@adriantot
Am postat in ordinea evenimentelor. Primul meu post a fost ´factura caldurii nejustificate- si acest post a fost sters.Informatii la acest post din partea celor care sint in masura ( pe acest forum) sa contribui la intelegerea situatiei =zero (0)
La fel a decurs si cu urmatoarele postari care evident aveau la baza factura caldurii dar data situatiei incepuse sa se complice.
Am luat in consideratie traficul pe acest site (vizite si afisari) la care contribui, timpul meu pierdut (eu intreb-eu raspund-moderatorii sterg) si va doresc o zi buna. Contul meu o sa fie sters.
Lamuriti-va mai intii cum este considerat caloriferul din baie (chiar daca are repartitor si este inchis in realitate poate fi trecut la plata ca o teava ingrosata) : o teava ingrosata sau ca un calorifer cu repartitor?
Daca caloriferul a devenit teava ingrosata decit l-ati vazut ultima data atunci intra la cost individual. Raspunsul corect il gasiti la firma care presteaza serviciul de citire a repartitoarelor.
@adriantot
Nu ma refeream la mesajul cu dubla postare.
Este vorba despre noua discutie care am postat-o ieri cu titlul " Calorifer baie considerat teava ingrosata de asociatia proprietari" care a fost sters. Ce nerv am atins sau ce reguli am incalcat? Am postat un mesaj mai devreme care l-am editat dupa ce am observat ce fac moderatorii si consider ca se discuta numai ce doresc moderatorii care sint si administratori din cite inteleg.
Daca acest forum este selectiv in adevar si subiecte si se doreste altceva decit este prezentat este ....orice dar nu de bine.
Credibilitatea suportului afisat aici este indoielnic pentru mine cind mesajele sint sterse fara nici un comentariu. Nu am adus injurii, nu am folosit indecenta, nimic ce ar putea rezulta in stergerea mesajului.
@elga50 & adriantot
:offtopic: Puteti sa imi spuneti ce reguli am incalcat pe acest forum de ati sters postarea mea referitoare la caloriferul din baie calculat ca teava groasa? Cu ce am suparat?
Am postat un mesaj care se dorea o comunicatie respectabila si deschisa si in ajutorul intelegerii sistemului administrativ. Inteleg ca adevarul nu se doreste discuta.
Va urez spor la editari pentru posturi care "deranjeaza" adevarul.
Multumesc ptr. raspuns. Am sa am 2 postari ( e prea lung- imi cer scuze). Sint extrem de suparata si afectata. Nu vad solutie legala. Aveti dreptate si sint foarte de acord: debransare legala este cel mai corect. Dar cum?
AP= Asociatie Proprietari
FDT= Furnizor De Utilitati
Stiti cumva ce lege sta la baza refuzului furnizorul de utilitati sa nu ia in consideratie debransare ilegala? Ei au ramas surprinsi de factura emisa de....ei.
Imobilul detine repartitoare functionale. Asociatia este informata: imobilul este nelocuit si au anuntat furnizorul de utilitati (citit repartioare) acest fapt. Factura caldurii pe 5 luni/ imobil nelocuit de 700 RON a fost anuntata/plingere/reclamatie la asociatie in scris. Nici un raspuns.
Eu dau un avans de 1000 RON la intretinere pentru 1 an. In acest timp administratora nu m-a informat ce anume platesc si cum sint impartite cheltuielile. Cert este ca la sfirsitul anului de avans (luna aprilie) figuram cu datoarie. Cind am cerut explicatii admina a raspuns ca urmeaza sa se izoleze tevile la subsol in vara fara sa mentioneze factura de caldura sau alte motive.
Am luat contact telefonic cu FDT (citit repartioare) si aici am descoperit ca AP a cerut in vara anului trecut (2011) ca toate imobilele cu repartitoare sa plateasca ca consum parte comuna (ca si cind nu ar exista repartitoare). Aici este un abuz din cele multe care le-am descoperit la asociatie.
Cererea AP-ului. a avut ca scop micsorarea facturilor ptr. imobilele dotate cu centrale termice (CT putine la nr. dar in proprietatea presedintelui asoc si membrilor comitetlui executiv+ 2, 3 cu proiecte de vara 2012). Legea permite in aceasta situatie AP-ului sa isi puna singura cotele procentuale care revin imobilelor cu centrale termice cu conditia ca imobilele fara CT sa plateasca dupa regula consum parte comuna.
Din acest motiv, AP in speta adminstratora de ex.cind primeste in birou pensionarul cu venit lunar de 800 RON si factura intretinere pe februarie de 280 RON si cere explicatii, primeste raspunsurile cele mai stupide: ?ai teava in perete+ prin baie+ calorifer in baie cu 5 elementi+ toata lumea plateste, fa contestatie la FDT- ei sint de vina? etc. si nici o vorba de cum AP a influientat in mai rau situatia unei categori de oameni.
