Inseamna ca se retine mai mult decat primeste: 75lei indemn.-82 CAS = -7 lei mai trebuie omul sa aduca bani , mai bine isi ia concediu neplatit.
N-are trebui baza CAS sa se calculeze in functie de ce fractiunea de norme? In cazul nostru part time o ora 778/8 ?
Adica omul cotizeaza si cand se imbolnaveste statul ii ia salariul?
Si unde sunt aceste tabele , mi se pare ciudat sa aiba acces la ele doar ei, asa te duci la notari si fiecare iti spune alt tarif. Am impresia ca e o intelegere intre notari ca sa pastreze onorariile mari.
Altfel nu imi explic un contract de vanzare cumparare la un apart. cum pot sa coste intre 2000-4000lei, cand redactarea contractului dureaza sa zicem o ora.
Am scris "numai aplica" adica nu aplica coeficientul 1.2 sau 2 , bine oricum majoritatea nu cunosc legislatia muncii asa cum spuneti. Eu fiind informatician fac modificarile in softul de salarizare, multi clienti (cabinete de contabilitate) pe mine ma intreaba orice ce tine de salarii, probabil se gandesc ca sunt la zi cu legislatia. Nustiu poate e devina si volumul de munca, avem cabinete de contab. la care cam 2 persoane tin contabilitate pt. 30 de firme.
Cred ca contractul colectiv de munca numai este valabil. Titlul actului era : Contractul Colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010, ciudat ca in textul actului scrie cand intra in vigoare dar nu scrie cand se abroga.. Nu sunt jurist dar am crezut ca e tot un act normativ, daca apare in monitorul oficial .
Din cati contabili cunosc majoritatea numai aplica regula :coeficientii de ierarhizare inmultit cu salarul minim cum era pana in 2010.
Intr-un topic scria ca daca au facut somatie nu se mai poate prescrie doar la 5 ani dupa data somatiei, dar conform acestui articol de lege se prescrie. Eu am o amenda pentru parcare din 2007 , inseamna ca pot sa cer prescrierea la 01.01.2013 indiferent daca am primit somatii ?
Va multumesc mult pt raspuns.
Mi s-a spus la ghiseu ca nu are importanta ce sume sunt in adeverinta , oricum sa iau sumele care le au in baza de date, si ca sa fiu linistita ca e bine calculata pentru ca aproape niciodata nu corespunde adeverinta cu ce au pe calculator. A fost cam suparata ca o acuz ca nu e bine calculata. Cand o sa obtin o decizie sa vad ce baza de calcul s-a luat voi scrie pe forum, dar ma tem ca nu o sa imi dea decizia sau o sa se supere.
Buna ziua,
Am o nelamurire in legatura cu determinarea bazei de calcul a indemnizatiei de somaj pe ultimele 12 luni in care s-a realizat stagiu de cotizare la somaj in cazul in care am luni in care am fost in concediu medical pre/post natal, cele 128 de zile in care am baza de calcul 0. Concret: In perioada dec.2008-apr.2009 am fost in conc.med. de sarcina si lauzie.
In perioada mai. 2009 -mar.2011 am beneficiat de indemniz. de crestere copilului.
Intre timp in aug. 2009 mi-a expirat contractul de munca care a fost pe perioada determinata.
Acum din martie 2011 sunt somera si mi se pare ca nu s-a calculat bine baza de calcul conform adeverintei pe cele 12 luni . Doamna de la somaj sustine ca adeverinta nu corespunde cu ceea ce a fost validat in baza de date (nu avea datele pe calc. din cauza ca am fost angajata in alt judet) si a fost cam suparata cand i-am spus sa verifice dosarul deoarece calculele lor nu corespund cu calc.mele.
Intrebarea mea este daca la stabilirea mediei bazei de calcul pe ultimele 12 luni inainte de a incetarea/suspendarea contr.munca se iau in considerare si lunile in care baza de calcul este 0? .... In cazul meu daca am avut 1980 baza de calcul pe 12 luni apoi am intrat 4 luni in CM sarcina si lauzie (adica am avut BC 0) ar fi o nedreptate sa se ia doar 8 x 1980 + 4 x 0, deoarece asa se pare ca au calculat.