Am inteles. Va multumesc de raspunsuri. Se platesc cheltuielile comune, daca nu locuieste nimeni la proprietatea respectiva. Pentru ca pe internet gasisem raspunsuri ca nu s-ar plati absolut nimic, daca nu locuieste nimeni acolo, nebeneficiind de utilitatile comune.
Buna ziua. Intrebarea mea este in legatura cu situatia de urgenta actuala. Parintii mei sunt cu mine in Germania, si practic in apartamentul din Romania nu locuieste nimeni de la jumatatea lunii martie si se pare ca vor mai sta cu mine inca 2 sau 3 luni. Am intrebat administratoarea daca pot fi scutiti de la plata intretinerii. Mi-a spus ca nu. Practic va fi trecut cu o persoana pentru plata cheltuielilor comune, dar nu va plati costul apei.
Este vreo baza legala in luarea acestei decizii sau depinde doar de comitetul executiv al Asociatiei de Proprietari? Se poate in baza unei cereri face aceasta scutire de plata? La o cautare pe internet am gasit un raspuns ca in acest caz ar trebui sa fie trecut cu 0 persoane, dar nu am gasit o baza legala. Am gasit doar legislatia care sta la baza Asociatiei de Proprietari HOTARARE Nr. 1588 din 19 decembrie 2007, dar nu este specificat acest lucru.
Tatal meu are un SRL care are sediul social la domiciliu. Taxa tv s-a platit semestrial conform facturii emise de Societatea Romana de Televiziune. Azi a sosit o notificare de plata, ei invocand faptul ca nu s-a platit deloc taxa din anul 2013 pana in prezent, desi facturile exista si plata s-a facut, ei stabilind suma de 15 lei/luna conform H.G. 978/2003 si cu somatie de plata si cu amenintarea unui conflict judiciar. Ei mentioneaza faptul ca "persoanele juridice care nu au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice cu mandatarii Societatii Romane de Televiziune, ... au obligatia legala de a achita taxa tv, direct la S.R. Tv.
Tatal meu, prin firma lui nu are contract direct cu Electrica, numai datorita contractului de comodat. Deci ei practic acum, desi taxele tv s-au platit conform facturilor lor emise catre tatal meu, cer plata inca o data a taxelor conform H.G.
Daca ei au gresit cifrele in facturi, si nu au facturat conform H.G. este legal sa ceara dupa atat timp din 2013 pana in 2016, retroactiv plata taxei TV, desi aceasta s-a platit conform tarifului stabilit de ei prin factura ?
Ma refer la situatia unui unchi de-al meu. El impreuna cu sotia au avut un apartament achizitionat in timpul casatoriei. Au fost casatoriti timp de 30 de ani. Sotia lui are un frate si anul trecut in urma decesului ultimului parinte al sotiei unchiului meu, s-a recurs la vanzarea apartamentului in care locuiau. Parintii sotiei unchiului meu aveau o casa. Banii rezultati din vanzarea apartamentului i-au revenit fratelui sotiei unchiului meu, pentru a i se da partea care i s-ar fi cuvenit din mostenirea parintilor (fratele sotiei unchiului meu a semnat ca renunta la mostenire). Nu pot garanta ca acei bani s-au dat pe baza unui act legal. In momentul de fata acea casa figureaza in acte doar pe numele sotiei unchiului meu. Mentionez ca unchiul si sotia lui au un copil la varsta maturitatii.
Casa socrilor unchiului meu poate face obiectul unui partaj avand in vedere ca acea casa este pe numele sotiei ? Unchiul meu in cazul divortului are dreptul la o parte din acea casa ? Unchiul meu vrea si un test pentru stabilirea paternitatii. In ce masura cei in cauza, adica sotia si copilul pot fi obligati prin lege pentru a efectua acel test ?
Cel care ne datoreaza suma, isi are sediul in Bistrita. Deci practic ar trebui sa ma deplasez pana in Bistrita ca sa caut identitatea lichidatorului. Nu se poate verifica pe internet acest lucru ? Cui ai ar trebui sa ma adresez in continuare ? Declaratia o depun la tribunalul Bistrita unde isi are sediul cel care datoreaza suma ? Si apoi ce fac, astept ? Am gasit trei dosare ale acestei firme cu 2 reclamanti si al treilea dosar investire cu formula executorie. Primele doua dosare sunt din 2011, al treilea din 2010. Asta am gasit pe portalul instantelor de judecata. Din 2012 pe portalul din Bistrita nu l-am gasit. Sa va spun drept sunt total in ceata in acest subiect si inca nu am inteles practic pasii pe care ar trebui sa-i urmez.
