avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Activitate ziba

Activitate ziba

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cauza de încetare a contractului este evidențiata eronat de către furnizorul de energie. Contractul încetează de drept la decesul titularului, și nu prin denunțare unilaterala, cu atât mai puțin din “culpa” acestuia. Solicitați in scris sa ia act de încetarea de drept a contractului, situație in care sunt neaplicabile clauzele invocate de ei.
Bună ziua,
Aș dori opinii de specialitate pentru următoarea situație:
În cazul personalului contractual dintr-o instituție publică, există vreo dispoziție legală care să interzică transformarea unui contract de munca pe durata determinata, intr-unul pe durata nedeterminata, în conditiile în care salariatul pe determinată a susținut deja concurs pentru ocuparea postului temporar vacant, conform HG 286/2011 (inlocuiește un salariat cu CIM suspendat până la finele lunii iulie)?
Menționez ca în statul de funcții există un post vacant de natura celui ocupat de salariatul pe durată determinată.
Prin raportare la art. 86 din Codul Muncii, care stipulează obligația angajatorului de a informa salariatul cu CIM pe determinată despre locurile vacante și de a îi asigura condiții egale de acces la acestea în aceleași condiții cu cele ale salariaților angajați pe perioadă nedeterminată, s-ar înțelege un nou concurs? Sau se poate transforma direct, prin act adițional, durata CIM existent, în perioadă nedeterminată, în baza art. 17 Codul Muncii?
Mulțumesc pentru opinii!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt si eu părinte de elev ciclu gimnazial si am primit spre completare/semnare același formular de declarație.
Ma-ntreb - oarecum retoric - care e sancțiunea unui eventual refuz al părintelui de a-și asuma declarația. E adevărat ca Legea Educației Naționale nr 1/2011 prevede, la art 272, aceste interdicții indirecte de înregistrare, respectiv multiplicare a înregistrării activității didactice, formulate la modul: “(3) Înregistrarea prin orice procedee a activității didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce.
(4) Multiplicarea, sub orice formă, a înregistrărilor activității didactice de către elevi sau de către alte persoane este permisă numai cu acordul cadrului didactic respectiv”.
Ceea ce legea nu prevede, însă, este sanctiunea pentru încălcarea acestor dispoziții. Presupunând ca parintele refuză asumarea Declarației, poate școala sa refuze dreptul copilului de a participa la activitățile didactice? Nu, nu poate. E o declarație goală de valoare juridică. In plus, sa nu uitam ca dispozițiile legale mai sus citate sunt in vigoare dinaintea nebuniei cu școala online - când am putut sa ne convingem și noi, părinții, de superficialitatea actului de predare - și, ca atare, obligația de a nu înregistra, respectiv multiplica înregistrarea actului didactic subzista încă de la apariția Legii 1/2011. De ce, dintr-o data, are școala nevoie de aceasta declarație? Până acum era permisă înregistrarea și multiplicarea și nu știam noi? (Pfff, ce-am pierdut, puteam face și noi, părinții, un ban in plus din asta). Întrebarea e tot retorica, desigur.
Invocarea Codului penal (cu referire la incidența falsului in declarații) e mai mult decât forțată, in condițiile in care trebuie sa mai fie și demonstrata legătura de cauzalitate intre fapta și urmarea acesteia. Și, mai ales, trebuie ca fapta sa fi fost savarsita cu intenție.
Or, este evident că in majoritatea cazurilor și pentru majoritatea părinților, care sunt de buna credință și nu urmăresc decât interesul personal al copilului din dotare, înregistrarea ar fi doar in scopul unei eventuale utilizări pentru a-i apăra acestuia drepturile, nicidecum pentru a încălca pe cele de... autor ale cadrului didactic.
P.S. Încă nu ma pot decide dacă sa merg cu valul (sa o semnez) sau sa îmi pierd timpul și răbdarea - și așa limitate in ultima perioada, căci, nu-i așa, încerc sa ma substitui și dascălilor copilului - refuzând argumentat depunerea Declarației.
11 din 13 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine e responsabil?? Pai... sa vedem.... ghinionul! (de a se fi aflat la momentul nepotrivit in locul nepotrivit, desigur). Deci, o lovește hoțul și considerați ca ar trebui sa răspundă vreun angajat al magazinului?! sau poate vreun client?!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In fapt, doamna avocat v-a răspuns deja la întrebare, copilul născut sau conceput in timpul căsătoriei este prezumat a avea ca tata pe soțul mamei, așadar singura posibilitate de a încerca sa eludați participarea tatălui ca actor in certificatul de naștere este aceea de a înceta căsătoria înainte de nașterea copilului. Puteți încerca, cu un avocat bun de partea dvs, și poate cu un pic de noroc dacă “soțul” nu opune rezistența (a se citi nu-și face apărările) văzând ca nu stati ca mielul la tăiere.
4 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform GDPR, un operator de date - iar asociația de proprietari are aceasta calitate - poate colecta și prelucra date personale doar cu respectarea drepturilor persoanei vizate, printre acestea fiind dreptul de a fi informat despre prelucrarea datelor, precum și dreptul de a se opune prelucrării. Așadar, in primul rând trebuia ca asociația sa hotărască prin decizia colectivă legitima (nu a unui singur individ) ca va proceda la înregistrare video, apoi sa afișeze la vedere faptul ca înregistrează și stochează imagini cu persoanele care intra in condominiu și, cel mai important, sa va ceara acceptul, in calitate de părinte, înainte de a comunica datele personale ale minorului către un terț. Chiar dacă vecinul a fost “păgubit” de minor, calea legală este aceea de a introduce plângere la poliție pt știu eu ce ii trăsnește, de a indica faptul ca asociația stochează înregistrări ale accesului in perimetrul blocului și ca se pot obține informații despre făptuitor pe aceasta cale, iar dacă solicitarea vine din partea unui organ de urmărire penală, asociația este acoperită legal dacă va comunica datele personale stocate. Dată personală înseamnă și fotografia/înregistrarea video a persoanei, cu atât mai mult cand vizeaza categorii “sensibile” de astfel de date (minori). Așa ar arăta o prelucrare legală. Altminteri, puteți face frumos plângere la ANSPDCP, iar operatorul AP se va gândi de 2 ori când va furniza către terți datele personale ale cuiva.