avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Activitate Cristina256

Activitate Cristina256

Buna ziua

Mama mea nu lucreaza de ceva timp, si as dori sa facem cumva sa ii facem asigurare de sanatate publica.
Care ar fi optiunile? Inteleg ca se poate sa fie luata pe asigurarea mea, eu fiind asigurata, asta presupune vreun cost in plus din partea mea (retinere din salariu) sau nu? Pot face asta daca am contract pe perioada determinata?
Am inteles ca pt a lua in coasigurare un parinte sau un sot, trebuie sa declari ca il ai in intretinere, ce presupune aceasta declaratie, are cumva si alte implicatii pt mine? Nu ma intereseaza sa fac credite bancare in urmatoarea perioada, deoarece oricum nu pot fiind cu contractul pe perioada determinata. Stiu ca acolo conteaza cate persoane ai in intretinere pt a se calcula o potentiala rata. Dar in rest, ma afecteaza cu ceva? Ma intereseaza daca pot deriva si alte obligatii legale din aceasta declaratie de intretinere, si daca la un moment dat se poate renunta la ea in caz de ceva.
M-ar interesa si care ar fi celelalte optiuni de asigurare in sistemul de stat: inteleg ca se poate completa o declaratie la ANAF si platit lunar o contributie. Imi puteti spune costul estimativ si cum se completeaza acea declaratie, daca se poate si online, etc?

Multumesc.
Buna ziua!
Ma aflu intr-un proces de recrutare pentru un post pe perioada determinata (18 luni), si as vrea sa stiu ce se intampla in cazul in care as ramane insarcinata in aceasta perioada, legat de concediul de crestere copil, avand in vedere ca eu si sotul planuim ca in viitorul apropiat sa facem un bebe (peste 1-2 ani).
Ar fi 2 scenarii, unul in care as ramane insarcinata dupa 6-7-8luni la noul job, si intrarea in prenatal s-ar produce in timpul contractului, caz in care banuiesc ca nu as fi afectata in niciun fel. Dar, daca as ramane insarcinata inspre finalul contractului, mai pot beneficia de indemnizatia concediu crestere copil? De exemplu sa zicem ca as ramane insarcinata cand mai am 5 luni de contract, iar cand ar trebui sa intru in prenatal la 7-8 luni, nu mai am un contract de munca activ. In acest caz pierd automat dreptul la indemnizatie pe cei 2 ani, sau cum se procedeaza? Mentionez ca lucrez de 5 ani, momentan am contract pe nedeterminat dar jobul in speta este foarte interesant si o oportunitate buna, si de aceea as vrea sa schimb. Nu ma intereseaza intoarcerea la munca dupa cei 2ani, deoarece consider ca voi putea sa imi gasesc atunci un alt job, insa nu as vrea sa pierd banii pentru cei 2 ani cat stau acasa. Multumesc.
2 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Noi acum trebuie sa depunem statutul Asociatiei (bloc vechi, dar dupa legea noua de anul trecut daca nu avem legal depus statutul suntem pasibili de amenda) iar pt asta trebuie ca presedintele sa depuna alaturi de statut si semnaturile tuturor proprietarilor, si copii dupa buletine si acte de proprietate! Asa zice legea, deci ce ar trebui sa facem? Daca nu depunem statut luam amenda....Si nu prea inteleg cum poti refuza sa faci parte din Asociatie daca esti proprietar, automat ai niste drepturu dar si obligatii in acel codominiu. Ca nu vrei sa fii presedinte, sau alta functie e una dar ca simplu proprietar tot ai obligatii. Daca vrei sa fii de unul singur stai la casa.... Dar chiar si acolo sunt actiuni comune.
Buna ziua,

Acum 5 ani am achizitionat un apartament cu credit prin programul Prima Casa.
In redactarea contractului de vanzare notariatul a facut o greseala, trecand ca suprafata construita49 mp, cand aceasta e defapt suprafata utila (in contractul de vanzare cu proprietarii anteriori cat si in releveu, aceasta e suprafata). Intrebarea e cum putem corecta greseala aceasta, poate face notarul vreo rectificare sau trebuie cumva in instanta? Deasemenea pot exista probleme ulterioare cu banca, creditul fiind in derulare, avand in vedere ca e strict o greseala de redactare?
Multumesc
Multumesc. Nu stiam ca putem apela la executor pt somatie. Se trimite tot prin posta banuiesc, dar poate invoca ca nu a primit somatia avand in vedere ca nici nu locuieste acolo?

Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” a scris:

Buna ziua,
Primul pas: trimiteti o notificare/somatie de plata prin executor judecatoresc, apoi al doilea pas: actiune in instanta prin care solicitati obligarea acesteia la plata restantelor in termen clar fixat de instanta.

Am citit si eu legea, intrebarea e CUM notificam proprietara daca ea nu primeste somatia prin posta asa cum spune legea? Cand mergi in instanta trebuie sa dovedesti ca ai notificat proprietarul...

Ionut.ion a scris:

ART. 77-legea 196/2018
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalitati pentru
orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalitatile nu vor fi mai mari
de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30
de zile de la termenul scadent pentru plata, fara ca suma penalitatilor sa poata depasi
suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de
proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 30 de zile calendaristice
de la data afisarii.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere, prevazute la alin. (1),
se includ in fondul de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza cu prioritate
pentru plata penalitatilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti, precum si
pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune, reabilitarea termica sau
consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere
nu pot fi utilizate si in alte scopuri.
ART. 78
(1) Administratorul este obligat sa notifice, in scris, proprietarul care are plati
restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor si sa instiinteze
presedintele si comitetul executiv al asociatiei de proprietari despre restante.
(2) Asociatia de proprietari, prin presedinte, are dreptul de a actiona in instanta
proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile
asociatiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la
afisarea listei, informand membrii asociatiei prin afisare la avizier.
(3) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru, atat in prima
instanta, cat si in cazul exercitarii de catre aceasta a cailor de atac, ordinare sau
extraordinare.
(4) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de
oricare proprietar din condominiu, poate fi pusa in executare pentru acoperirea
datoriilor prin orice modalitate permisa de Legea nr. 134/2010 privind Codul de
procedura civila, republicata, cu modificarile ulterioare.
ART. 80
(1) Asociatia de proprietari are ipoteca legala asupra apartamentelor si altor spatii
proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu
asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota
de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) De asemenea, pentru aceleasi creante, asociatia de proprietari beneficiaza
de un privilegiu general mobiliar asupra bunurilor mobile situate in apartamentele si
celelalte spatii proprietati individuale amplasate in condominiul respectiv. Privilegiul
vizeaza doar bunurile mobile situate in imobilul cu privire la care exista sumele
datorate.
(3) Ipoteca imobiliara legala se inscrie in cartea funciara la cererea presedintelui
asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor
de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta, numai dupa
implinirea termenelor prevazute la art. 78 alin. (2). Ipoteca imobiliara legala se
radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza
chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
Discutati cu un avocat si mergeti in instanta unde v-a plati si cheltuieli de judecata....

Buna ziua,
Avem pe scara o doamna care si-a inchiriat apartamentul din toamna, si tot de atunci plus cateva luni in urma cat a fost gol apartamentul, nu isi mai plateste intretinerea, respectiv din Iunie 2018, acumuland restante de 1500 lei (fara penalizari, pt ca nu avem inca asa ceva prevazut in statut/ROI si nu putem sa penalizam).
Am incercat initial sa o abordam politicos, in Ianuarie 2019, a spus ca stie de restante si ca chiriasii au problem de sanatate si de aceea nu au platit dar vor plati luna urmatoare. Suntem in Mai si inca nu a achitat nimic, desi ea probabil ca incaseaza chirie si oricum din punctul meu de vedere, ea e responsabila si nu chiriasii. Este clar rea intentie din partea ei, si nu o intereseaza fiindca nu mai domiciliaza la adresa.
In fine, acum cateva sapt i s-a facut somatie de plata prin firma de administratie, trimisa prin posta cu confirmare de primire, insa evident ca nu a primit-o. Intrebarea e, ce putem face in acest caz mai departe? Cum putem sa o citam pentru somatia de plata astfel incat sa fie legal si sa se poata merge in instanta ulterior cu acea dovada, daca e cazul? Fiindca mi se pare logic ca majoritatea restantierilor nu vor primi acea somatie prin posta fiindca stiu ce este...trebuie sa fie si alte metode.
Mentionez si ca ap este inchiriat la o firma, sunt sigura ca nu are contract de inchiriere cum ar fi normal si mai mult decat atat nu s-a cerut acordul vecinilor de pe palier pt sediul acelei firme acolo, iar la intretinere sunt declarate 2 personae desi vedem zilnic iesind 10 persoane de acolo.
Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am scos cazier juridic de 2 ori in ultimul an (pt scoala de soferi) si totul e ok, conturile bancare le monitorizez constant si nu am avut probleme iar la dgitl am cont online unde imi apar toate creantele de plata/proprietati si iara nu e nimic ciudat. De asta am spus ca nu prea am motive sa cred ca ar fi vorba de un furt de identitate... plus ca nu am pierdut documente, etc.
Multumesc pt detalii.

