Custodia comuna (sau exercitarea autoritatii parintesti asa cum este denumita in noul cod civil) da dreptul ambilor parinti sa se implice si dupa divort, in mod egal in problemele ce privesc cresterea si educarea minorului. Astfel, deciziile privind copilul vor fi luate in continuare in comun. (a se vedea art 397 cod civ.)
Chiar daca deciziile vor fi luate in continuare in comun, domicilil minorului va fi stabilit in principiu la parintele cu care locuieste in mod statornic, sau in cazul in care a locuit cu ambii parinti, la unul dintre ei, in functie de interesul superior al copilului. (art 400). In acest caz, parintele separat beneficieaza de un program de legaturi personale cu minorul.
Conform art 402 ambii parinti contribuie la cresterea si educarea minorului. In practica se dispune ca parintele separat sa contribuie cu o anumita suma de ani la cheltuielile privind cresterea si educarea minorului.
In cazul de fata nu se pot conexa dosarele. Oricum nu este incident vreun caz de conexitate.
Puteti amana dosarul de la Curtea de Apel si in alte moduri. Daca este primul termen puteti cere inca unul pentru angajare aparator. Daca aveti avocat acesta poate amana cauza pe motive medicale. Mai puteti amana cauza pentru a administra probe, etc.
Este cat se poate de legal. Daca judecatorul a fost schimbat pana la inceperea dezbaterilor nu este nicio problema. A se vedea art 292 pt. 2 teza ultima. c.p.p.
Dispozitiile referitoare la compunerea instantei nu se aplica aici.
Din pacate vorbim despre o fapta grava cu o incadrare pe masura: 7-20 ani! In principiu se poate obtine o pedeapsa cu suspendare, dar acest fapt depinde de multe alte aspecte ale cauzei.
Daca se va merge pe aplicarea art. 320 indice 1 c.p.p. din start se vor reduce limitele pedepselor cu o trime. Daca mai exista si circumstante atenuante limitele se mai pot reduce, astfel incat sa se poata dispune macar o suspendare sub supraveghere.
Se pot da pedepse diferite, in functie de gradul de implicare al fiecaruia in savarsirea faptei si de atitudinea procesuala.
In arest este posibil sa stea mai mult de 29 de zile.
Poate ar fi bine sa detaliati si in ce calitate ati fost chemat. Daca ati fost citat ca faptuitor sau invinuit veti tot fi chemat pana la finalizarea procesului penal. Concret, in functie de gravitatea situatiei veti primi la un moment dat o solutie de netrimitere in judecata.... sau veti fi chemat pentru prezentarea materialului de urmarire penala.. si trimiterea in judecata (fapt mai putin imbucurator).
Anchetele penale pot dura si ani. In principiu ar fi bine sa nu lasati lucrurile sa va scape de sub control.. cata vreme este vorba despre o infractiune de inselaciune.
In cauza este probabil competenta o alta instanta, superioara in grad celei in fata careia va judecati. Pe data de 8.12 se va discuta tocmai aceasta problema si este posibil ca instanta sa isi decline competenta. Depuneti concluzii scrise daca nu doriti sa plece dosarul catre alta instanta... desigur, daca aveti temeiuri suficiente.