Lucrarile de izolare vor fi din nou suportate (cu speranta ca o sa rezolve problema facturilor nejustificate ) tot/ si de cei cu venituri mici.
Conditiile care le impune FDT pentru aprobarea de debransare a caloriferelor sint.......interesante. Asta ca sa nu le numesc altfel. FDT zice ca legea le da dreptul sa ceara (dupa info pe care mi le-au dat la telefon a 2-a oara) lucruri socante.: Intrebarile au fost ce e necesar ptr. debransare 1 calorifer, ptr. tot imobilul, si amenda/consecvente ptr. debransare ilegala:
a) Ptr. debransare 1 calorifer: pe linga 2-3 aprobari accesibile care trebuiesc atasate la dosar se impune contor gaze ( care nu e un proiect ieftin) + 30% din salariul lunar (daca salariul mediu este calculat la 1200 RON )
b) Ptr. debransare la toate caloriferele din imobil: aici deja este scenariul unui film de groaza. Pe linga 2-3 dovezi accesibile se cer: cadastre, proiecte tehnice, dovada centrala termica sau panouri electrice sau incalzire prin pardoseala, dovada contor gaze, plata dezechilibrare hidraulica ( de parca se taseaza blocul ca eu scot citeva tancuri din casa), dovada ca a exista repartitoare !!!??? taxe, taxe, taxe etc. Atentie: nu se ia in consideratie calorifer electric. Mda. Am pierdut calculul costurilor.
c) Debransare ilegala: nu voi primi amenda dar voi fi acuzata de furt de energie termica. Am intrebat care sint legile care le da dreptul: nici un raspuns dar a fost amabila sa imi permita sa ii trimit email cu intrebarile si a pus conditia sa ii scriu adresa mea de email altfel nu are cum sa imi trimita retur emai-ul. ? Acum intrebarea e: care e pedeapsa ptr. furt energie termica?
Atunci eu pot sa acuz firma de discriminare? Citeva date concrete despre aceste legi poate cineva sa ma ajute? este nebunie
Nu este de competenta mea dar sint intrigata de ce am sesizat. Aceste conditi impart oamenii intre cetateni clasa A (cei cu venituri bune si in sus) si B (cei cu venituri modeste). Cei din urma par sa nu aiba nici o sansa de debransare.Tratament preferiential a unei categorii de cetateni.
Legea din 2007 ( ref. la Asociatia proprietari) exista un paragraf care stipuleaza anularea deciziilor comitetului executiv daca pagubeste o minoritate. Corectati-ma daca am inteles gresit. Interesant ca nu gasesc aceasta situatie la conditiile impuse ptr. debransare calorifer.
Se pare ca AP (de care vorbesc) este intr-o simbioza perfecta cu toti FDT si proprietarul pagubit este aruncat in toate partile cu bunastiinta de catre aceastia stiind ca are portile inchise ba mai mult, este in pericol de investitii inutile. Astfel AP ma trimite sa fac reclamatie la cei care citesc repartitoarele, cei de acolo imi spun sa debransez caloriferul de la baie ( cind stiu ca nu are nici o legatura cu facturile lor nejustificate, si tot ei mai stiu ca te costa o caruta de bani si un maraton sa il debransezi inutil), pun cap-coada informatiile si realizez pacaleala.
Ca urmare cer debransarea la toate caloriferele. Nu se poate pe cale legala si de la un cetatean cinstit ajung si infractor.
AP si prietenii FDT stiu ca aceste auto-denuntari de nelocuire a imobilului sint aiureala si dau numai o siguranta falsa proprietarilor. Cum pot sa demonstrezi ca nu a locuit nimeni? Sa zicem ca pot. Atunci ma intreaba daca nu cumva am uitata caloriferele deschise? Pot sa dovedesc? Nu. Pun camere de filmat in casa pe 5 luni. Este o dovada ca nu a locuit nimeni? Nu. Aceasta auto-denuntare ref. la nr persoane care locuiesc sau nu in imobil nu poate fi folosita in favoarea proprietarilor. Are valoare ptr. citi bani incaseaza AP- atit.
Nu romanii au inventat ligheane de gheata pe calorifere, prosoape ude, etc, ei le-au preluat din alte colturi ale lumii unde acum repartitoarele au ajuns la gunoi de citiva ani.
