avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Activitate gabi2204

Activitate gabi2204

Răspuns la discuția Arhive carti de munca
BUna ziua,

Ma puteti ajuta cu localizarea arhivei pentru firma Moda Ideea din Cluj-Napoca?
Răspuns la discuția Întrebare mostenire


adriandimitriu a scris:

cumulativ: daca fiul celei de-a doua sotii nu a fost adoptat de tatal dvs, si daca nu mai aveti alti frati, si daca tatal dvs nu a scris si nu are de gand sa scrie vreun testament, si nici sa-l vanda (da...), raspunsul este 100%

Da, asa e speta, nu am nici frați și e practic apartamentul în care locuiește.
Bună ziua,

Va rog sa ma ajutati cu următoarea speta: tatăl meu are un apartament dobandit înaintea primei căsătorii cu mama mea. Ulterior a divorțat de mama mea și s-a recăsătorit, cea de-a doua sotie decedând. A doua sotie are un fiu la rândul ei dintr-o căsătorie anterioara. Intrebare:
În cazul în care tatăl meu va deceda care este cota mea de moștenire asupra apartamentului dobandit înaintea celor 2 căsătorii ( prima cu mama mea, ulterior divorț, apoi cu a doua sotie care a decedat)?

Mulțumesc
Iata si raspunsul care l-am primit de la primarie (pe mail):


Legea nr. 155/2010, Legea Poliţiei Locale, la art. 7 lit h) prevede:
„În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală are urmãtoarele atribuţii:
h) constată contravenţii şi aplicã sancţiuni pentru încãlcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune mãsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar” iar conform art.20 alin.1), lit. g) „În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul local are urmãtoarele drepturi principale:
g) să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală”.
Dispoziţiile Legii 155/2010 conferă agenţilor constatatori din cadrul Direcţiei Generale Poliţia Locală, norme legale care sunt posterioare celor din OUG nr. 195/2002 rep. şi care au forţă juridică superioară acestora, iar susţinerea potrivit căreia doar poliţiştii rutieri ar fi competenţi să stabileasă identitatea persoanei care a utilizat autovehiculul este neîntemeiată.
Faţă de această stare de fapt, revenim şi vă solicităm să ne comunicati datele de identificare ( nume, adresă, CNP) în vederera întocmirii procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei care va conţine toate datele prevăzute de OG nr. 2/2001 rep.
Deasemena HCL nr.61/2014 la art. (2 ) prevede următoarele:
„.1Propietarul/utilizatorul vehiculului/autovehiculului are obligaţia de a comunica Poliţiei Locale, în termen de 15 zile dela solicitare, datele de identitate ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus.
2.Necomunicarea în termenul solicitat sau comunicarea incompletă a datelor conducătorului vehiculului/autovehiculului constituie contravenţie. ”
Vă mulţumim pentru colaborare.

Intr-adevar situatia asa sta, prevederile L 155 / 2010 - Legea Politiei Locale au forta juridica superioara fata de cele din codul rutier? Prin urmare orice politist local poate amenda pe oricine pentru stationare neregulamentara?
Forma precara a notificarii care am primit-o in geamul masinii (nu se intelege scrisul, numele celui care constata, semnatura o mazgalitura) se poate contesta?

Multumesc,
[ link extern ]

Aici am gasit hotararea de consiliu local.

Dar politia locala are dreptul sa dea amenzi rutiere?

Tot in OUG 195/2002:
Codul rutier (OUG 195/2002)
Art.2 – Îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării normelor de circulaţie pe drumurile publice se fac de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, care are obligaţia să ia măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale acestora


Nu se pomeneste de politie locala.
Ceea ce inseamna ca viitorul proces de constatare a contraventiei poate fi nul si exista posibilitatea actionarii in instanta?

In viitor , as putea plati amenda si apoi sa-i actionez in judecata?
Buna ziua,

Am urmatoarea situatie:

1. pe 23.08.2016 am gasit in geamul masinii personale o notificare emisa de Politia Locala Cluj-Napoca , Serviciul Control Trafic Rutier cum ca am oprit neregulamentar incalcand prevederile OUG 195/2002 R, art 108:
Art. 108
(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:

8. oprirea neregulamentară;

Este trecut un nume de agent constatator (nu se prea intelege) si o mazgalitura pe post de semnatura.

2. am primit apoi o recomandata marcata cu sigla primariei si politiei locale , din partea Directia Inspectie si Control / Serviciul Evidenta persoanelor prin care mi se cere sa comunic in max 15 Zile datele de identificare ale conducatorului auto pentru numarul de inmatriculare personal si contraventia constatata de ei, conform O.G.2 /2001 , Art 16, alin 1 si 6. care in speta spune ca :

obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele,
calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator;
datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric
personal, ocupaţia şi locul de munca ale contravenientului; descrierea
faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a
fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi
la aprecierea gravitatii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube
pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se
sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în
situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de
circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate
din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o
asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac şi
organul la care se depune plângerea

Datele sunt necesare in vederea intocmirii procesului verbal de constatare a contraventiei.