Demos a scris:

La intrebarea "Si de ce daca cnp-ul e asa valoros este scris mare pe buletin si oriunde dai buletinul iti vede cnp-ul...? " raspunsul meu este cam jidovesc dar realist!
Da de ce democratia in Romania este in stadiul de blastrula (a doua diviziune celulara a embrionului dupa fecundatie)?
In tarile civilizate, CNP-ul este inscris pe cardul de sanatate si nicaieri altundeva.
Uzurparea de identitate.
Intr-o prima faza verificati la ANAF si la DGITL ca nu apar anomalii, cereti la politie un extras de cazier judiciar si verificati si la bancile dvs conturile (mai ales verificati operatiunile pe conturi).
Daca in urma acestor verificari nu apare nimic ilegal totul este OK, este vorba de o simpla confuzie de nume.
CIE
Autoritatile vamale ale tarilor UE, cu mici diferente de statut juridic, nu au mandat de urmarire si ancheta, elle au obligatia de retinere a persoanelor sub urmarire si de sesizare a organelor competente.
Deci, cand veti schimba actualul buletin pentru un CIE cu amprente digitale pe cip, trebuie sa stiti ca nu se va verifica compatibilitatea amprentelor dvs cu cele ale persoanei urmarite (actiune de ancheta judiciara).
Se va verifica conformitatea amprentelor dvs cu cele inscrise pe CIE (verificare simpla, un deget pe scan si in //, pe ecran, operatorul, va avea amprenta scanata si cea de pe CIE, ramane ca operatorului sa lanseze programul de comparatie, totul va dura 30'').
Cand calatoresc spre si din Franta, nu ma mai omor sa stau la coada ca sa surad personalului de control sau sa-mi iau de pe nas ochelarii de soare, ma prezint la sas-ul de trecere, scanez pasaportul .fr, sas-ul se deschide si se inchide dupa intrarea mea, un ecran-scaner se aprinde si i-mi indica ce deget (si de la care mana) trebuie sa scanez pe acelas ecran, o data scanat degetul cel bun sas-ul se deschide si sunt liber sa ma plimb in free zone sau sa-mi caut bagajul.
In timp, aceste moduri de verificare se vor generaliza in UE.

Eu nu cred ca mi-a furat nimeni identitatea, nu vad cum si de ce, pur si simplu exista inca o femeie cu numele meu in RO alaturi de alte cateva mii probabil (chiar in familie mai am pe cineva cu acelasi nume).
Inainte de casatorie am zburat doar de 2 ori si nu am avut aceste probleme cu numele vechi. Am doar 26 de ani si m-am casatorit la 22, nici macar nu lucram la vremea respectiva. Cum as putea eu sa investighez ce se intampla?
Ma voi interesa de cartea de identitate de care spuneti, intrebarea e chiar daca au amprentele mele si orice cum m-ar putea diferentia de ea daca pe ale ei nu le au? :)
Si de ce daca cnp-ul e asa valoros este scris mare pe buletin si oriunde dai buletinul iti vede cnp-ul...?

