@gi-jane2 am inregistrare cu el recunoscand suma cu care a contribuit. de asemenea am intrebat inca o avocata care a spus ca nu are mari sanse sa ceara jumate din proprietate sau chiar creanta cum zici tu, pentru ca nu a justificat cu nici o descriere suma de bani pe care a virat-o in contul meu atunci.
Buna ziua! Am urmatoarea problema: eu si fostul meu iubit am cumparat un apartament. Eu aveam in contul personal 83% din valoarea apartamentului. El a facut un credit pe numele lui pentru cei 17%, bani pe care mi i-a virat in cont, pentru ca eu sa ii virez mai departe in contul vanzatorului.
La notar, actele de vanzare cumparare s-au facut cu o cota parte de jumatate pentru fiecare.
Acum el imi cere banii pe care i-a investit, insa eu nu doresc sa vand apartamentul pentru cei 17% pe care i-a pus el. Intre timp eu m-am mutat acolo, platesc utilitatile si mi-am schimbat si buletinul pe acest domiciliu. Doresc sa ii preiau creditul si sa semnam declaratie notariala prin care el renunta la partea lui din apartament.
Intrebarea este: daca ma da in judecata cerand efectiv banii pe care i-a pus si implicit vanzarea apartamentului, pot avea castig de cauza sa ii platesc sulta iar eu sa raman in apartament?
De asemenea, daca eu am dovada ca am platit mai mult, el poate cere valoarea a jumate din apartament?
Va multumesc!
Buna ziua! Va rog ajutati-ma cu un raspuns la intrebarea:
Se plateste vreun impozit la vanzarea unui imobil pe care l-am dobandit prin mostenire?
Buna ziua! In curand voi demara dezbaterea mostenirii dupa ambii parinti. Am 4 frati vitregi, din care 3 au semnat declaratii de renuntare a mostenirii. Al 4-lea, care locuieste in Italia, mi-a trimis o procura generala, autentificata la consulat, prin care ma imputerniceste pe mine sa iau toate deciziile legate de dezbaterea acestei mosteniri, in numele sau.
Intrebarea mea este: poate aceasta procura sa tina loc declaratiei de renuntare (mentionez ca el doreste neacceptarea succesiunii, dar consulul i-a redactat procura speciala)?
De asemenea, dupa dezbaterea mostenirii si vanzarea masei succesorale (apartament), se plateste vreun impozit? Toata procedura se face la mai putin de 2 ani de la deces.
Multumesc anticipat!
Buna ziua! Intre timp, am mai rezolvat o parte din etapele procedurii de dezbatere a mostenirii. Din 4 frati vitregi, 3 au facut declaratii de renuntare la mostenire.
Al 4-lea frate, care locuieste in Italia, tocmai mi-a trimis o procura prin care ma imputerniceste in vederea dezbaterii mostenirii, pentru a lua toate deciziile de cuviinta. El doreste sa renunte la partea lui de mostenire, insa nu a trimis o declaratie ce specifica acest lucru, ci doar procura aceea (asa a fost instruit de consulatul Romaniei in Italia).
Intrebarea mea este: procura prin care eu il reprezint imi permite sa fac o declaratie in numele lui, prin care renunta la partea lui de mostenire? Iar apoi sa deschid dezbaterea mostenirii si sa pot deveni eu singura mostenitoare?
Va multumesc pentru ajutor!
Mentionez ca dezbaterea de mostenire nu a fost inca deschisa oficial, in fata notarului. Acum doar adun informatii(despre cine renunta, cine accepta), si apoi deschid procedura propriu-zisa, pentru ca am inteles ca ma costa destul.
Chiar si in aceste conditii este valabila declaratia lor de renuntare? Sau trebuie deschisa dezbaterea mai intai?
Multumesc!
Buna ziua! Va multumesc pentru mesajul anterior, revin cu intrebari.
Fratii vitregi din partea mamei(care locuiesc in Bucuresti, eu fiind din Galati), mi-au spus ca nu au pretentii la mostenire.
As dori sa stiu cum trebuie sa procedez acum. Pot da ei declaratie la un notariat din Bucuresti, cum ca renunta la partea lor, iar eu sa prezint acea declaratie la notarul meu din Galati, pentru finalizarea dezbaterii de mostenire dupa mama?
Buna ziua! Parintii mei au decedat, lasand in urma un apartament in care locuiesc eu acum.
Fiecare a avut cate o casatorie anterioara, cu cate 2 copii din acele casatorii anterioare. Din ce am inteles, la succesiune participa fiecare urmas in parte.
Am vrut sa deschid dezbaterea de succesiune, insa mi s-a zis ca trebuie sa ii contactez pe fiecare in parte, sa se prezinte la notar, pentru a-si exprima acceptul sau refuzul mostenirii.
Intrebarile mele sunt:
-daca fiecare isi recunoaste drepturile si se face partajul, cat timp mai pot locui in apartamentul respectiv pana sa se faca impartirea(sa se vanda si sa se imparta banii fiecarui mostenitor) ?
-daca unul din fratii vitregi locuieste acum in Spania si nu poate veni la dezbatere, trebuie sa faca o procura cuiva?
-daca apartamentul are datorii, cine va face plata acestora? toti in egala masura?
-cine va suporta costurile dezbaterii?
Va multumesc si sper sa primesc raspunsurile voastre.
Primesc pensie de urmas de pe urma ambilor parinti, dar peste 4 luni voi implini 26 ani.
Din ce stiu acest tip de pensie se acorda tinerilor care urmeaza o forma de studii pana in 26 ani. Asta inseamna ca din luna mai nu voi mai primi acesti bani? Va rog ajutati-ma cu un raspuns. Multumesc!
Nici unul dintre parinti nu a primit vreun ban din vanzarea acelor proprietati, desi erau coproprietari, dar si-au dat acordul. De aceea consider nedrept ca fratii mei vitregi sa aiba drept la apartamentul parintilor mei. Ei au primit partea lor de mostenire de la parintii mei, insa eu nu am decat acest apartament. Daca impart cu ei, practic raman pe strazi :). Notarul mi-a zis totusi sa ii conving sa cedeze partea lor. Inca nu am facut nici un demers.