Revin cu subiectul discutat de cateva ori in forum, de data aceasta detaliat si va rog sa ma sfatuiti daca pasii pe care doresc sa-i fac sunt cei corecti si sa-mi raspundeti si la cateva intrebari.
Problema e in felul urmator: parintii mei proprietari impreuna au intrat ca giranti (coplatitori) cu venitul, nu cu casa, pentru o persoana care a achizitionat un alt apartament prin credit bancar cu ipoteca in anul 2008.Persoana a ajuns sa nu-si mai achie ratele de la finele anului 2009 si banca a inaintat dosarul spre o firma de recuperare a datoriei.
Problema e cam asa, in anul 2010 tatal meu a decedat si nu am facut succesiunea, din cate am aflat am timp sa o fac in max 2 ani de la deses.
Succesiunea as dori sa o facem astfel: fratiimei sa renunte in favoarea mea prin declaratie notariala si la fel si mama mea sa renunte din partea ce ii revine ei de la tatal meu, deci mama sa aiba 50% din apartament si eu 50%, dupa care mama sa faca contract de vanzare cumparare pentru cele 50% ale ei din apartament cu mine, pentru a devenii eu proprietarul intregului apartament.
As dori sa imi spuneti daca pasii ce dorim sa-i facem sunt cei corecti si daca este legal asa?
Poate va intrebati ce legatura e intre partea cu creditul si apartament, va spun:
am aflat ca daca persoana mentionata , cu creditul nu are posibilitate de rambursare a datoriei catre banca, vor fi executati silit girantii si in cazul in care girantii nu au posibilitate de plata se va merge catre mostenitorii girantilor, adica eu. Exista posibilitatea sa pierdem oricum apartamentul daca facem act de vanzare cumparare pt ca sunt mostenitoarea apartamentului?
Sper sa ma fi exprimat explicit pentru a-mi furniza raspunsurile cu usurinta.
Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsurile voastre.
Da,exista riscuri! Daca se dovedeste ca actul de vanzare-cumparare a fost intocmit pentru ca vanzatorul sa se sustraga de la plata datoriilor atunci este anulabil! Dvs. ca mostenitor veti dobandi in mod automat atat activul cat si pasivul.