Exista informatii tehnice a repartitoarelor unde se mentioneaza (citez putin din brosura) ca masoara sigur si corect cu micile observatii ca (traducere):
- ?Contorul nu poate distinge între căldură dorita şi nedorita;
- Diferentele consumului registrat (dorit si nedorit) sint de obicei minime;
Cit de minima este diferenta?
Experiment nedorit: Din cauza caldurii degajate de citeva motoare iarna se tine usa deschisa pret de citeva ore intr-o incapere destul de mare. Factura caldurii: astronomica. (incalzirea unui imobil privat de 120-150 m2 pe 2 ani). Contestarea facturii: nu e posibila chiar daca ai dovezi. Caloriferul a zburat a doua zi fara nici o problema sau piedica. In vecinatate un optician a primit mai mult la factura.Cauza: lampa halogen. (a avut multi clienti se pare)- experimentul are loc pe alte meleaguri si nici o situatie nu te impinge sa faci ilegalitati.
- Incepe în orice caz, sa registreze dacă temperatura caloriferului ajunge la 31 ° C în
perioadă de 1/9 - 31/5 şi 40 ° C, în perioada de vară 1/6 la 31 / 8.?
Trageti dvs. concluzia.
Sint de acord ca singura si corecta cale sa rezolv lucrurile este cea legala. Asta a fost si impulsul meu cind am sunat la firma sa stiu conditiile de debransare. Ce sa fac daca nu e posibil sa indeplinesc conditiile aberante?
- Nu am timp sa alerg dupa dovezile lor absurde, sa pun CT etc. Nu locuiesc aproape si nici nu am pe cineva care sa se ocupe de completarea dosarului si lucrari de CT sa usureze situatia. Apartamentul nu este locuit si nu intentionez sa il locuiesc permanent in viitorul apropiat si departat. Doresc sa debransez legal. Vreau sa scap de tancurile din casa care sint o catastrofa economica, un tsunami, si doresc sa fie legal si sa ramin intreaga la minte pina atunci. Cum?
Orice ajutor este foarte apreciat. Imi cer scuze ptr. 2 postari
Va rog sa imi spune-ti care sint consecintele unei debransari ilegale a tot ce se numeste calorifer intr-un apartament.
Mentionez:- nu am datorii la asociatie si nu e o problema hirtia de la ei;
- nu intentionez/ (rezulta din debransare ilegala) sa pacalesc sau sa aduc pagube vecinilor;
- apt. nu este locuit;
- am 2 sapt. la dispozitie timp in care nu reusesc sa incadrez cerere+aprobare+debransare;
Motiv debransare ilegala: - factura extrem de mare apt. nelocuit -nejustifica
- nu stiu citi stiu sau nu, dar dispozitivul care inregistreaza caldura calorifer, nu face diferenta intre caldura ceruta sau nu. Din acest motiv inregistreaza nejustificat si nedorit consum de caldura si in momentul in care este inchis.
Ce amenzi se aplica? Este luat in consideratie de catre asociatie si cei cu citirea caldurii ca apt. nu are in dotare calorifere?
@ johnpescar
Robinetul termostat a fost inchis tot timpul si repartitorul montat nu inregistreaza si chiar daca ar inregistra factura a venit pausal si nu a fost citit repartitorul.
Nu e vorba de inregistrari ci de abuz al asociatiei si poate mai mult de atit.
Presedintele si gang-ul lui au inaintat o cerere la firma x in vara anului trecut sa se modifice modul de plata al caldurii pentru caloriferul din baie ( pentru toti cei care au inca un calorifer in baie). Aceasta hotarire nu a fost discutata cu toti proprietarii. In situatia mea sint si oameni in virsta cu probleme de sanatate si venituri mici, altii au greutati financiare si sint prostiti si pusi sa plateasca. Cei privileghiati de hotarire sint cei: debransati (cal.baie) si cu centrala termica.
De ce acel calorifer din baie este mai special? Nu pot sa explic, dar ce am inteles ca are ceva legatura cu acele tevi comune. Mai mult de atit, am sesizat ca oamenii sint mintiti cind se pling de factura ridicata la intretinere. Se argumenteaza de catre admin ca se plateste teava comuna din baie si nu stiu ce teava uriasa din perete dar nici o vorba de caloriferul din baie, cu toate ca Firma X a trimis la asociatie fisele pe apt. cu plata pe fiecare lucru: tevi subsol, interior, pereti, calorifer baie.
Presedintele asoc. si gang-ul au debransat caloriferul din baie de ani buni si aplica "cine imparte parte isi face".
Am facut reclamatie scrisa la Presedinte, cerut un teanc de documente, etc. Sa vedem. nu o sa fie ieftin ptr. mine dar sigur o sa fie foarte scump ptr. asociatie.
