avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Activitate danielgiurgiului

Activitate danielgiurgiului

S i daca pentru administrator a fost folosit tot conventia (anul trecut la cursul de administratori de la federatie a fost sustinut clar ca si administratorii pot fi platiti prin conventie) care din declaratiile d112 si d100 mai trebuie completata?
Buna ziua,
Din start trebuie sa afirm ca sunt lipsit de cunostiinte prea mari in domeniul contabil si as dori sa ma lamureasca si pe mine cineva daca situatia urmatoare este legala si ce ar trebui sa fac:
Suntem o asociatie de propietari mica cu doar 20 ap si platim prin conventie civila doar femeia de serviciu si administratorul, toti ceilalti cenzori,presedinte suntem fara plata.
Administratorul anterior care era si contabil de meserie oprea doar 16% impozit pe care am vazut ca il varsa la circa financiara dar fara declaratie lunara sau trimestriala. Femeia de serviciu nu mai avea contract de munca nicaeieri in alta parte la fel si actualul administrator.
Acum pentru ca am preluat functia de presedinte trebuie sa depun declaratiile.
Dupa ce am obtinut semnatura electronica si am reusit sa depun si declaratia 150, d 205 am ajuns intr-un impas. Am fost la circa financiara si ei spuneau sa completam D 112 SI D205, dar contabila sustine ca trebuie d100 si d 205. D205 am si depus-o dar nu stiu pe care sa o depun din celelalte doua, am vazut ca pot fi depuse online amandoua.Nu mai am incredere in contabila noastra care desi are peste 30 ani de contabilitate nu a stiut ca ne trebuie semnatura electronica si am reusit atat de tarziu sa o obtin si sa depun declaratiile. Ce ar trebui sa fac, termenul acestora e pana luni, pe care sa o depun?
Cu stima.
Buna seara ,
Multumesc pentru raspuns, si pentru ca vreau sa fiu in masura sa explic in sedinta cu propietarii toate ipotezele, as dori sa mai lamuresc un aspect referitor la modul de calcul al caldurii cu repartitoare al procentului de 30% din apartamentele care nu sunt de acord cu pausal. Cum ar trebui sa procedez daca firma de calcul nu mai vrea sa-mi calculeze caldura, are dreptul-legal- administratorul sa efectueze calculul(are efectuat acel curs de administratie)? Am vazut la pag 2 demonstatia aceea de calcul si il rog pe dl eugen82 sau orcine stie , daca este posibil, sa-mi spuna de unde pot lua formula de calcul-metodologia- cu tot cu coeficientii de corectie pentru amplasare si numarul elementelor caloriferului avand si ap la pausal si ap cu repartitoare. Are importanta, intervine in calcul undeva, daca pentru apartamentele care sunt fara citiri au altfel de calorifere?(ex :tabla sau un numar mai mare de elementi) sau este specificat undeva un procent legal care se aplica acestora in functie de maximul celor cu repartitoare si atat, adica nu infuenteaza calculul.
Va multumesc anticipat.
Buna seara,
Este posibil ca o persoana sa solicite sa renunte sa plateasca caldura conform repartitoarelor, vreau sa spun are acest drept ? Daca un propietar inainteaza o cerere catre asociatie prin care doreste sa nu ii mai fie calculata caldura conform acestor repartitoare este legal din partea asociatiei sa o aprobe si sa o dea firmei care face aceste calcule?
Ce poate face un presedinte unde peste 70% din bloc nu mai vor repartitoare si insista in acest fel sa voteze sa renunte la ele, degeaba le fluturi raspunsul ANRSC si articole din legi cand iese pe post la tv ,nu putem scrie nume,dar care reprezinta federatia asociatiilor de propietari, si spune ca este legal, daca ei vor, sa nu mai foloseasca repartitoarele?
Chiar si ANRSC creeaza confuzie pentru ca in raspunsul acordat noua spun ca este ilegal sa renunti la repartitoare dar ca ordinul din 2010 se aplica numai pentru blocurile care au montate aceste repartitoare , insa , daca deja ai renuntat sau nu ai avut nu intri sub incidenta acestuia.Eu am intrebat ANRSC daca pot face uz de ordinul lor in cazul in care cineva se hotaraste sa dea asociatia in judecata pentru refuzul unei asfel de cereri-de renuntare- iar raspunsul lor a fost ambiguu si de doi lei, fara da sau nu....
Noi urmeaza sa ne intalnim dupa perioada de proba -fara repartitoare- si sa votam ce vom face, ce ar trebui sa fac eu daca votul este majoritar pentru renuntare,pentru ca totusi textele care reglementeaza acest aspect nu sunt suta la suta concrete.
Daca intocmesc un tabel conform caruia sa reiasa ca au luat la cunostinta de raspunsul ANSCR, si de textele de lege care tot au fost citate dar lumea ramane fidela hotararii de renuntare ce ar trebui sa fac?
Cu stima.
Răspuns la discuția Ajutorul pentru incalzire

