Revin cu subiectul discutat de cateva ori in forum, de data aceasta detaliat si va rog sa ma sfatuiti daca pasii pe care doresc sa-i fac sunt cei corecti si sa-mi raspundeti si la cateva intrebari.
Problema e in felul urmator: parintii mei proprietari impreuna au intrat ca giranti (coplatitori) cu venitul, nu cu casa, pentru o persoana care a achizitionat un alt apartament prin credit bancar cu ipoteca in anul 2008.Persoana a ajuns sa nu-si mai achie ratele de la finele anului 2009 si banca a inaintat dosarul spre o firma de recuperare a datoriei.
Problema e cam asa, in anul 2010 tatal meu a decedat si nu am facut succesiunea, din cate am aflat am timp sa o fac in max 2 ani de la deses.
Succesiunea as dori sa o facem astfel: fratiimei sa renunte in favoarea mea prin declaratie notariala si la fel si mama mea sa renunte din partea ce ii revine ei de la tatal meu, deci mama sa aiba 50% din apartament si eu 50%, dupa care mama sa faca contract de vanzare cumparare pentru cele 50% ale ei din apartament cu mine, pentru a devenii eu proprietarul intregului apartament.
As dori sa imi spuneti daca pasii ce dorim sa-i facem sunt cei corecti si daca este legal asa?
Poate va intrebati ce legatura e intre partea cu creditul si apartament, va spun:
am aflat ca daca persoana mentionata , cu creditul nu are posibilitate de rambursare a datoriei catre banca, vor fi executati silit girantii si in cazul in care girantii nu au posibilitate de plata se va merge catre mostenitorii girantilor, adica eu. Exista posibilitatea sa pierdem oricum apartamentul daca facem act de vanzare cumparare pt ca sunt mostenitoarea apartamentului?
Sper sa ma fi exprimat explicit pentru a-mi furniza raspunsurile cu usurinta.
Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsurile voastre.
Am un apartament cumparat impreuna cu sotul meu, care a decedat si doresc sa-l vand.Pot face acest lucru daca mai am 3 copii majori care nu figureaza pe contractul de proprietate? Sau trebuie sa am acordul si al copiilor mei pentru al vinde?
Buna ziua,
Intru direct in subiect fara alte introduceri.
Mama si tata au mers ca giranti(coplatitori) pentru cineva care a achizitionat un apartament cu credit bancar cu ipoteca in urma cu cca 3 ani, In primul an s-au achitat ratele corect si la timp iar de atunci pana acum nu.
Banca a dat spre recuperare a banilor datorati unei firme de recuperare si in urma cu 2 zile au primit prin posta ambii parinti o comunicare de executare silita daca nu se plateste toata suma.
Ce trebuie sa faca ei si la ce sa se astepte din partea acelei firme?
Mentionez ca tata a decedat deja de 1 an jumate si inca succesiunea la apartamentul proprietate comuna a parintilor nu s-a facut.
E posibil ca mama sa piarda apartamentul acesta, care nu este cel in cauza cu creditul?
Atasat la notificarea primita de la firma de recuperare este si o comunicare stampilata si semnata de un executor judecatoresc, pe stampila scrie camera executorilor judecatoresti de pe langa curtea de apel Bucuresti cu nr de inregistrare a notificarii si data.
De exemplu ce acte am putea primi de la executor ca sa incepem sa ne facem griji, asa cum ati mentionat?
Tin sa mai intreb, de ce titularul creditului nu este sa zic executat silit, primul, fiind scos la licitatie apartamentul care este sub contractul de creditare, apoi popriri pe venit inainte de giranti (coplatitori)?
Si inca o intrebare, ce se intampla in cazul in care unul dintre coplatitori a decedat, cui i se transmite datoria?
Atasat la notificarea primita de la firma de recuperare este si o comunicare stampilata si semnata de un executor judecatoresc, pe stampila scrie camera executorilor judecatoresti de pe langa curtea de apel Bucuresti cu nr de inregistrare a notificarii si data.
De exemplu ce acte am putea primi de la executor ca sa incepem sa ne facem griji, asa cum ati mentionat?
Tin sa mai intreb, de ce titularul creditului nu este sa zic executat silit, primul, fiind scos la licitatie apartamentul care este sub contractul de creditare, apoi popriri pe venit inainte de giranti (coplatitori)?
Si inca o intrebare, ce se intampla in cazul in care unul dintre coplatitori a decedat, cui i se transmite datoria?
Buna ziua,
Intru direct in subiect fara alte introduceri.
Mama si tata au mers ca giranti(coplatitori) pentru cineva care a achizitionat un apartament cu credit bancar cu ipoteca in urma cu cca 3 ani, In primul an s-au achitat ratele corect si la timp iar de atunci pana acum nu.
Banca a dat spre recuperare a banilor datorati unei firme de recuperare si in urma cu 2 zile au primit prin posta ambii parinti o comunicare de executare silita daca nu se plateste toata suma.
Ce trebuie sa faca ei si la ce sa se astepte din partea acelei firme?
Mentionez ca tata a decedat deja de 1 an jumate si inca succesiunea la apartamentul proprietate comuna a parintilor nu s-a facut.
E posibil ca mama sa piarda apartamentul acesta, care nu este cel in cauza cu creditul?
Multumesc anticipat
Apartamentul are ca proprietari pe cei doi parinti, tata a decedat si este nevoie de succesiune.Noi suntem 3 frati, care 2 dintre ei doresc sa renunte la partea lor de mostenire iar mama ar dorii si ea sa ramana apartamentul la cel de-al treilea copil.
Va rog sa ma informati daca exista posibilitatea legala de a face toate acestea deodata cu succesiunea si cum anume, deoarece m-am interesat la un notar si el spunea ca intai se face succesiunea apoi se incheiei un contract de ingrijire, care nu poate fi atacat in instanta de mostenitori in cazul in care se razgandesc in viitor.
Suma pt. succesiune ceruta de notar a fost de 1400 ron si pt. contractul de ingrijire 5350ron, ceea ce mi se pare enorm.
Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra.