avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Activitate dobcosnic

Activitate dobcosnic

freeelis a scris:

Regimul lor de munca, respectiv durata si timpul de munca se subordoneaza Codului Muncii din tara noastra.

Si eu consider la fel, dar trebuie sa ma bazez pe o prevedere legala pe care din pacate nu am regasit-o in legislatie.
Multumesc pentru raspunsul prompt !
Puteti sa imi raspundeti si la cea de-a doua intrebare referitoare la respectarea sau nu, a timpului de munca din Romania ?
Buna ziua,
As dori sa stiu care este legislatia strainilor proveniti din tarile non UE care sunt detasati in Romania si daca regimul lor de munca, respectiv durata si timpul de munca se subordoneaza Codului Muncii din tara noastra.
Răspuns la discuția adeverinta pentru medic
"Angajatorul trebuia sa solicite la angajare adeverinte de la angajatorii anteriori privind numarul de zile de concediu medical din ultimele 12 luni, tocmai pentru a preveni situatii de genul celei de fata.
Medicul de familie nu are obligatia verificarii incadrarii concediilor medicale in perioada de 90 de zile.Dupa cum vedeti mai jos, obligatia este e angajatorului, care raspunde pentru plata eronata a indemnizatiilor."


Adeverinta de la locul de munca anterior am solicitat la angajare, dar angajatorul nu a specificat nici un nr de zile de concediu medical, deci nu se probeaza nici cu aceasta varianta.
Cat despre obligatia medicului de familie de a tine evidenta concediilor medicale, am facut precizarea in postarea anterioara.
Răspuns la discuția adeverinta pentru medic
Ma confrunt cu un astfel de caz acum !
Am o salariata care are in acest moment 87 de zile concediu medical calendaristice, acumulate in perioada noiembrie 2014 - februarie 2015. Ea este angajata companiei noastre din septembrie 2014.
In momentul in care concediile medicale au ajuns spre decontare la CASS, institutia s-a sesizat ca angajata acumulase 90 de zile de concediu medical din decembrie 2014, prin cumularea concediilor medicale si din locul de munca anterior.
Nu exista nicio prevedere juridica in care angajatorul este OBLIGAT sa solicite "arhiva "de concedii medicale a viitorului salariat, ba din contra, am gasit in Ordinul 233/125/14.03.2006 si Ordinul 343/399/2001 in care se precizeaza ca:
"Medicii specialişti şi medicii primari de specialitate care acordă certificate de concediu medical vor comunica medicului de familie concluziile lor privind diagnosticul, rezultatul investigaţiilor, precum şi recomandările de recuperare; aceste date vor fi înscrise în evidenţele primare ale bolnavului respectiv.
Medicul de familie are obligaţia să ia în evidenţă datele privind acordarea concediului medical."
Imi pun intrebarea - unde este sistemul informatic de urmarire a pacientului si de ce numai CASS-ul vede aceasta "oglinda"?
CASS - ul se spala pe maini si ne trimite pe noi, la comisia de expertiza ca aceasta sa semneze retroactiv concediile medicale supuse aprobarii comisiei dupa cele 90 de zile.DACA VOR VREA ! In cazul refuzului, aceste concedii medicale vor fi refuzate la decontare de catre CASS.
A cui este vina ? #-o
De ce se mai obliga pacientul sa se prezinte cu concediul medical ca sa fie trecut prin evidenta medicului de familie, daca acesta nu se sesizeaza din oficiu cand pacientul lui are peste 90 de zile de boala si nu il directioneaza catre comisie !
In ce tara traim :angry:

Buna ziua,
Va solicit o lamurire asupra zilelor de concediu medical din ultimele 12 luni inscrise in adeverintele date de catre angajator, salariatilor sai pentru medic.
Sa luam un exemplu al unui salariat care este angajat in societatea X de 6 luni de zile, dar anterior a fost salariatul societatii Y, unde a beneficiat de concedii medicale.
Care sunt zilele de concediu medical pe care trebuie sa le declare societatea X in adeverinta pentru medic ?

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca se mai pot recupera salariile neincasate pe o perioada de 6 luni din anul 2000, de la o firma care s-a dizolvat in anul 2001 si daca da, care ar fi calea juridica de atac.
Răspuns la discuția suspendare activitate
Sunt de acord cu simionescuC. Am consultat si alte lucrari de specialitate pe dreptul muncii unde temeiul suspendarii CIM - art.54 este pentru situatia de cfp sau studii, fara a se face vreo precizare asupra faptului ca suspendarea este optionala!.
Cred ca din exces de zel despicam prea mult firul in 4, cand de fapt lucrurile sunt mai simple:D
Răspuns la discuția suspendare activitate
freeelis a scris:

Articolul invocat de dvs este reglementat de o norma dispozitiva de la care partile pot deroga ... acel poate nu inseamna obligatoriu ... prin urmare, chiar daca este de acord cu CFP , angajtorul nu este obligat sa suspende c.i.m.

Nu ma lamuriti in ceea ce priveste situatia prezentata de dvs - "chiar daca este de acord cu CFP , angajatorul nu este obligat sa suspende CIM"!
Daca salariatul are acordul angajatorului pentru 30 de zile de cfp si nu ii suspenda CIM, atunci in ce situatie se afla contractul salariatului pe aceasta perioada? Activ?
Va respect parerea dar, dati-mi voie sa nu fiu de acord cu ea!
Suspendarea cim nu este la latitudinea angajatorului, acordul pentru zilele de cfp, da.

Răspuns la discuția suspendare activitate
freeelis a scris:

@ anymaryh
Probleme se pune in felul urmator : daca se decide suspendarea c.i.m. (art.54 C.mun. nu prevede obligativitatea suspendarii c.i.m. in cazul CFP), atunci aceasta se va completa si tranmsite prin REVISAL indiferent de durata perioadei de suspendare ... HG nr.500/2011 nu face nicio distinctie cu privire la inregistrarea duratei de suspendare a c.i.m.



Lamuriti: "daca se decide suspendarea c.i.m. (art.54 C.mun. nu prevede obligativitatea suspendarii c.i.m. in cazul CFP)"

Cine decide suspendarea? Si in ce conditii?

" ART. 54
Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale."

Parerea mea este ca acest POATE strecurat in textul de lege se refera la acordul pe care trebuie sa il aiba sau nu, cele doua parti in momentul in care se solicita concediul fara plata.Daca acest deziderat nu se implineste, atunci nu intervine situatia de suspendare.Dar odata ce exista situatia de concediu fara plata exista implicit si suspendarea.
Nu vad cum un salariat care are concediu fara plata sa nu aiba cim suspendat.