avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Activitate Danaioana

Activitate Danaioana

Bună ziua,
Vă rog să mă ajutați în următoarea speță:
Angajat MAPN - a beneficiat de prevederile HG nr.350/2020, respectiv a beneficiat pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă unui credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe.
A vândut locuința, nu a mai beneficiat de compensația ratei. Până aici totul în regulă.
Întrebarea este: în situația în care se achiziționează o altă locuință,(a aparut al doilea copil-trebuia spațiu mai mare) tot cu plata în rate, mai poate beneficia de compensația ratei la bancă?
Menționez că toate celelalte condiții de acordare sunt îndeplinite.
Mulțumesc
Deci vor putea rămâne în activitate pănă.....la adânci bătrâneți, nu? :)
Singura modalitate de încetare a CIM este ca ei să dorească acest lucru, corect?
Bună ziua,
Având în vedere prevederile Legii nr.360/2023, respectiv ale art.46, alin.1) și 2) , cum se va proceda in situația în care instituția noastră are angajați care au ocupat posturile prin concurs, penisionari fiind la acea dată, iar în prezent au peste 70 de ani,
Pot rămâne în continuare în activitate? Le sunt incidente prevederile noii legi a pensiilor?
Mulțumesc

Sporul va ramane cel din decembrie 2018, aferent funcției cu gradul I.
Sporurile sunt cele din decembrie 2023 aferente funcției în care promovează. Dacă spre exemplu, promoveaza în grad profesional, din inspector principal în inspector superior, sporul se stabilește ca fiind cel din luna decembrie 2023 aferent funcției de inspector superior.
Am înțeles acum la ce vă referiți. Însă, să nu uităm și de celelalte articole din lege referitoare la acordarea zilelor de concediu. Ce motiv ar avea angajatul să nu-și efectueze concediul de odihnă? Că nu-l lasă angajatorul, să zicem. Dar legea il obligă totuși pe angajator ca să acorde concediul citez „într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.”încheiat citatul.
Pentru că nici așa nu mi se pare normal ca angajatul să nu-și ia zilele de concediu ani de zile, iar la încetarea CIM să beneficieze de plata acestuia.
ART.146 (2) În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.
Dacă angajatul are concediu neefectuat aferent anului 2022, poate să-l ia până in iunie 2024.
Ce nu am înțeles bine oare?
Zilele de concediu de odihnă pot fi efectuate într-o perioadă de 18 luni, începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihna anual, conform art. 146 din Codul Muncii. Așadar concediul aferent anului 2022 se poate efectua până la data de 30.06.2024.
Răspuns la discuția Moștenire casa părintească
Mulțumesc mult pentru răspuns!
Răspuns la discuția Moștenire casa părintească
Mulțumesc frumos pentru timpul acordat!