuit stipulat in mod expres. Or, din formularea art.36 din OUG 158/2005 rezulta cu claritate ratiunea prevederii existente ,la alin.2, iar aceasta nu este decaderea salariatului din drepturi.