avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Activitate radacini

Activitate radacini

Răspuns la discuția Cabinetul individual de avocatura
matahachiro a scris:

se aplica legea speciala si nu cod cv- lg 51/1995


Multumesc pt raspuns!
In acest caz, se poate achiziona pe cabinet un imobil pt desfasurarea activitatii? Sau se poate achiziona doar pe persoana fizica si este bun comun (in situatia in care persoana este casatorita)?

bioenergeta a scris:

Nu se poate incheia contract de munca, intrucat profesia este o profesie liberala, prevazuta de o lege speciala, [...]. se presteaza activitatea in baza unui cod fiscal, [...]


lipsa personalitatii juridice a unui cabinet ce functioneaza in baza unei legi speciale (profesie liberala) poate impiedica achizitia unui imobil pe acesta (pt desfasurarea activitatii)?
Răspuns la discuția Cabinetul individual de avocatura
alexchiciu a scris:

Este profesie liberala. [...] Nu are personalitate juridica.


Buna seara!
Nu sunt de specialitate, dar nu inteleg de ce nu are personalitate juridica.
In noul Cod civil am citit: " ART. 187 Elementele constitutive / Orice persoanã juridicã trebuie sã aibã o organizare de sine stãtãtoare şi un patrimoniu propriu, afectat realizãrii unui anumit scop licit şi moral, în acord cu interesul general.
ART. 188 Calitatea de persoanã juridicã / Sunt persoane juridice entitãţile prevãzute de lege, precum şi orice alte organizaţii legal înfiinţate care, deşi nu sunt declarate de lege persoane juridice, îndeplinesc toate condiţiile prevãzute la art. 187."

Cabinetul individual nu indeplineste conditiile privind:
- organizarea (cod fiscal, sediu de desf al activitatii, stampila, s.a.)
- patrimoniu (echipamente, autoturism, cont bancar separat, s.a.)
- scop [...]?

Intreb pt ca am o problema generata tocmai de acest aspect.
Răspuns la discuția personalitate juridica sau nu
Buna seara!
Desfasor activitate ca liber profesionist (neanregistrat la Reg Com, dar inreg la ANAF, cu cod de identificare fiscala). Intentionez sa achizionez un imobil in vederea desfasurarii activitatii, dar mi s-a spus ca nu am personalitate juridica si de aceea trebuie sa inchei contractul de vanzare - cumparare in nume propriu. Fiind casatorit, imobilul devine bun comun (implicit intabularea se efectueaza pe numele ambilor soti) chiar daca este destinat desfasurarii activitatii?
Va multumesc pentru raspuns!
Discuție viciu imobil
Buna seara!
In vederea achizitiei unui imobil, am incheiat o promisiune de vanzare-cumparare (cf vechiului cod civil) si am primit acceptul proprietarului de a incepe reparatiile. Dupa efectuarea unor lucrari am observat ca imobilul era afectat de vicii ascunse.
In vederea anularii promisiunii de vz-cump,
1.ce ar putea sa mi se impute pt ca am efectuat o serie de lucrari?
2.care se considera a fi momentul de la care incepe sa curga termenul de prescriere: data constatarii viciului sau data instiintarii proprietarului?
3.care este perioada de prescriere a raspunderii promitentului vanzator?
4. prevederile carui Cod civil se aplica?
In speranta ca imi veti putea raspunde, va multumesc pentru timpul acordat.
Răspuns la discuția CAS
Miralu a scris:

Buna ziua!
Am un cabinet individual de psihologie. Stie cineva daca este deductibila contributia la asigurarile sociale ( la pensie?) Nu am inteles din codul fiscal daca pot sa o scad la cheltuieli pe firma.
Va multumesc!


Contributia obligatorie este deductibila. Contributia la fonduri de pensii facultative nu este deductibila decat daca se efectueaza in numele angajatilor dvs.
Răspuns la discuția fonduri europene pentru tineri
cmugur a scris:

cine poate sa tina evidenta contabila la un ONG care a castigat fonduri europene pentru tineri



Nu cunosc proiectul, dar trebuie sa aveti in vedere si prevederile contractuale - sunt proiecte pe care nu se accepta decat contract de munca pentru anumite activitati. De asemeni, asa cum v-a spus si dl George, nu uitati de buget.
Răspuns la discuția plata contabilei
In opinia mea, conteaza ft mult volumul de munca al contabilului: poate venitul dvs se compunea dintr-un nr considerabil de documente, la fel si achizitiile, aveati operatiuni prin casa si/sau banca, s.a. In plus, declaratiile fiscale (luna/trim, dupa caz).
De asemeni nu uitati ca si contabilul are o raspundere si, de asemeni, plateste contributii si impozite la onorariul facturat.
Daca pt acest onorariu va emitea factura, dvs. erati in avantaj.
Cred ca este mai bine sa aveti un contabil bun si sa nu aveti grija amenzilor (destul de multe si de mari).
Răspuns la discuția Contabilitate bugetara
Ordin 1917/2005 modificat si completat prin ordin 556/2006, O 1649/2006, O 1187/2008, O 529/2009, O2169/2009
Răspuns la discuția Bon fiscal si factura gresite
Sunt de acord cu c_barta. O alta sugestie: sa emiteti 2 facturi - una pe pj si alta pt pf (client), pt a nu va afecta declaratia 394; restul reglarilor (privind diferenta intre factura si bon) sa se faca in contabilitatea clientului.