.Nu am timp si chef sa ma ocup de imbecilitatile astea dar o sa fac un efort care o sa fie trecut la nota de plata ptr. asociatie de data asta.
Am avut contact cu firma si au cunostinta de faptul ca apt. nu este locuit. problema este ca asociatia a facut o cerere la ei (anul trecut) in care se dorea ca aceste calorifere din baie sa nu mai fie citite repartitor ci platite pausal. Din cite inteleg sint 2-4 apt. care au centrala termica si ei au votat aceasta hotarire. Ce e de facut?
Nimeni nu m-a orientat asupra acestei hotariri a asociatiei,. Nu stiu daca e corect acest lucru.
Revin cu o intrebare si multumiri anticipate.
Situatia: nota plata intretinere extrem de ridicata. Dupa o munca de detectiv am localizat problema si sursa buclucului. Vedeta este: Caloriferul din baie care este dotat cu repartitor. =D>
In fapt: acest calorifer care este de ornament si nefolosit (apt. nelocuit) si chiar daca era folosit nu schimba cu nimic rezultatul, ma costa 700 RON/ 5 luni.
Am telefonat la firma care se ocupa cu plata caldurii si am fost informata ca la cererea administratiei blocului unde se afla apt. sa cerut ca plata sa nu fie facuta prin citirea repartitorului pentru caloriferul de la baie. Nu am inteles care este metoda aplicata.
Rezultatul: 700 RON pentru un calorifer ornamental.
Intrebare: ce mod de calcul este aplicat si cui ii serveste aceasta decizie a administratiei de a se ignora citirea repartitorului?
Mi s-a sugerat sa debransez caloriferul. Cu optimism am crezut ca se rezolv problema cu 2 tlf. Ah, nuuuuu.
La firma cu debransarea: am sunat si numai piedici: "dar stiti cit va costa sa debransati?" Am rezolvat toate piedicile - in mod teoretic- dupa care mi-a zis ca problema este asociatia si sub nici o forma nu ar trebui debransat caloriferul.
Ptr. debransare: ce este necesar dupa ce am inteles eu:
- 370 RON acte si aiureala
- aprobare de la asociatie
- dovada ca am contor gaz si ca nu ma incalzesc de la aragaz :P. Daca nu il am atunci pot sa optez ptr. solutia tip "oferta": sigilatul gazului.
- cerere la ei
- debransarea
Care este misterul acestu valoros calorifer?
@elga50
Nu ma supar sa citesc si sa fiu informata cit mai bine. Ma supar cind moderatorii de forum nu respecta propriile reguli.
Interesant cum faptele administratorilor cu agende ascunse sint percepute de colegii lor ca: abuzive, reacredinta, nestiinta, etc. Tot ce iese din sfera administratorului este perceput ca inselatorie.
@gmancila
- Legea spune ca nr.persoane trebuie anuntat din motive de calcul intretinere/pers. Daca admin-ul nu primeste cererea si este trecut alt nr. pers.decit cel real si indicat de dv. atunci este o incalcare a legii.
- Daca adminul trece simboluri la nr. pers. in loc de zero, este o incalcare a legii.
- La caldura si electricitate: daca nu e depus pina acum atunci se poate trimite prin email /posta declaratie ca apt. nu este locuit.
Cum platesc eu acum- poate este de folos: nu ma astept la bunavointa si ce am invatat acolo este ca odata banii dati (luati prin orice metoda ilegala: inselatorie, abuz, etc) nu mai vin inapoi. Fac un calcul estimativ cit imi revine la plata intretinerii si atit primesc. Nici 1 leu nejustificat nu mai pleaca din portofel. Pina acum plateam in avans pentru 1 an, plata care nu a aparut niciodata la avizier. Numai restantele sint subliniate in ograda de care vorbesc.
Nu inteleg la ce bun sa stim noi, proprietarii, legile care nu sint aplicate de administratori si conditiile de reclamatie si recuperare a banilor ramin la "bunavointa" unui administrator.
@elga50
Am uitat sa mentionez o nelamurire. Citez din raspunsul dvs. "Totul se poate regulariza, numai sa existe bunavointa!"
Tot dvs. daca nu ma insel si alti administratori de profesie pe acest forum, nu de mult informau ce se intimpla cu "greseli" de calcul si recuperari intretinere. Perioda de reclamatie ptr. intretinere este de 10 zile de la data afisarii. Daca suma este platita si se doreste o recalculare indreptatita dupa o perioada de timp, acest lucru nu este posibil. Asa ati prezentat situatia si bineinteles facind uz de lege.
De ce acum sinteti de alta parere si spuneti ca domnul o sa recupereze banii daca exista bunavointa cind stiti ca legea suna altfel? Intrebare retorica