Daca nu comunic aceste date, mi se aduce la cunostinta ca este contraventie, fapta prevazuta de art 2 alin (2) din HCL 61/2014 Cluj-Napoca , sanctionata la art.3 lit C cu amenda de la 300 - 500 lei.

Art 2
alin 1 - proprietarul / utlizatorul autovehiculului are obligatia de a comunica politiei Locale, in termen de 15 zile de la solicitare, datele de identitate ale persoanei careia i-a incredintat vehiculul spre a fi condus
alin 2 - Necomunicarea in termenul solicitat sau comunicarea incompleta a datelor de identitate ale conducatorului autovehiculului constituie contraventie.

art 3 lit C - contraventiile prevazute la art 1 alin 1 si 2 se sanctioneaza cu amenda contraventionala: 300 - 500 lei in cazul persoanelor fizice, contraventiile stabilite la art 2 , alin 2

Am urmatoarele intrebari:
1. Sunt obligat sa comunic aceste date la adresa primariei?
Daca nu le comunic, risc ca ei sa intocmeasca 2 procese verbale de contraventie? Unul pentru necomunicarea datelor si unul pentru stationare neregulamentara?

2. Am vreo cale de atac in conditiile mentionate?
Notificarea este intocmita rudimentar, si nu stiu daca politia locala poate aplica o amenda invocand OUG 195/2002 R. In notificarea primita nu este precizata nici macar calitatea agentului constatator si e pus un nume ilizibil.

Worst case voi recunoaste fapta si voi plati amenda.
Dar nu vreau sa umflu conturile unora gen Boc si alti corupti.

Multumesc,
Discuție Impartire casa
Buna ziua,

Bunicii mei (amandoi in viata) detin 1 casa + teren 1100 metri patrati avand doi copii , tatal meu si un frate.

Mentionez ca exista vointa tuturor partilor pentru a realiza urmatoarea impartire:
- impartire in 3 apartamente din care unul sa revina unuia dintre frati iar celelalte doua apartamente tatalui meu (unul dorind sa mi-l transmita mie) rezultand in final:
AP 1 - frate
AP 2 - tatal meu
AP 3 - eu

Intrebari:
1. Cum se poate face impartirea terenului (sau este considerat parte indiviza)?
2. Care este modalitatea tehnica cea mai avantajoasa din punct de vedere al costurilor?
3. Se poate face dintr-o singura operatiune sau este necesara intai transmiterea de la parinti spre cei 2 copii dupa care acestia la randul lor transmit bunurile spre proprii copii?

Răspuns la discuția Despagubiri accident rutier
Pana la urma nu am mai facut nici un act notarial si nu am apelat nici la asigurator.
Am platit catre persoana accidentata 1100 RON (contravaloarea a 11 zile in care a stat acasa cu gulerul cervical).
In plus am avut cele 30 zile suspendare si 170 RON amenda.
Am recuperat permisul dupa 30 de zile.
Persoana accidentata usor a fost de buna credinta si nu a efectuat nici un alt fel de demers, de altfel si sansele erau mici.
Răspuns la discuția Despagubiri accident rutier
Chiar daca nu a avut loc nici un proces ? Cum se poate stabili cuantumul daunelor?
Buna seara,

Doresc sa ma ajutati cu un sfat, am avut un accident rutier din vina mea in care am accidentat usor un pieton, din nefericire s-a intamplat pe trecerea de pietoni in conditii de vizibilitate minima (ceata densa si parbriz inghetat, efectiv nu am vazut).
Nu am sunat imediat la 112 pentru ca persoana a putut pleca singura de la locul accidentului, insa m-am dus cu ea la urgenta unde a venit Politia, a facut audierea partii vatamate, persoana a declarat ca nu doreste sa depuna plangere impotriva mea fiind de buna credinta.
Eu am fost la Politie unde am depus declaratia proprie si mi s-a intocmit PV contraventie , 30 zile suspendare+amenda.
Tin in continuare legatura cu persoana vatamata, existand intentia de ambele parti de a rezolva amiabil.
Am dat deja o suma de bani reprezentand contravaloare medicamente si a unor zile nelucrate.
Persoanei respective i s-a pus ca diagnostic - traumatism cervical - necesitand purtarea unui guler timp de 2-3 saptamani.
Persoana respectiva imi cere despagubiri pentru zilele nelucrate, eu sunt de acord sa le platesc insa as vrea sa am si eu o dovada ca am dat aceasta suma de bani.
Intrebarea e - se poate intocmi o declaratie la notar , ce ar trebui aceasta sa contina astfel incat sa fiu si eu acoperit?