avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Activitate Monika*

Activitate Monika*

Discuție Voluntariat
Buna ziua,

Ce acte trebuie sa fie intocmite in cazul voluntariatului de o singura ocazie? Am gasit procedura pentru stagiul de voluntariat (contract, registru, etc), dar eu am nevoie de voluntari pe o singura ocazie, timp de 4 ore (pentru promovare servicii), fara plata. Si in acest caz trebuie sa parcurg toti pasii voluntariatului, sau procedura standard este valabila doar in cazul stagiului de voluntariat de minim 3 saptamani?
As avea nevoie de raspuns urgent, daca se poate.
Va multumesc anticipat.
Va multumesc mult.
Buna, in primul rand desfiintarea postului are etapele stabilite prin lege, pe care nu pot sa evite. Normal, societatea si-a incercat norocul cu art 55b, care este desfacerea contractului de munca pe baza de comun acord, la initiativa angajatului. Era metoda cea mai simpla. Procedura legala este urmatoarea: sc. elibereaza o decizie interna prin care aduce la cunostinta desfiintarea postului si motivele care au determinat aceasta miscare (de regula dificultati economice, restructurare). Dupa care se emite un alt document prin care se identifica ocupantii postului, care vor fi afectati. Atentie, in cazul in care sunt mai multe persoane pe aceeasi post, de regula se cere si explicarea concreta, de ce persoana X s-a selectat pentru a pierde locul de munca. Aici intra de regula in vigoare criteriile ce trebuiesc specificate in CCM (de ex. prioritate au pers. fara familie, etc). Persoanele identificate trebuie sa fie instiintate obligatoriu prin scris despre decizia societatii, care nu poate intra in vigoare mai repede decat min 5 zile de la data luarii la cunostinta a angajatului. Sc. trebuie sa justifice ca nu are alta pozitie cf. nivelului si pregatirii profesionale disponibila, dupa care are doar dreptul sa procedeze prin concediere, cf. art. 65 CM. Sc. ar trebui intr-adevar sa aiba CCM, dar ei se pot scoate cu o justificare ca este in curs de negociere. Momentan oricum nu exista CCM la nivel national valabil. Sfatul meu este, ca fiul dvoastra sa astepte ca sa primeasca aceste acte, altfel sa nu semneze nimic (si mai bine incepe sa-si caute loc de munca in alta parte). In cazul in care sc. aplica la procedura mai sus mentionata, fiul dvoastra beneficiaza de dreptul de a solicita ajutorul de somaj, cu care mai castiga putin timp pana reuseste sa se angajeze in alta parte. Sper ca v-am lamurit. Seara placuta!
Buna, as avea o intrebare legat de beneficierea somajului in cazul unei persoane, carei urmeaza sa i se desfiinteze postul. I se ofera o alta pozitie similara, insa in alta localitate, fara sa i se ofere si beneficii in plus precum cazare, sau decontare transport. Dansa nu are posibilitatea financiara sa accepte pozitia oferita. Mai poate beneficia de somaj daca refuza pozitia oferita?
Va multumesc anticipat.