Nu stiu cine este acest lichidator si nu am primit nici o notificare in acest sens, ma refer la notificare scrisa. Care e termenul legal pentru inscriere pe aceasta lista si de la ce data decurge acest termen ? Cui pot sa ma adresez in acest sens, la tribunal sau unde si daca respectivul nu are nici un bun pe numele lui mai am sanse sa recuperez ceva ?
Mentionez ca avocata nu m-a informat in acest sens decat la inceput cand am fost la ea in cabinet. Acum la sfarsit nu ne-a mentionat ca ar trebui sa ne inscriem pe vreo lista sau ca ar trebui sa primim vreo notificare.
Revin cu noutati in ceea ce priveste cazul. Am primit sentinta favorabila. Pe hartia primita e una cu comunicare cu data de 17.01.2012, data postei 1.03.2012. Pe alta hartie scrie toate detaliile sentintei civile: "INSTANTA a hotarat.... mai departe Admite actiunea formulata de reclamanta X in contradictoriu cu parata Y. Obliga pe parata sa-i plateasca reclamantei suma de Z reprezentand pret achitat de reclamanta, etc. apoi penalitati de intarziere (consemnate in contractul cu firma Y), de la data de 27.07.2011 si pana la achitarea integrala a debitului. Obliga pe parata sa plateasca reclamantei suma de... cu titlu cheltuieli de judecata,.... Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica astazi, 17.01.2012."
Aici e finalul sentintei (scrie si cand a fost dactilografiata 15.02.2012). La inceputul anului am verificat firma pe situl BULETINUL INSOLVENTEI si se pare ca s-a grabit persoana sa intre in insolventa.
Cand am vorbit cu avocata despre ce se poate face, mi-a spus ca pot sa arunc hartia cu sentinta civila, ca nu mai pot face nimic. Ca ea ne-a spus ca trebuia sa ne inscriem pe o lista de debitori (total neadevarat, nu a mentionat acest lucru).
Din cate am vorbit anterior cu avocata, el raspunde doar in limita capitalului social.
Nu inteleg cum e cu recursul si data lui (se specifica de la data comunicarii). Care data o consider ? 17.01.2012 ? sau data la care am primit eu acasa hartia cu sentinta civila.
Ultima problema: e adevarat ce spune avocata mea, s-o las balta ca nu mai pot face nimic?
Adica justitia chiar apara criminalii, hotii si evazionistii. Dupa atatea cheltuieli cu usa, care nu a fost livrata, banii nu i-am mai vazut, am cheltuit bani pe avocat, taxa de timbru, drumuri si altele, acum nu se poate face nimic?
Mai exista solutii ? Ce se mai poate face ?
Inseamna ca ajungem la aceeasi problema pe care am expus-o mai sus. Cel care vireaza stanga (si are verde implicit la semafor) acorda prioritate celui care vine din dreapta lui. Dar la pozitia cu verde intermitent discutiile raman inca deschise. Daca cel cu verde intermitent trebuie sa acorde prioritate celor care au drept de circulatie (iar un termen destul de interpretabil), atunci la art.59 aliniatul 2, ar fi trebuit completat "exceptie cazul prevazut la art.59 aliniatul 4 (adica cel cu verde intermitent), dreptul de circulatie nefiind egal cu a avea prioritate. In masura in care d.p.d.v. tehnic automobilul propriu e ok, actele sunt in regula plus alte conditii, avem drept de circulatie. Prioritate avem doar in anumite situatii.
In concluzie, nu ai cum sa stii daca cel care vine din dreapta ta are sau nu verde sau verde intermitent. Aici ne pot ajuta cei care au intalnit intersectii in care ambii conducatori aveau doar verde si era obligatoriu sa se acorde prioritate.
Ar fi utila si parerea unui specialist in legislatie rutiera.
Aici apare problema, cum probam existenta persoanelor in plus in apartament. Daca respectam legea cu preavizul de 5 zile inainte de inspectie, ei isi pot rezolva foarte frumos problema si sa ramana doar o persoana in apartament asa cum e trecut la cheltuieli. Inspectia ar trebui facuta spontan sa nu aiba timp sa se pregateasca, dar nu cred ca permite legea. Si in cazul in care nu permit accesul in apartament, cum putem sa demonstram ca sunt persoane in plus. Eventual sa implicam politia sa verifice daca au viza de flotant sau fiscul sa verifice daca au contract inregistrat la finante ? Inca sunt nelamurit cum se poate actiona daca se refuza accesul in apartament, iar noi ceilalti continuam sa platim cheltuieli pentru acele persoane in plus.