Demos a scris:

Deci, aveti raspunsul la "aiurea", va citez: "poza pe care mi-au aratat-o era destul de neclara si veche".
Alta concluzie, functionarii in vama, fara sa le cereti si fara ca dvs sa justificati cererea v-au furnizat elementele necesare si suficiente pentru a putea incepe investigatii serioase (uzurparea de identitate este o infractiune care poate distruge viata victimelor)!
Trebuie stiut ca in ultimii ani, in urma multiplicarii evenimentelor cu caracter terorist in Europa, CE a cerut statelor membre prin directiva europeana introducerea documentelor cu date biometrice, db stocate pe cip-ul card-ului sau pe banda magnetica si cip-ul pasaportului.
In functie de tara membra, datele biometrice stocate sunt diferinte (ex.: avand tripla nationalitate, pasaportul meu fr stocheaza datele biomerice faciale, amprentele digitale si scanul retinian drept).
Incepand din 01/2018 si in Ro se pot obtine, !!!contra cost!!!, CIE-uri (card de identitate electronica).
Exista 2 forme de CIE-uri romanesti, cu stocare de date biometrice faciale (dbf) si cu stocare de dbf+amprente digitale.
Numai al doilea tip permite voiaje in USA, Japonia, etc... .
Privitor la CNP va lipsesc multe notiuni!!!
In tarile europeene civilizate CNP-ul este strict personal si deci protejat de dreptul la secretul vietii private!
Acelas lucru ar trebui sa existe si in Ro, dar, din pacate, dreptul la viata privata inca nu exista IN FAPT in Romania.
Din aceasta cauza romanii furnizeaza peste tot CNP-ul lor, pana si la abonamente telefonice sau la contractele pt apa de la WC!!!
Sa nu uitam ca acelas CNP made in Ro permite accesul la dosarul de sanatate, la datele personale, etc...!
Deci, oricine are acces la un terminal (abuz, pile, bacsis, etc...) poate sa cunoasca in cat timp poate sa va mosteneasca sau, daca sunteti prea sanatos/a, sa caute un furnizor de arsenic, nu, nu exagerez, exita cazuri concrete.
Cu atat mai mult cu cat v-ati schimbat numele ar trebui sa investigati si pista uzurparii de identitate (inainte de casatorie, in voiaj, ati avut neplaceri?)!

Voi raspunde punctual:
- ok, cnp-ul este romanesc dar ar trebui folosit din moment ce este singura modalitate de diferentiere a doua persoane din RO; si mai ales pt ca nu stiu ce date au despre respectiva, pare ca nu au prea multe, caci altfel nu mai ma opreau doar pt ca am acelasi nume (un nume romanesc f comun de altfel), sunt sigura ca nu au amprentele ei iar poza pe care mi-au aratat-o era destul de neclara si veche
- Am un buletin normal, exista posibilitatea sa iti faci alt tip de buletin sau la ce va referiti mai exact? Nu am vazut niciodata un buletin romanesc diferit sau cu cip. Nu am pasaport dar imi voi face.
-Nu am pierdut niciodata documente de identificare de tip buletin, certificat nastere etc. In plus numele de familie actual este in urma casatoriei ce a avut loc destul de recent, acum 4 ani

Demos a scris:

Mentalitate specific ceausista!
Acolo persoanele insarcinate cu securitatea obiectivelor nationale de grad 1 nu sunt angajate "pe pile"!
Deasemenea, pentru cei care nu stiu inca, CNP-ul romanesc este romanesc si nu este accesibil autoritatilor de control vamal straine.
Sistemele actuale de control de securitatea a documentelor in aeroporturi sunt de mai multe tipuri.
Vechiul tip, scan facial + verificare de elemente de securitate specifice diverselor documentelor nationale respective, este imprecis daca fotografia nu este HD.
Noul tip, cu verificarea datelor biometrice inscrise in cip-ul documentului de identitate.
In mod evident, utilizatoarea nu detine un document de identitate nationala biometric, altfel autoritatile, in complement, ar fi procedat la o comparatie a ampentelor digitale si/sau a scan-ului retinian.
Solutie, schimbati-va documentele de identitate contra unor documente de identitate biometrice (avantaj suplementar, veti putea calatori in toata lumea SUA, Japonia, etc...).
!!!ATENTIE!!!
Nu cumva in ultimii 10 ani ati pierdut sau vi s-au furat documente de identitate?!?
Daca raspunsul este DA, ar trebui sa verificati daca nu sunteti victima unei uzurpari de identitate!!!