Buna ziua. Acum 5-6 ani am plecat din tara pt 1 an jumatate , uitand sa platesc ultima factura de 70ron din abonamentul Orange ( pe care s-a luat si un telefon) . Cand m-am intors , am primit o foaie de la o firma de recuperari( la apart pe care-l detineam atunci ) cum ca am de platit 2000ron. De cateva luni mi-am facut si un cont in Romania pe care s-a pus proprire cu aceasta suma . Ce pot face sa scap de ea? Eu as plati penalizari pt ca este vina mea ca am uitat , dar suma este imensa , nu am cum sa platesc chiar atat . Nu mai am foaia de la firma de recuperari pe care am primit-o acum cativa ani si nu stiu ce firma este sau alte detalii , Nu am absolut nimic pe numele meu ca sa-mi ia si nici o adresa la care sa ma gaseasca , stau in chirie de multi ani .Dar as vrea sa rezolv problema totusi .
Multumesc !
V-as ruga sa-mi raspundeti la aceasta intrebare ipotetica scurt si la obiect. Eu doar am recunoscut fapta, asta ar trebui sa fie prima chemare la proces. As vrea sa specific ca acea investigatie care a dus la faptul ca am dat mita a fost facuta pt a-i prinde pe politistii si instructorii care iau mita, am inteles ca coruptia urca pana foarte sus.
Intrebarea mea este dc sa ridic acea scrisoare ( presupunand ca e chemare la proces in acest caz ), avand in vedere ca azi plec in spania. Daca venea maine nici nu stiam de ea.
Ce se intampla dc nu ma prezint la proces si ei nu pot da de mine?
Va rog frumos sa-mi raspundeti la aceste intrebari . ( Ceea ce este moral de facut stiu si eu , dar e prea complicat pt mine sa ma intoorc pt acest proces )
Buna ziua,
Pe scurt cazul este urmatorul. Am dat mita instructorului de la scoala de soferi pt a lua examenul practic.Am recunoscut fapta inainte de inceperea urmaririi penale , caz in care nu mi se mai aplica alta sanctiune decat amenda si eventual retinerea permisului.
Eu maine ma mut ca rezident in Spania ( cu tot ce am si apartamentul care-l detin sper sa-l vand cat mai curand , deci nu ma mai leaga nimic de Romania ) pt 1-2 ani si azi am primit recomandata care banuiesc ca este chemare la proces.
Ce recomandati? Sa ridic scrisoarea si sa ma prezint, sa n-o ridic si sa dau uitarii cazul ca oricum banuiesc ca nu-si bat capul sa ma gaseasca in spania sau pot explica situatia ca nu-mi permit sa vin din spania pt proces?
Multumesc pt raspuns , dar nu asta intrebasem. Se poate un exemplu exact? Dvs spuneti ca nu se ia in calcul prima ora. Intrebarea mea e : care este prima ora? :D. Am nevoie de o situatie concreta in care se foloseste termenul de prescr. ex. pe ore.
Buna ziua.
Am 2 probleme : prima intalnita in cursurile de anul 1 si a doua intalnita in Noul cod civil.
1. Nu inteleg cum se calculeaza termenul de prescriptie extinctiva pe ore. Poate cineva sa-mi dea un exemplu?
2.In cartea a IIa Despre familie , Cap VI, Sectiunea a 2a, intalnim art 340 d) si art 341 .
Inteleg din cele doua articole ca unul din soti are toate drepturile asupra creatiei sale intelectuale dar dc vrea sa le vanda, este obligat sa imparta veniturile cu partenerul. Mi se pare cam incorect de aceea pun intrebarea asta. Pt ca oricum sotul ce vinde este obligat sa contribuie la cheltuielile familiei prin lege ( nu spune nimeni de unde sa vina acele venituri ) , dar pana sa imparta tot venitul cu sotul e cale lunga.
