Pai dupa cum se prezinta treaba este cam nasol. Nu trebuie sa fi semnat ceva ca ai facut acel training, asta are grije angajatorul sa dovedeasca. Problema este ca tu ai semnat clauza contractuala odata cu oferta. Ca n-a fost chiar un training asta e mai greu de dovedit. Oricum ar fi fost, angajatorul a investit niste bani ca au fost sau nu 5000 Eu, asta iar nu cred ca o sa conteze prea mult. Sfatul meu este sa incerci o intelegere cu angajatorul.
Chiar daca nu era prevazut in CCM la nivel de unitate, acest drept este prevazut in CCM unic la nivel national dar cu conditia ca decesul unei rude de gradul I sa se afle in intretinerea salariatului.
Dragi colegi, legea de baza care reglementeaza contractul individual de munca in Romania este Codul muncii, precum si Contractul colectiv de munca unic la nivel national. Si pt. Liviu, (2) Sistemul de salarizare a personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau în majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale se stabileşte prin lege, cu consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative, Art. 157 din Codul Muncii, iar pentru ceilalti salariati angajatorul nu poate introduce clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior (adica contracte colecive la nivel de unitate, ramura respeciv la nivel natonal). Este evident faptul ca aolo unde nu exista contract colectiv de munca la nivel de unitate (unitatea avand mai putin de 21 de salariati) se va aplica CCMUN. Ar fi imposibil ca la negocierea CCMUN sa participe toti angajatorii si totii salariatii din Romania.
:D Cred ca ar trebui sa citesti tot Codul Muncii nu numai art.159! Salariul minim de 390 se aplica personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral sau în majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale şi bugetele fondurilor speciale unde salariul se stabileste prin lege. Pentru restul se aplica prevederile C.C.M.U.N.
Sper ca a inteles toata lumea cum este cu data de aplicare a acestui CCM pe 2007-2010; Contractele colective de munca se aplica de la data inregistrarii. Partile pot conveni ca data aplicarii clauzelor negociate sa fie ulterioara zilei de inregistrare a contractului. In cazul CCM unic la nivel national ,partenerii sociali au convenit ca data a aplicarii contractului colectiv data de 01.01.2007. Deci acest contract se aplica de la 01.01.2007.Succes in aplicarea noilor prevederi!
Imi cer scuze pt limbaj dar in tara asta care se imparte in doua categorii; una a hotilor si alta a prostilor ,vad ca nu se mai tine cont de nimic! Se incalca toate regulile! Mai degraba se aplica legea junglei decat democratia! Ma uit pe ordonanta de urgenta privind unele masuri de reglementare a drepturilor salarialeale functionarilor publici si nu imi vine sa cred! Personal cu studi superioare cu un salariu de 487, 560, 477 ,etc! Pai in cazul lor ce sa aplicat? Nu s-a respectat nimic! Ce CCM la nivel national ,ce lege? Daca pentru functionarii publici nu se respecta atunci pentru cine? Cum vrem noi sa mearga treaba bine daca treaba pute chiar de la cei care ar trebui sa asigure mersul societatii? Chiar nu mai inteleg nimic ! Pur si siplu este o bataie de joc la scara nationala!X-(X-(X-(X-(X-(
X-(Te inseli daca crezi ca un proces se castiga pe prestatie artistica in fata instantei! Solutia se da pe ce este scris la dosar nu pe vorbe frumoase! Daca face recurs instanta superioara nu cerceteaza dosarul pe vorbele frumoase spuse in sala ci pe probele din dosar!
DA , ai o sansa daca ai cumva copie dupa cererea de incetare cu acordul partilor si o copie dupa demisie sau macar un numar de inregistrare a lor! Daca nu, nu prea ai cum sa dovedesti si iti ia o groaza de timp. Cu martori este mai greu si mai costisitor. Poti totusi dovedi ca tu ai lucrat pana in 2007 daca ai fluturasii de salariu. Daca ai macar ceva din ce ti-am zis sar putea sa ai sanse destule pentru ca instanta il va obliga sa aduca celelalte documente. Statul de functii, statul de plata etc.