Buna ziua,
dupa ce am conceput un fel de adeverinta unuia din propietari din care sa rezulte ca este inscris in cartea blocului si nr de persoane , astazi a venit iar la mine si sustinea ca i sa cerut si un fel de declaratie care ar fi anexa 2 din care sa rezulte ca nu foloseste si alta sursa alternariva de incalzire. Eu nu am primit decat cererea din partea radet si nici nu am gasit o astfel de anexa prin dispozitii. A mai intalnit cineva o problema similara? . Cum ar trebui sa procedez?
Răspuns la discuția ordinul anrsc 343 din 2010
Unde gasesc si eu modalitatea acestei inventarieri precum si modul de calcul deoarece asociatia noastra a renuntat la contractul cu firma care calcula pana anul trecut caldura.
Eu am mai amintit ca abia de cateva luni am preluat asociatia iar tot comitetul a fost schimbat inclusiv administratorul si sincer sa fiu am destule goluri privind legilslatia din momentul actual. Motivul pentru care am aceptat numirea in functie a fost teama de a nu pati ca un alt coleg care a vazut intr-o zi ca nu mai are nici apa calda, nici rece iar ulterior a ramas si fara gaze.Cand au realizat ce se intampla era prea tarziu deoarece aveau o datorie de 4 miliarde si penalitati de 2 miliarde lucru posibil printr-o complicitate a celor din administratie.
Cu stima.
Buna ziua,
Vreau pentru inceput sa multumesc pentru raspunsul anterior, si sa spun de ce adunarea asociatiei noastre a ajuns la concluzia de a renunta , de proba pentru iarna aceasta , la repartitoarele de caldura.Primul motiv si unul foarte important , consider eu , este aparitia igrasiei la peste 70% din apartamente.Avem repartitoare ,toti propietarii , din 2004. Daca facem referire la costuri cred ca trebuie sa avem in vedere si alte costuri implicite pe care le creaza efectele repartitoarelor. De exemplu , noi avem cam 60% din propietari pensionari, cu diferite venituri dar preponderent mici, care pe timp de iarna deschid repartitoarele doar la o camera si astfel creeaza diferente termice care conduc la aparitia igrasiei. Personal, sunt intr-o postura dificila datorita faptului ca deasupra am propietar o vaduva care incalzeste doar o camera, lateral dreapta este tot o persoana, iar ceilalti pereti sunt fie catre exterior fie catre subsol (apartamentul e la parter) si cu toate repartitoarele la maxim si aerul conditionat dat pe cald , musafirii se plangeu ca e frig, noi membrii familiei probabil ca ne-am obisnuit asa. Dar problema adevarata a mea este ca am zugravit de doar doi ani , am dublat si peretii prin interior cu vata minerala si rigips, podelele , geamurile sunt tip termopan din 2005 si totusi igrasia a reaparut( cu toate ca am spalat peretii cu mai multe tipuri de substante care daca citesti prospectele ard si mugegaiul din blocul vecin). Nu sustin punctul de vedere al nimanui si respect dorinta acelora care vor sa mentina repartitoarele , este dreptul lor, dar nu tot la fel este dreptul meu de a dori sa evitam raspandirea igarasiei care ne afecteaza pe toti? Este adevarat ca sunt batrini si nu au venitul necesar unui trai la minimul decentei dar totusi pastreaza apartamente cu trei sau patru camere de catre o persoana, si nici nu sunt de acord sa mai inchirieze din camere pentru a suplimenta venitul.Ce vina avem noi ceilalti? Trebuie sa convietuim, respectam opiniile tuturor, dar inchiderea repartitoarelor creaza efecte care ne afecteaza pe toti fie ca ai centrala sau esti la comun. Ar trebui sa vedeti cat costa si reparatiile , ca sa nu mai spun ca prezenta mucegaiului poate afecta si sanatatea noastra si a copiilor.Celalat aspect, mai putin important pentru mine dar generator de multe discutii aprinse printre vecini, este ca propietarii care inchid repartitoarele beneficiaza totusi de caldura peretilor comuni .
Oricum,cum spunea si dl adigrec, important este aspectul legal ,daca ai sau nu voie sa creezi o metodologie propie ,bazata pe modelul ANRSC,(cum era sfatul de la dl adriantot) si ar fi extrem de benefica interventia unui jurist care sa lamureasca cadrul legal care permite sau nu renuntarea la repartitoare si ce documente sa folosesti pentru regulamentul tau.
Cu stima.
Răspuns la discuția ordinul anrsc 343 din 2010
Multumesc mult, ulterior am citit si eu toate mesajele din titlul cu renuntarea la repartitoare si am realizat ca eu v-am chinuit si acolo erau in esenta aceleasi probleme.Cu stima.
De la preluarea asociatiei am trecut si eu prin astfel de situatii, am intrerupt contractul cu firma de calcul al caldurii,in urma unei decizii AGA, si nu inteleg de ce sa ma poata da pe mine cineva in judecata , ca presedinte sau chiar si ca asociatie daca eu respect votul majoritar ?Este specificat undeva ca este interzisa trecera in orinea de zi a votului privind renuntarea la calculul cadurii cu acele repartitoare? Era o solicitare a lor , eu doar am incercat sa rezolv o situatie, daca nu treceam spre discutie acest aspect in ordinea de zi ma acuzau de abuz... Personal am si eu o intrebare care se refera la momentul de dupa renuntare, daca este interzis ca in timpul discutiei cu alcineva sa pui intrebari- cer mii de scuze tuturor- nu stiu cum se calculeaza caldura acum , la pausal, ,avand contor de bransament, propietari cu centrale si fara acel inventar al tevilor din subsol si al celor care trec prin apartament, unde gasesc reglementarea legala care sa arate cum procedez pentru sezonul 2011-2011.
Răspuns la discuția ordinul anrsc 343 din 2010
Si in cazul in care posesorii de centrale de apartament se hotarasc sa inainteze in instanta actiune pentru abuz cum ma pot apara , pentru ca inainte exista acel procent platit comun de 10% si restul inpartit dupa cota indiviza dar acum nu mai stiu care procent sa aplicam pentru a fi in legalitate?