Multumesc
Buna seara,
Am o problema cu vecinul de jos care imi cheama politia si dc fac baie dupa 10 seara.Sa nu mai zic dc stau de vorba sau rad cu sotul noaptea. Puteti sa-mi spuneti va rog care este legea in acest caz si ce ar trebui sa fac cand imi vine politistul la usa sa-mi dea amenda? Imi poate da amenda fara sa masoare decibelii? Doar pt ca ma uit la TV ca orice om. normal? Pt ca dc ii zic prima oara ca ma uit la TV ma lasa in pace, dar peste 2 ore iar vine si ma amendeaza pt ca iar s-a facut reclamatie. Cine aprecieaza nivelul zgomotului?
Multumesc
V-as ruga sa-mi spuneti dc este corecta rezolvarea.
X proprietar al unui apartament a inchiriat imobilul lui Y. Cat timp a detinut apartamentul , Y a adus in cladire mai multe bunuri precum: o statuie pe care a plasat-o intr-o nisa anume facuta pt o asemenea utilizare, o oglinda pe care a incadrat-o intr-o rama fixa din perete si a inlocuit pe cheltuiala sa un stalp ce sustinea tavanul unei camere.
In ultimul an de contract , Y l-a anuntat pe proprietar ca doreste sa-si reia toate bunurile pe care le adusese in apartament . Proprietarul se opune la ceasta cerere , sustinand ca bunurile respective devenisera imobile. In aceasta situatie Y se adreseaza instantei.
a)Care este deosebirea intre bunuri imobile prin incorporatie si imobile prin destinatie?
b) Ce fel de imobile sunt statuia, oglinda si stalpul?
c) Ce va decide instanta?
a)Bunurile imobile prin destinatie apartin aceluiasi proprietar ca si apartamentul, iar cele imobile prin incorporatie pot apartine altei persoane.
b)banuiesc ca sunt toate imobile prin incorporatie
c) conform b) instanta decide in favoarea proprietarului.
Mai am si urmatoarea problema: de exemplu dc nisa in care este oglinda era acolo inaine sa vina Y, atunci Y poate lua oglinda.Altfel devine imobil prin incorporatie.
Buna ziua.
Sunt studenta la Drept anul 1 si dupa invatarea materiei m-am hotarat sa incerc sa fac spete unde se pare am intampinat probleme cu aplicarea teoriei. Poate ma puteti ajuta :
Printr-un contract de vanzare -cumparare autentificat , X i-a vandut lui Y o garsoniera , cu obligatia acestuia din urma de a plati 6000$. Cerinte:
a) ce fel de raport juridic exista intre X si Y?
b)Identificati elemtele raportului juridic civil concret.
c) Clasificati in functie de criteriile cunoscute dreptul subiectiv al lui Y dobandit prin contract si obligatia lui X de a preda garsoniera,
Raspunsurile mele:
a)raport de obligatii ( este nevoie aici sa ma refer exact la clasificarea acestui contract ca fiind sinalagmatic etc? )
b) a.partile :X si Y
b.continutul: Aici am o problema de intelegere a notiunii: continutul se refera la drepturile si obligatiile avute de parti inainte de semnarea contractului?
Si dc da , inseamna ca sunt foarte multe :))
c. obiectul: Y trebuie sa dea banii si X sa predea gars.
d. obiectul derivat: garsoniera
c)Dreptul lui Y este : real, absolut, patrimonial, principal, opozabil erga omnes . Nu stiu daca este drept pur si simplu sau afectat de modalitati , pt ca din cate stiu, predarea garsonierei se face dupa un anumit timp de la semnarea contractului. ( sau nu bagam in seama acest aspect si ne limitam doar la ce ni se spune in speta? )
Obligatia lui X este pozitiva, obisnuita,perfecta. Si aici am aceeasi problema: dc
este oblig. pur si simpla sau afectata de modalitati.
Buna ziua,
Puteti sa-mi spuneti va rog deosebirea dintre un act juridic solemn si un act juridic conditie?
Din definitiile pe care le am in fata , inteleg ca actul conditie este un act standard formulat,din punct de vedere al redactarii, ca de exmplu certificatul de casatorie. Iar in def, cel solemn se incheie cu indeplinirea unor formalitati cerute de lege. Imi puteti da un exemplu ce inseamna acest lucru? Despre ce formalitati este vorba? Este vorba si de forma sub care este redactat actul?
Multumesc